Loistauti romahdutti viherpeippokannan

Trichomonas gallinae -alkueläimen aiheuttama loistauti on vähentänyt viherpeippokantaa etenkin Etelä-Suomessa, jossa pesimäkanta on pudonnut noin puoleen ja talvikanta kolmannekseen vuosina 2006–2010. Keski-Suomessa taantuminen on vähäisempää ja Pohjois-Suomessa määrät eivät ole laskeneet. Luonnontieteellisen keskusmuseon tämän talven talvilintulaskennat osoittavat, että taantuma on jatkunut myös viime vuodesta.
– Taantuminen on ollut järkyttävän nopeaa, ja se täyttäisi jo reilusti uhanalaisuusluokituksen kriteerit, toteaa linnustonseurannasta vastaava intendentti Aleksi Lehikoinen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta Luomuksesta.
Linnuilla havaittava loinen ei tartu ihmisiin tai kotieläimiin. Loista on esiintynyt Euroopassa jo pitkään kyyhkysillä ja petolinnuilla, mutta peippolinnuilla se havaittiin ensimmäisen kerran Britanniassa vasta vuonna 2005. Tämän jälkeen epidemia on levinnyt kohti koillista, ja loinen löydettiin ensikertaa Suomessa 2008. Tautia on tavattu Suomessa satunnaisesti myös muilla lintulajeilla.
– Loisen aiheuttama tulehdus estää lintua nielemästä, joten linnut kuolevat lopulta nälkään. Tauti tarttuu, kun terveet yksilöt syövät ravintoa, joka on sairaiden lintujen suun eritteiden tahraamaa, kertoo tutkija Marja Isomursu Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta.
Pakkanen kuitenkin tappaa loisen nopeasti, ja tämän takia sitä esiintyy Suomessa vain lämpiminä kuukausina. Ihmiset voivat myös estää taudin leviämistä, koska loinen leviää helpoiten paikoissa, joissa ruokailee useita viherpeippoja samalla paikalla.
– Lintujen ruokinta tulisi aloittaa vasta kun kunnollinen pakkaskausi alkaa. Erityisen tärkeää tämä on paikoilla, jossa esiintyy säännöllisesti viherpeippoja. Taudin vaikutuksien seuraamiseksi säännölliset lintulaskentatiedot ja ilmoitukset sairaista linnuista Eviralle ovat tärkeitä, Lehikoinen kertoo.
Lisätietoja:
Intendentti Aleksi Lehikoinen, Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS
aleksi.lehikoinen@helsinki.fi, 0503182340
Tutkija Marja Isomursu, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira
marja.isomursu@evira.fi, 040 512 1248
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Laura HiisivuoriTiedottaja, LUOMUS
Puh:+358 576 2960laura.hiisivuori@helsinki.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Suomalaiset yliopistot käynnistävät Saudi-Arabiassa laajan opettajien täydennyskoulutusprojektin23.4.2025 10:12:31 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+, Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto käynnistävät huhtikuussa 2025 uuden kolmivuotisen opettajien täydennyskoulutusprojektin Saudi-Arabiassa.
Kutsu medialle: Tule seuraamaan Viikin tutkimustilan lehmien keväistä laitumellelaskua 3.5.!22.4.2025 11:44:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopisto, Valio ja maatalousylioppilaiden yhdistys Sampsa kutsuvat median edustajat osallistumaan Suomen akateemisimpien lehmien laitumellelaskuun Suomen urbaaneimmalle maatilalle.
Arkeologiset kohteet tarkentuvat kartalle uuden teknologian avulla22.4.2025 09:26:04 EEST | Tiedote
Muinaisjäännösrekisteri ja arkeologinen paikkatieto tukevat tutkimusta ja kulttuuriperinnön suojelua.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme