Probioottihoito rauhoittaa ärtyneen suolen aiheuttamia vatsavaivoja

Jaa
Ärtyneen suolen oireyhtymää voidaan lievittää probioottihoidolla, osoittaa Helsingin yliopistossa 14.3. tarkastettava väitöstutkimus.

Arvioidaan, että jopa viidesosa maailman aikuisväestöstä kärsii ärtyneen suolen oireyhtymästä (irritable bowel syndrome, IBS). Oireyhtymä aiheuttaa kivuliaita ja kiusallisia vatsaoireita ja heikentää huomattavasti elämänlaatua. Oireyhtymä luokitellaan toiminnalliseksi, eikä sen perussyytä edelleenkään tunneta yksityiskohtaisesti. Viimeaikaisten tutkimusten perusteella näyttää siltä, että tietyistä terveysvaikutteisista bakteereista, probiooteista, saattaa olla apua IBS-oireiden lievityksessä. Tutkimusnäyttöä ei kuitenkaan ole riittävästi yleisten hoitosuositusten antamiseksi.

ETM Kajsa Kajander tutki väitöstyössään ärtyneen suolen oireyhtymän taustatekijöitä selvittämällä IBS-potilaiden ja terveiden verrokkihenkilöiden välisiä eroja suolistomikrobiston koostumuksessa ja suolen limakalvon aineenvaihduntatuotteissa. Lisäksi hän tarkasteli probioottihoidon pitkäaikaisia vaikutuksia vatsaoireisiin, elämänlaatuun, suolistomikrobistoon sekä tulehduksen välittäjäaineisiin ärtyneestä suolesta kärsivillä henkilöillä.

Kajander havaitsi selviä eroja ärtyneestä suolesta kärsivien ja verrokkien välillä suolistomikrobiston koostumuksessa: IBS-potilailla oli merkitsevästi vähemmän Clostridium coccoides- ja Bifidobacterium catenulatum -ryhmiin kuuluvia bakteereita. Kun IBS-potilaat jaettiin suolen toiminnan mukaan alaryhmiin, huomattiin, että ripulista kärsivillä henkilöillä oli merkitsevästi vähemmän laktobasilleja kun ummetukseen taipuvaisilla. Ummetuksesta kärsivillä oli puolestaan korkeampi pitoisuus Veillonella -ryhmän bakteereita kun terveillä verrokeilla.

Myös suolen limakalvon aineenvaihduntatuotteissa havaittiin eroja potilaiden ja verrokkien välillä: ärtyneestä suolesta kärsivien limakalvonäytteissä oli selvästi suurempia pitoisuuksia tiettyjä rasvaliukoisia aineita, kuten lysofosfatidyylikoliineja ja seramideja.

Neljästä bakteerista koostuvan probioottiyhdistelmän (kaksi laktobasillia, yksi propionihappobakteeri ja yksi bifidobakteeri) vaikutuksia IBS-potilailla selvitettiin kahdessa pitkäaikaisessa, satunnaistetussa, lumekontrolloidussa kaksoissokkokokeessa. Probioottiyhdistelmä lievitti merkitsevästi ärtyneeseen suoleen liittyviä vatsaoireita lumevalmisteeseen verrattuna, mutta suolen toimintaan hoito ei vaikuttanut.
Probioottilisä par suolisto-oireisiin liittyvää elämänlaatua, mutta muita yleisiä vaikutuksia terveyteen liittyvään elämänlaatuun ei havaittu. Suolistomikrobiston koostumukseen probioottiyhdistelmällä ei ollut vaikutusta, mutta probioottihoito näytti kuitenkin tasapainottavan mikrobistoa.

Verestä mitattuihin tulehdusta kuvaaviin aineisiin probioottihoidolla ei ollut vaikutusta.


”Probioottiyhdistelmä lievittää ärtyneeseen suoleen liittyviä oireita, ja parantaa suolisto-oireisiin liittyvää elämänlaatua. Probioottihoito näyttää myös tasapainottavan suolen mikrobistoa, mutta se ei vaikuta verestä mitattujen tulehduksen välittäjäaineiden pitoisuuksiin”, Kajander tiivistää tutkimustuloksia.

ETM Kajsa Kajanderin väitöskirja 'Pathophysiological factors of irritable bowel syndrome, and the effects of probiotic supplementation' tarkastetaan perjantaina 14.3.2008 klo 12 Biomedicum Helsingin luentosalissa 2, Haartmaninkatu 8.

Väittelijän yhteystiedot:

Puh. 050 3840252

Sähköposti: kajsa.kajander@helsinki.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye