
SUKLAA, JOLLA ON SIELU

Dammenbergin historia suklaan valmistajana alkoi Pirkanmaalla 1994. Vuonna 2003 yrityksen tarina sai käänteen, kun elintarvikeinsinööri Marko Iso-Kungas ja hänen vaimonsa Kirsi Iso-Kungas ostivat Dammenbergin. Heidän haaveensa tehdä laadukasta, uniikkia suklaata on nostanut yrityksen suklaanvalmistajien eliittiin.
Täytteissä sen salaisuus
Tänään Dammenberg työllistää kahdeksan henkeä Tampereen kupeessa, Lempäälässä. Perheyrityksen toiminnassa on mukana jo toinen polvi, vanhempi tytär Ira. Runsas kymmenen vuotta sitten Kirsi ja Marko aloittivat kuitenkin kahdestaan.
- Kaikki perustui keskinäiseen vuorovaikutukseemme ja yhteiseen visioomme, Marko Iso-Kungas kertoo.
Ensimmäiset tuotteet olivat klassisia - kissankieliä, suklaanappeja, suklaatikkareita ja erilaisia muita suklaakuvioita. Pian tuotanto laajeni konvehteihin, täytesuklaisiin ja koristeltuihin suklaatuotteisiin. Kuten aluksi, edelleenkin Dammenbergin tuotteet vaativat paljon käsityötä.
Ennen suklaauraansa Kirsi työskenteli allergiaan erikoistuneena sairaanhoitajana. Kummankin osaamisen ja yhteisen tuotekehityksen tuloksena ovat syntyneet suklaat puhtaista, luonnollisista raaka-aineista, ilman allergeenejä ja lisäaineita. Dammenbergistä tulikin jo 2003 Euroopan ensimmäinen suklaanvalmistaja, jonka koko tehdas ja kaikki tuotteet ovat täysin pähkinättömiä, gluteenittomia, kananmunattomia, GMO-vapaita ja Kosher-sertifioituja. Osa tuotteista on lisäksi maidottomia, soijattomia tai sokerittomia ja sopivat myös Halal-ruokavalioon.
Toinen Dammenbergin vahvuus, erikoistäytesuklaat, ovat Markon käsialaa.
- Täytteet syntyvät puhtaista kotimaisista marjoista. Erityisen ylpeä olen karpalo- ja mustaherukkasuklaistamme.
Täytesuklaaosaaminen ja omat pohjalaiset sukujuuret näkyvät myös yrityksen tämän syksyn uutuuksissa.
- Olen kotoisin Kokkolasta. Isovanhempieni maatilalla valmistimme usein tuoreesta kermasta erilaisia jälkiruokia. Sen muistoista syntyi vadelmakonvehti, joka on täysin maidoton, mutta maistuu silti kermaisen täyteläiseltä, Vadelma tuo siihen raikasta hedelmäisyyttä. Tuote onkin saanut jo hyvän vastaanoton.
Myös toinen Dammenberg-uutuus on kunnianosoitus kokkolalaiselle historialle.
- Poikasena juoksentelin mielelläni kesäisin Halkokarin sataman rannoilla, jossa terva oli aikoinaan tärkeä vientituote. Noista ikimuistoisista, aurinkoisista päivistä aistin yhä tervan vahvan tuoksun. Sitä halusin tuoda aromien ja raikkaiden vivahteiden myötä myös suklaaseen.
Niin syntyi laktoositon konvehti, jossa tumma suklaa kohtaa tervan ja salmiakin.
Parasta tuotetta ei laiteta myyntiin
Vaikka Dammenbergin tuotteet syntyvät rakkaudella ja intohimolla, ei Marko Iso-Kungas ole antanut parasta suklaataan vielä myyntiin. Siihen liittyy liikaa tunnearvoa.
- Olen jo vuosia tehnyt läheisillemme rommitryffeleitä. Vein niitä isällenikin sairaalaan vielä hänen viimeisinä hetkinään, kun isä ei pystynyt enää puhumaan, mutta saattoi yhä nauttia herkullisesta suklaasta. Niinpä tähän tryffeliin liittyy mielessäni niin vahvoja tunteita, että en ole pystynyt ottamaan sitä vielä tuotantoon. Niitä tarjotaan vain tarkkaan valittuina hetkinä perheelle ja ystäville. Tällä suklaalla on sielu.
Dammenberg on erikoisosaaja, jonka tuotteita myydään niin Pohjoismaihin, Keski-Eurooppaan, Kaukoitään kuin Arabian niemimaalle. Nosteessa oleva yritys ei kuitenkaan tuudittaudu olevaan. Vielä tämän syksyn aikana yrityksen suklaanvalmistus mullistuu uusien tuotantoratkaisujen myötä.
- Sitä kautta haemme toisaalta entistäkin vahvempaa kotimaisuutta, toisaalta kansainvälisyyttä ja uudenlaisia makumaailmoja, vanhoja suklaamme ystäviä toki hylkäämättä, Iso-Kungas lupaa.
Lisätietoja Dammenbergistä ja sen tuotteista sekä haastattelupyynnöt:
Toimitusjohtaja, MD Marko Iso-Kungas 040 540 8056, marko.iso-kungas@dammenberg.fi
Suklaatehdas Dammenberg™
Varastotie 1, 33880 Lempäälä
www.dammenberg.fi
Tiedote: Tuija Heikkilä, Viestintätoimisto Tekspertti, Tampere, 050 430 5792, tekspertti@tekspertti.fi
Dammenberg on valmistanut suklaata vuodesta 1994. Vuonna 2003 se siirtyi Gredon Investin omistukseen. Yritystä johtaa elintarvikeinsinööri Marko Iso-Kungas, joka omistaa Dammenbergin vaimonsa Kirsin kanssa. Suklaatehdas sijaitsee Tampereen kupeessa Lempäälässä. Sen tuotteita viedään mm. Eurooppaan, Japaniin, Kiinaan ja Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin.
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suklaatehdas Dammenberg
Suomalainen suklaatehdas hurmaa Keski-Eurooppaa pähkinättömällä pähkinävoilevitteellä – Dammenbergin allergiavapaa ja patentoitu Kaura-kaakaolevite perustuu puhtaaseen kotimaiseen kauraan25.1.2021 02:01:00 EET | Tiedote
Toimitusjohtaja, suklaatehtailija Marko Iso-Kungas kertoo uuden Worry free® Oat Cocoa Spreadin vastaavan asiakkaiden tarpeeseen löytää terveellisempiä ja puhtaampia tuotteita – myös herkuttelupuolelle. ”Olemme olleet edelläkävijänä allergiavapaiden suklaatuotteiden valmistajana jo yli 25 vuotta”, Iso-Kungas korostaa.
HERKUTELLA VOI MYÖS TERVEELLISESTI JA EETTISESTI17.12.2014 16:48:35 EET | Tiedote
Joulu on suklaanmyynnin sesonkiaikaa. Kauden suklaapaketit ovat ylellisiä herkkuja, mutta suklaa voi olla samanaikaisesti myös eettinen ja terveellinen lahja. Tamperelaisen Dammenbergin suklaatehtaan tuotteet ovat juuri sellaisia.
Suklaa auttaa jopa Pikku Myyn kiukkuun18.6.2014 11:01:20 EEST | Tiedote
Suklaatehdas Dammenberg kutsui Muumi-suklaidensa rasioiden suunnittelijoiksi kansainvälisesti tunnustetun Jukka Veistolan ja nuoren taiteilijan Maria Mattilan. He jatkavat töillään Tove Janssonin perintöä.
Tamperelainen suklaatehdas solmi vientisopimukset Japaniin, Kiinaan, Saudi- Arabiaan ja Arabi Emiraatteihin20.5.2014 11:03:05 EEST | Tiedote
Suklaatehdas Dammenberg solmi huhtikuussa merkittävät vientisopimukset Japaniin ja Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin. Tehtaan erikoissuklaita nautitaan myös niin Kiinassa, Saudi-Arabiassa, Keski-Euroopassa kuin Yhdysvalloissa.