Hermotettu lihassiirre voi palauttaa ilmeen ja hymyn kasvohermohalvauksen jälkeen

Jaa
Osa kasvohermohalvauksen saaneista potilaista hyötyy leikkaushoidosta, jossa halvaantuneet lihakset korvataan hermotetulla lihassiirteellä. Siirteen toiminta kuitenkin usein heikkenee ajan myötä. Kasvutekijähoidosta saattaa tulevaisuudessa löytyä apua tähän ongelmaan, osoittaa Helsingin yliopistossa 23.5. tarkastettava väitöstutkimus.

Pitkäaikainen kasvohermohalvaus on potilaalle henkisesti raskas ja kuormittava sairaus, sillä se vaikeuttaa merkittävästi sosiaalista kanssakäymistä ja aiheuttaa suuren kosmeettisen ja toiminnallisen haitan. Osa kasvohermohalvauksen saaneista potilaista hyötyy leikkaushoidosta. ”On tärkeää saada tarkempaa tietoa leikkaustulokseen vaikuttavista tekijöistä, jotta hoitoon voidaan valita oikeat potilaat ja jotta leikkausmenetelmiä pystytään kehittämään”, toteaa aiheesta väitöstutkimuksen tehnyt kirurgian ja plastiikkakirurgian erikoislääkäri Tuija Ylä-Kotola.

Pitkäaikaisen kasvohermohalvauksen paras tunnettu hoitomuoto on hermotettu vapaa lihassiirre, joka mahdollistaa kasvojen lihasten toiminnan ja tunteiden ilmaisun. Tässä kaksivaiheisessa leikkaushoidossa tuodaan ensin kasvojen vastakkaisen puolen terveestä kasvohermosta hermotus halvaantuneelle puolelle hermosiirrettä käyttäen. Toisessa leikkauksessa noin puoli vuotta myöhemmin otetaan muualta kehosta lihassiirre, jonka oma hermo yhdistetään aiemmin halvaantuneelle puolelle tuotuun hermosiirteeseen ja verisuonet yhdistetään paikalla oleviin verisuoniin. Parhaassa tapauksessa tämä hermotettu lihassiirre korvaa halvaantuneet kasvojen lihakset, ja potilas saa ilmeensä ja hymynsä takaisin.

Ylä-Kotola selvitti väitöstyössään edellä kuvatun leikkaushoidon pitkäaikaistuloksia ja potilastyytyväisyyttä sekä niitä tekijöitä, jotka vaikuttavat toiminnalliseen lopputulokseen.

Hermotetun lihassiirteen saaneista potilaista noin 60 prosentilla siirre toimi hyvin ja he saavuttivat hyvän kasvojen lihassymmetrian. 78 prosenttia potilaista koki elämänlaatunsa parantuneen selvästi. Osalla potilaista lihassiirteen toiminta kuitenkin ajan myötä heikkeni, ja magneettikuvaus osoitti lihassiirteen kutistuneen merkittävästi. Jos lihassiirre näytti magneettikuvauksessa normaalilta, se myös toimi hyvin.

Lihas- ja hermosiirteestä otetuista koepaloista kävi kuitenkin ilmi, että sekä lihassiirteen säikeet että hermosiirteen toimivien hermojen määrä oli merkittävästi vähentynyt myös silloin, kun lihassiirteen toiminta oli hyvä. Kaikista hermosiirteistä löytyi hermokasvutekijäreseptoria ja verisuonikasvutekijää, mutta terveistä hermoista näitä ei löytynyt. Hermokasvutekijäreseptorin ilmeneminen oli yhteydessä hyvään toiminnalliseen tulokseen.

”Aiemmin näiden kasvutekijöiden ilmenemistä ei ole kuvattu ihmisen hermosiirteissä.
Tulevaisuudessa kasvutekijähoidot saattavat auttaa hermoston sairauksista tai vammoista kärsiviä potilaita”, väittelijä toteaa.

LL Tuija Ylä-Kotolan väitöskirja 'Microneurovascular free muscle transfer with cross-over nerve grafts in facial reanimation' (Kasvohermohalvauksen kirurginen hoito vapaalla hermotetulla lihassiirteellä) tarkastetaan perjantaina 23.5.2008 klo 12 HYKS:n Töölön sairaalan luentosalissa, Topeliuksenkatu 5.

Väittelijän yhteystiedot:

Puh. 050 427 1978

Sähköposti: tuijaylakotola@hotmail.com

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye