Ihmisen elämänkaaren suuntaa ei voi muuttaa – vai voiko?
Helsingin yliopiston sosiaaligerontologian apulaisprofessori Kathrin Kompin mukaan ihminen saa hyvissä ajoin ainakin aavistuksen siitä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Kathrin Komp ja Uumajan yliopiston professori emerita Stina Johansson valaisevat elämänkaariteoriaa toimittamassaan kirjassa Population ageing from a lifecourse perspective, jotta väestön vanhenemista ymmärrettäisiin paremmin. Kirja ilmestyi maaliskuussa 2015.
Komp ja Johansson osoittavat millä tavoin ihmisen kokemukset menneisyydessä ovat johtaneet tämän päivän ihmisen ikääntymiseen. Samalla tavoin nykyiset ponnistelut vaikuttaa ihmisten ikääntymiseen näkyvät vasta kymmenien vuosien kuluttua tulevaisuudessa. Hoivatyöntekijöiden ja päättäjien tulisi siksi ymmärtää ihmisten elämänkaaria, kun he tekevät päätöksiä esimerkiksi vanhenevan väestön hoidosta. Lisäksi erilaiset väliintulot ihmisen nuoruusvuosista alkaen voisivat auttaa löytämään uusia keinoja käsitellä väestön ikääntymistä.
Väestön ikääntymistä on tutkittu harvoin elämänkaari-ilmiönä. Eurooppa on vanhin manner ja niin ovat sen asukkaatkin. Elämänkaariteoria auttaa ymmärtämään vanhenemisen syitä ja seurauksia.
Kirjassaan Komp ja Johansson yhdistävät kansainvälisten asiantuntijoiden tutkimusta ja keskustelevat pitkän ajan vaikutuksista ihmisten ikääntymiseen. Komp ja Johansson korostavat kirjassaan eri maiden sisäisiä ja välisiä eroja. Lisäksi he tarjoavat neuvoja jokaiselle meille, niin perheille, työntekijöille, hoivapalveluille ja poliitikoillekin.
Lisätietoja englanniksi ja saksaksi:
Kathrin Komp, puh. 050 448 7805, s-posti Kathrin.komp@helsinki.fi
Lisätietoja kirjasta: http://www.policypress.co.uk/display.asp?K=9781447310716
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Suomalaiset yliopistot käynnistävät Saudi-Arabiassa laajan opettajien täydennyskoulutusprojektin23.4.2025 10:12:31 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+, Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto käynnistävät huhtikuussa 2025 uuden kolmivuotisen opettajien täydennyskoulutusprojektin Saudi-Arabiassa.
Kutsu medialle: Tule seuraamaan Viikin tutkimustilan lehmien keväistä laitumellelaskua 3.5.!22.4.2025 11:44:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopisto, Valio ja maatalousylioppilaiden yhdistys Sampsa kutsuvat median edustajat osallistumaan Suomen akateemisimpien lehmien laitumellelaskuun Suomen urbaaneimmalle maatilalle.
Arkeologiset kohteet tarkentuvat kartalle uuden teknologian avulla22.4.2025 09:26:04 EEST | Tiedote
Muinaisjäännösrekisteri ja arkeologinen paikkatieto tukevat tutkimusta ja kulttuuriperinnön suojelua.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme