Antibiooteista harvoin hyötyä poskiontelotulehduksen hoidossa

Jaa
Poskiontelotulehdus on tavallinen flunssan liittyvä vaiva, johon lääkärit usein määräävät antibioottihoitoa, etenkin, jos oireet ovat kestäneet yli viikon. Lancet-lehdessä julkaistu meta-analyysi asettaa nykyisen käytännön kyseenalaiseksi.

Kansainvälisen tutkimusryhmän tekemässä tutkimuksessa yhdistettiin yhdeksän eri maissa tehdyn tutkimuksen alkuperäiset aineistot. Yksi aineistoista oli suomalainen. Kaikki tutkimukset oli tehty avohoidossa, ja diagnoosi perustui lääkärin arvioon. Tutkimuksissa verrattiin antibioottihoitoa lumelääkkeen tehoon.

Yhteensä 2 547 poskiontelotulehduspotilaan tutkimus osoitti, ettei antibioottien käytöstä ollut juurikaan hyödytä lumelääkkeeseen verrattuna; vain joka viidestoista avohoidossa hoidettu poskiontelotulehdusta sairastava potilas saattaa tutkimuksen mukaan hyötyä antibiooteista.

Tutkimuksessa etsittiin oireiden tai löydösten perusteella ryhmää, jossa antibioottihoidon teho olisi tullut esiin. Takanieluun valuva erite liittyi vahvimmin vakavampaan taudinkuvaan, kuitenkaan tässäkään potilasryhmässä antibioottihoito ei tuottanut merkittävästi parempia hoitotuloksia kuin lumelääke; joka kahdeksas potilas tässä ryhmässä saattaa hyötyä antibioottihoidosta.

Hoitosuosituksissa kehotetaan käyttämään antibioottihoitoa, jos oireet ovat kestäneet kauemmin kuin 7 - 10 päivää. Lancetissa julkaistun tutkimuksen mukaan tässä potilasryhmässä toipuminen kestää pitempään, mutta antibioottihoito ei näilläkään potilailla vaikuta merkittävästi taudin kulkuun.

”Tämän tutkimuksen perusteella avohoidossa pelkästään oirekuvan perusteella aloitettu poskiontelotulehduksen antibioottihoito ei ole perusteltua”, sanoo tutkimusryhmässä mukana ollut dosentti Helena Varonen Helsingin yliopistosta.

Antibioottihoidosta saattavat hyötyä sellaiset potilaat, joita ei ole voitu ottaa mukaan avohoidossa tehtyihin hoitotutkimuksiin: korkea kuume, voimakas kipu tai kasvojen turvotus ovat oireita, jolloin antibioottihoito on tarpeen.

“Avohoidon lievissä poskiontelovaivoissa oireita lievittävä lääkitys on todennäköisesti antibiootteja suositeltavampi hoitolinja, jossa myös haitat ovat vähäisemmät”, Varonen toteaa.

Viite: Young J, De Sutter A, Merenstein D, van Essen GA, Kaiser L, Varonen H, Willian I, Bucher HC. Antibiotics for adults with clinically diagnosed acute rhinosinusitis: a meta-analysis of individual patient data. Lancet 2008; Mar 15.

Lisätietoja:

Dosentti, kliininen opettaja Helena Varonen

Helsingin yliopisto

Sähköposti: helena.varonen@helsinki.fi

Puh.. 050 577 1351

 

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye