Nuorten muslimien uusi sukupolvi ottaa paikkansa yhteiskunnassa
Länsimaissa aikuisiksi kasvavat nuoret muslimit ovat monenlaisten odotusten ristipaineessa. Heidän vanhempansa toivovat lasten säilyttävän identiteettinsä ja pyrkivät tukemaan tätä monin eri tavoin. Nuorten parissa pohditaan suhdetta omaan perinteeseen ja ympäröivään yhteiskuntaan, joka eroaa monin tavoin heidän vanhempiensa kasvuympäristöstä.
– Suomessa ja muualla Euroopassa on kasvanut uusi polvi muslimeja, jotka haluavat ottaa paikkansa yhteiskunnassa ja antaa sille oman panoksensa. Suurinta osaa nuorista radikaalit islamilaiset liikkeet eivät ole kiinnostavia, vaan heille on tärkeämpää kokemus sosiaalisen oikeudenmukaisuuden toteutumisesta, kertoo Tuomas Martikainen.
2000-luvulla länsimaissa yleistynyt epäluulo ja pelko islamia kohtaan vaikuttavat monin tavoin nuorten elämään. Nuoret joutuvat puolustamaan islamilaista identiteettiään, vaikka he pääosin jakavat samat toiveet ja tavoitteet hyvästä elämästä kuin muutkin nuoret. Yhteisen pohdinnan foorumeina toimivat nuorten omat yhteisöt ja sosiaalinen media.
Politisoitunut muslimi-identiteetti on sekä mahdollisuus että haaste nuorille. Yhtäältä se tarjoaa turvaa ja yhteisöllisyyttä ja toisaalta se voi rajoittaa mahdollisuuksia tulla hyväksytyksi.
Tapahtuman yhteydessä järjestetään avoin englanninkielinen yleisötilaisuus Metsätalossa (3. krs, Unioninkatu 40, Helsinki), jossa on puhujina suomalaisia nuoria muslimeja ja ulkomaisia tutkijoita. Aika: torstai 7.5. klo 16.00–18.00.
Tilaisuuden järjestää Etnisten suhteiden ja nationalismin tutkimuskeskus CEREN.
Konferenssin risuaita Twitterissa on #youngmuslims2015
Pyydämme median edustajia ystävällisesti ilmoittaan Heidi Aaltoselle osallistumisestaan.
Yhteyshenkilöt
Tiedustelut:
Professori Tuomas Martikainen, 050 415 4586, tuomas.martikainen@helsinki.fi
Amanuenssi Heidi Aaltonen, 050 415 4578, heidi.aaltonen@helsinki.fi
Liitteet
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Suomalaiset yliopistot käynnistävät Saudi-Arabiassa laajan opettajien täydennyskoulutusprojektin23.4.2025 10:12:31 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+, Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto käynnistävät huhtikuussa 2025 uuden kolmivuotisen opettajien täydennyskoulutusprojektin Saudi-Arabiassa.
Kutsu medialle: Tule seuraamaan Viikin tutkimustilan lehmien keväistä laitumellelaskua 3.5.!22.4.2025 11:44:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopisto, Valio ja maatalousylioppilaiden yhdistys Sampsa kutsuvat median edustajat osallistumaan Suomen akateemisimpien lehmien laitumellelaskuun Suomen urbaaneimmalle maatilalle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme