Maailman mielenterveyspäivänä 10. lokakuuta puhutaan yksinäisyydestä
Mielenterveysseura haastaa Maailman mielenterveyspäivänä 10. lokakuuta suomalaiset pohtimaan yhdessä ja itsekseen, mitä jokainen voi tehdä yksinäisyyden vähentämiseksi. Mielenterveysseuran Valtakunnallisessa kriisipuhelimessa ja kriisikeskuksissa yksinäisyys on yksi suurimmista yhteydenoton syistä.
Vuosi sitten Mielenterveysseura kartoitti puhelimitse ja verkossa suomalaisten kokemuksia yksinäisyydestä. Kartoitus paljasti monia syitä kuten, läheisten puuttuminen tai yhteydenpitovaikeudet, perheenjäsenten vieraantuminen toisistaan, elämänkumppanin puute, ero ja menetykset, maahanmuutto; tunne, ettei kuulu tähän yhteiskuntaan. Vastaajat hakivat syitä myös omasta ujoudesta tai vaikeudesta lähestyä muita. Taustalla oli myös kokemusta koulukiusaamisesta ja erilaisuuden tunteesta, masennuksesta ja traumaattisista kokemuksista.
Yksinäisyys herätti ahdistusta, arvottomuuden ja ulkopuolisuuden tunteita, tyhjyyttä, unettomuutta, turvattomuutta ja pelkoa siitä, että joutuu olemaan yksin lopun elämäänsä, ettei kukaan välitä, kuuntele ja ota todesta.
Yksinäinen ihminen tunsi olevansa aivan yksin kriisin kohdatessa tai omien ongelmien kanssa ja huoli selviytymisestä painoi mieltä. Monista tuntui, ettei kukaan ymmärrä, ja kun on monta kertaa joutunut petetyksi, ei voi luottaa keneenkään. Myös itsetuhoajatukset valtasivat mielen. Yksinäisyyteen liittyy usein häpeää ja syyllisyyttä.
Mutta yksinäisyys koettiin myös voimavarana ja rakentavana aikana, jolloin voi ajatella ja tehdä mitä haluaa. Yksinäisyyteen voi tottua ja oppia myös nauttimaan siitä.
Lääkkeiksi yksinäisyyteen ehdotettiin muun muassa liikkeelle lähtemistä ja ihmisten seuraan hakeutumista, harrastuksia, vertaisryhmiä, internetin keskustelufoorumeita, omien ajatusten ja tunteiden työstämistä. Tarpeen vaatiessa koettiin tärkeäksi ymmärtää myös hakea apua, eikä jäädä yksin vaikeuksiensa kanssa.
Maailman mielenterveyspäivänä Mielenterveysseura järjestää Helsingissä yksinäisyydestä kutsuseminaarin Kuka välittäisi minusta kello 12-16 Helsingin Messukeskuksessa, sali 204-205, Messuaukio 1.
(Sisäänkäynti Holiday Inn-hotellin aulasta)
Seminaarin ohjelma:
Tervetuloa; tutkimusprofessori Jouko Lönnqvist, KTL, Mielenterveysseuran valtuuston pj.
Yksinäisyyden monet kasvot; filosofi, kirjailija Torsti Lehtinen
Toiseus ja toisenlaisuus; dramaturgi, kirjailija Outi Nyytäjä
150 puhelinnumeroa, mutta ei ketään, kenelle soittaa;
kuntoutussuunnittelija Camilla Djupsund, Suomen Mielenterveysseura
Paneelikeskustelussa mukana:
FT Marja Saarenheimo, Vanhustyön keskusliitto
Nuorten kriisityöntekijä Elina Haasjoki, Turun kriisikeskus
Kriisityöntekijä Anna Moström, Valtakunnallinen kriisipuhelin
Historioitsija Jukka Relander.
Vuoden 2008 valtakunnallisen Mielenterveyspalkinnon saaja julkistetaan
10. lokakuuta Messukeskuksen Auditoriossa kello 10 alkavassa Terveys + Hyvä olo -tapahtuman tiedotustilaisuudessa.
Palkinnon tiedote on jaossa tapahtuman lehdistökeskuksessa ja tulee sähköiseen jakeluun
perjantaina kello 11.
17:nnen Maailman mielenterveyspäivän kansainvälinen viesti:
Mielenterveydestä on tehtävä kaikkien etuoikeus
Mielen sairaus ei valitse kohdettaan. Mielenterveyden häiriöitä on lähes 12 prosentilla maapallon väestöstä. Avun ja hoidon tarpeessa on noin 450 miljoonaa ihmistä. Kaikissa kulttuureissa, kaiken ikäisiä, kumpaakin sukupuolta. Siitä huolimatta mielenterveyden edistämiseen, ongelmien ehkäisemiseen, hoitoon ja kuntoutukseen ei käytetä yhtä paljon resursseja kuin muihin sairauksiin.
Suhtautuminen mielen terveyteen ja sairauteen vaihtelee yhteiskuntarakenteiden, kulttuurin ja ihmisten asenteiden mukaan. Maailman mielenterveyspäivän avulla halutaan herättää keskustelua henkisen hyvinvoinnin edistämisestä, mielenterveyden ongelmien ehkäisemisestä ja hoidosta sekä mielenterveyspotilaitten ja omaisten asemasta. Päivän tavoitteena on myös vähentää ennakkoluuloja ja leimaa, joka edelleen liittyy mielen sairauteen.
Päivän taustavoimia ovat Mielenterveyden maailmanliitto ja Maailman terveysjärjestö WHO. Suomessa päivän viettoa on tehnyt alusta alkaen tunnetuksi Suomen Mielenterveysseura kutsumalla mukaan yhteisöjä ja yksityisiä henkilöitä korostamaan mielenterveyden merkitystä jokaisen oikeutena.
Tapahtumia ympäri Suomea
Paikalliset mielenterveysseurat järjestävät Maailman mielenterveyspäivänä tapahtumia eri puolilla maata. Monet seurat jakavat myös paikallisen mielenterveyspalkinnon.
Eurassa Rauman kriisikeskus Ankkurpaikk jalkautuu työntekijöiden ja vapaaehtoisten voimin K-kaupan aulaan kello 10 - 14, teemana yksinäisyys. Lisätietoja Riikka Ruokola, puhelin (02) 8378 5600.
Mikkelin kirjastossa on mielenterveyden teemaviikko. Mielenterveyspäivänä jaossa seuran oma kirjanmerkki. Lisätietoja Sirpa Tapio, puhelin 0400 - 752310
Oulun seudun mielenterveysneuvosto järjestää avoimen keskustelu- ja kyselytilaisuuden 'Hoidossa vai heitteillä?' Oulun evl seurakuntien seurakuntakodin juhlasalissa kello 12. Lisäksi jaetaan paikallinen mielenterveyspalkinto. Lisätietoja Sirkka Viitala, Oulun seudun kriisikeskus, puhelin 044 3690 966
Pellossa on päiväkotilasten piirustuskilpailu aiheesta 'Mistä tulee hyvä mieli'. Sama teema ylä- ja ala-asteiden kirjoituskilpailussa. Lisätietoja Marjatta Rundgren, puhelin 040 5373834
Pieksämäellä on avoimet ovet ja ohjelmaa Neuvokas toimintakeskuksessa. Lisätietoja Kirsi Pöllänen, puhelin 050 360 0019
Rovaniemellä jaetaan Rovaseudun mielenterveyspalkinto Neuvokkaan tiloissa kello 12. Lisätietoja Anneli Laine, puhelin 040 587 0713
Sipoossa järjestetään kunnallisvaalipaneeli Nikkilän Pääkirjaston kahviossa kello 18.30. Lisätietoja Kaarina Nazarenko, puhelin 050 543 3847
Uudessakaupungissa Rautilan tukitalolla avoimet ovet kello 12-17.30.
Viitasaarella on yleisölle liikunta- ja lauluilta kello 17 Kuntoutuskodin päivätoiminnan tiloissa. Lisätietoja Heikki Räihälä, 050 5958 428
viestintäjohtaja Kristina Salonen
0400 760 807 /
kristina.salonen@mielenterveysseura.fi
kehittämispäällikkö Tarja Heiskanen
040 522 9744 /
tarja.heiskanen@mielenterveysseura.fi
kotisivumme www.mielenterveysseura.fi on teknisen vian vuoksi suljettu muutamaksi päiväksi.
Suomen Mielenterveysseura
Föreningen för mental hälsa i Finland
Valtakunnallisesti ja alueellisesti toimiva kansanterveys- ja kansalaisjärjestö.
Kuusikymmentä paikallista mielenterveysseuraa. Vaikuttaa yhteiskunnan rakenteisiin ihmisten arkisen selviytymisen turvaamiseksi, edistää mielenterveysosaamista, tarjoaa koulutusta, tukea, kriisi- ja terapiapalveluita ja kuntoutusta.
Julkaisu: Kuusi kertaa vuodessa ilmestyvä aikakauslehti Mielenterveys.
Tietoja julkaisijasta
MIELI Suomen Mielenterveys ry on kansanterveys- ja kansalaisjärjestö. MIELI ry edistää Suomessa asuvien mielenterveyttä, tekee ehkäisevää mielenterveystyötä ja rakentaa vapaaehtoisen kansalaistoiminnan edellytyksiä mielenterveyden alalla. Mieli.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry
MIELI Kriisipuhelimeen vastattiin viime vuonna ennätykselliset 100 000 kertaa27.1.2025 03:00:00 EET | Tiedote
Vuonna 2024 MIELI Kriisipuhelimessa ihmisten hätään pystyttiin vastaamaan aikaisempaa useammin. Tämän mahdollisti vapaaehtoisten vastaamien puhelujen määrän kasvu. Jatkossa vapaaehtoisten määrää pyritään lisäämään entisestään valtakunnallisella verkkokoulutuksella.
Hallituksen alkoholipolitiikka on riski mielenterveydelle20.1.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Alkoholin saatavuuden lisääminen todennäköisesti pahentaa mielenterveyden ongelmia. MIELI ry on laatinut politiikkasuositukset, joilla voidaan vähentää alkoholin haittoja mielenterveydelle.
Sekasin-chat hakee tekoälystä ratkaisuja nuorten mielenterveyskriisiin15.1.2025 03:00:00 EET | Tiedote
Sekasin-chatissä on otettu käyttöön mielenterveystyön ammattilaisten kouluttama tekoäly ihmisavun rinnalle. Kyseessä on yksi Euroopan ensimmäisistä puhtaasti mielenterveystyöhön rakennetuista generatiivista tekoälyä hyödyntävistä chatbot-ratkaisuista.
Nuoriin liittyvät yhteydenotot kriisikeskuksiin ovat olleet tänä vuonna yhä murheellisempia4.12.2024 08:58:38 EET | Tiedote
Nuorten ja heidän läheistensä yhteydenotoissa MIELI ry:n kriisiauttamiseen toistuu nyt huoli avun saamisesta. Tilanteet vaihtelevat, mutta yleisesti aiheet ovat vakavia: syömishäiriöitä, itsetuhoisuutta, viiltelyä ja päihteitä.
Rahahuolet ja velkaantuminen kuormittavat – teemachat tarjoaa keskusteluapua29.10.2024 06:00:00 EET | Tiedote
Pitkittyneet taloudelliset haasteet, ylivelkaantuminen ja pienituloisuus kuormittavat yhä useamman perheen arkea ja mielenterveyttä. MIELI ry kokeilee teemachattia yhdessä Takuusäätiön kanssa, jotta yhä useampi hakisi taloushuoliinsa apua ja tukea.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme