Suomen Akatemia

Uusi energia -akatemiaohjelma keskittyy innovatiivisiin energiaratkaisuihin

Jaa
30.3.2015. Tänä vuonna käynnistyneellä Uusi energia -akatemiaohjelmalla haetaan ratkaisuja energia-alan tulevan muutoksen hallintaan. Suomen Akatemian uudessa ohjelmassa luodaan tulevaisuuden malleja energian tuotantoon ja kulutukseen, haetaan ratkaisuja parempiin energiapalveluihin kuluttajille ja tutkitaan mahdollisuuksia hallittuun ja kestävään energiajärjestelmän joustoon ja hajauttamiseen. Ohjelman avajaisseminaari pidetään tänään Helsingissä.

Energiatutkimus on muuttunut nopeasti ja ohjelma tuo uutta monitieteistä tutkimusta aiheesta. ”Energia-alan murroksen edetessä on tärkeää tuntea tutkimuksen kansainvälinen kärki ja kuulua siihen. Yksi ohjelman päämäärä onkin tutkimuksen ja teollisuuden kansainvälisen kilpailukyvyn parantaminen. Tärkeä tavoite on myös ennakointi”, ohjelmapäällikkö Saila Seppo Suomen Akatemiasta sanoo.

Uusi energia -akatemiaohjelman teemat heijastavat muuttuvaa toimintaympäristöä, jossa keskeisiä kysymyksiä ovat energiatuotannon ja -kulutuksen kokonaisuuden hallinta, uudet energiamarkkinat sekä teolliseen tuotantoon, asumiseen ja jätehuoltoon integroidut uudet energiaratkaisut. Ohjelmapäällikkö Saila Seppo mainitsee energiatutkimukselle keskeisiksi asioiksi muun muassa hajautetut järjestelmät sekä kuluttajan roolin energia-asioissa.

”Ihmiset ovat alkaneet tuottaa itse energiaa kodeissaan, ja tieto erilaisista energiaratkaisuista leviää nopeasti esimerkiksi internetissä. Energiayhtiöidenkin on muutettava toimintaansa ja mietittävä esimerkiksi sitä, miten yksittäisten henkilöiden tuottamaa energiaa voitaisiin saada yleiseen järjestelmään,” Seppo kuvaa.

Kohti resurssi- ja järjestelmätehokasta taloutta

Ohjelman nimi ”Uusi energia” kuvaa siirtymistä kohti resurssi- ja järjestelmätehokasta taloutta, jossa tuotetaan ehtymättömiin energialähteisiin perustuvaa energiaa päästöttömästi. Ratkaisua tarvitaan muun muassa eri tuotantomuotojen optimaaliseksi yhdistämiseksi siten, että tuotannon ja kulutuksen vaihtelut saadaan hallittua. Käytännössä ratkaisujen avulla pyritään luomaan uusia energiatuotteita, liiketoimintamalleja, prosessiperiaatteita, energianmuunnoksia, varastointi-, siirto- ja jakelumekanismeja, kompleksisen verkon säätöratkaisuja, sekä energian integroimista uudella tavalla asumiseen, liikenteeseen, kauppaan, kierrätykseen ja biomassan hyödyntämiseen.

Ohjelmassa on yhteensä 20 hanketta, joista 13 on joko yhden tai useamman kotimaisen tutkimusyksikön muodostama. Esimerkkejä hankkeista ovat Miimu Airaksisen (VTT) ja Paula Kivimaan (Suomen ympäristökeskus) Paikallisen uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden liiketoimintaekosysteemin muutos - Parempia energiapalveluita kuluttajille sekä Ilkka Tiittosen (Aalto-yliopisto) ja Merja Penttilän (VTT) hanke Valon konversio polttoaineiden tuotantoon optoelektronisten solutehtaiden avulla. Myös kansainvälinen yhteistyö on ohjelmassa näkyvässä asemassa.

Uusi energia -akatemiaohjelmaan liittyy myös ohjelmalle olennainen verkkosivu www.energyresearchers.fi. Verkkosivu on tutkijoiden, sidosryhmien ja muiden energia-asioista ja -tutkimuksesta kiinnostuneiden yhteinen keskustelufoorumi. Sivustolta löytyy tietoa muun muassa Suomen energiahistoriasta, ja se toimii ikkunana suomalaisesta energiatutkimuksesta maailmalle.

Akatemiaohjelman verkkosivut www.aka.fi/energia

Lisätietoa:

Ohjelmapäällikkö Saila Seppo, Suomen Akatemia, p. 029 533 5109, saila.seppo (at) aka.fi

Suomen Akatemian viestintä
Anna-Riikka Oravakangas
anna-riikka.oravakangas (at) aka.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2025 rahoitamme tutkimusta lähes 515 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Äkkikuoleman riski suurenee sydämen rasvoittumisen myötä –lisääntynyt ylipainoisuus suurimpia uhkia9.4.2025 09:08:10 EEST | Tiedote

Sydänpysähdyksen aiheuttama äkkikuolema vaatii yleensä kolme asiaa: jonkin kuolemalle altistavan sydänsairauden, sydämen alttiuden lisälyönneille sekä jonkin hetkellisen, muuttuvan riskitekijän. Tämä ilmenee Oulun yliopiston professorin ja Oulun yliopistollisen sairaalan ylilääkärin Juhani Junttilan sydänpysähdyksen aiheuttamaan äkkikuolemaan liittyvästä tutkimuksesta, jota hän on jo vuosia tehnyt Suomen Akatemian rahoituksella.

Sydänpysähdyksestä toipumista edistetään suomalaisvetoisella kansainvälisellä tutkimuksella25.3.2025 10:52:17 EET | Tiedote

Tutkijat 60 eri teho-osastolla ympäri maailmaa selvittävät keinoja nopeuttaa ja parantaa sydänpysähdyksen jälkeistä toipumista teho-osastolla. Koko tutkimusta johtaa Helsingin yliopiston ensihoitolääketieteen professori ja HUSin anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Markus Skrifvars yhdessä Lundin yliopiston professorin Niklas Nielsenin kanssa. Suomen Akatemia rahoittaa Skrifvarsin osuutta.

Laajennettu todellisuus avuksi ekologisemman ruoan tuottamiseen19.3.2025 09:35:16 EET | Tiedote

Laajennettu todellisuus mahdollistaa ihmisen aistimusten keinotekoisen muokkaamisen. Esimerkiksi kasvisruokaa on laajennetussa todellisuudessa onnistuttu tekemään entistä houkuttelevammaksi. ”Tämä voisi olla yksi keino mahdollistaa ekologisesti entistä monipuolisempi ruoantuotanto, ja samalla saada ihmiset syömään terveellisemmin”, arvioi Tampereen yliopiston tietojenkäsittelyopin professori Roope Raisamo, joka on vuosia tehnyt Suomen Akatemian rahoituksella tutkimusta laajennetusta todellisuudesta eri käyttötarkoituksissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye