
Työsuojelurahasto tukee lähes 10 miljoonalla eurolla työelämän tutkimusta ja kehittämistä
Tutkimus etsii keinoja unettomuuden hoitoon
Työikäisillä unettomuusoireita on kolmanneksella ja kroonisina oireina kymmenellä prosentilla. Unettomuus ja huono unen laatu haittaavat työvirettä, mutta erityisen ongelman ne aiheuttavat tarkkuutta vaativissa ja ajan hermoilla olevissa tehtävissä. Epäsäännöllinen työaika ja vuorotyö asettavat unirytmille lisävaatimuksia, joihin sopeutumisessa henkilökohtaiset ominaisuudet ovat keskeisiä.
Lisäksi tutkimukset osoittavat, että uniongelmat voivat lisätä riskiä sairastua muun muassa masennus- ja ahdistushäiriöhin, sydän- ja verisuonitauteihin sekä tyypin 2 (aikuistyypin) diabetekseen. Myös viitteitä puolustusjärjestelmän häiriöistä on todettu.
Yleisradion työterveyshuolto Työterveyslaitoksen asiantuntemuksen tuella rakentaa itselleen unettomuuden hoitoon soveltuvaa ei-lääkinnällistä toimintamallia kehittämishankkeessa: Unettomuuden hoito ja arviointi työterveyshuollossa. Työsuojelurahasto tuki 59 700 eurolla kehittämisprojektia. Tämän lisäksi Työterveyslaitos pyrkii osoittamaan tieteellisen näytön perusteella toimintamallin toimivaksi. Rahasto tukee 100 000 eurolla tutkimushanketta, josta vastaa apulaisylilääkäri
Christer Hublin
Työterveyslaitokselta.
Helsingin yliopisto, dosentti
Tarja Stenbergin
johdolla, tutkii univajeen vaikutusta puolustusjärjestelmään. Tätä tutkimus- ja kehityshanketta rahasto tukee 79 000 eurolla.
Terveydenhuollon ammattilaiset ovat tutkimuksen kohteena
Stakes (vuoden 2009 alusta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL) tutkii maahanmuuttajataustaisen terveydenhuoltohenkilöstön, lääkärien, hoitajien, hammaslääkärien liikkuvuutta, sopeutumista ja työhyvinvointia Suomessa. Tutkimuksen toteuttamisesta vastaa dosentti
Anna-Mari Aalto.
Työsuojelurahasto myönsi tutkimukseen 150 000 euroa.
Tampereen yliopiston Sosiaalityöntekijöiden sisäinen ura: jaksamista ja jatkamista lastensuojelussa –tutkimukselle rahasto myönsi 80 000 euroa.
- Tutkimuksella saamme ajantasaista tietoa sosiaalityöntekijöiden kokemasta työhyvinvoinnista. Tutkimus tekee näkyväksi työn vaatimuksia, työn vaativuutta ja rasitusta ja näkökulmaa siitä, mikä saa jatkamaan alalla,” kiteyttää tutkimuksesta vastaava professori
Tarja Pösö.
Tutkimuksen aineisto nousee Tampereen ja Porin kaupunkien sosiaalityössä toimivista.
Työyhteisöt kehittyvät Työsuojelurahaston tuella
Turun kaupungin kulttuuritoimi, kirjastot, museot ja kaupunginorkesteri, toteuttavat toimintatapojensa muutokset, etsivät vaikuttavuutta ja tuottavuutta henkilöstönsä työhyvinvointia unohtamatta kehittämisprojektissa Hyvä johtajuus ja työhyvinvointi kulttuuritoimessa – Nyt!. Ulkopuolisena asiantuntijana on Net Effect Oy. Työsuojelurahaston kehittämisavustus on 45 000 euroa.
Kuopion evankelisluterilainen seurakuntayhtymä parantaa toimintansa tuloksellisuutta, työntekijöiden ja esimiesten hyvinvointia, osaamista sekä jaksamista tukeutuen työyhteisökehittäjä Antti Kokkonen Onnenpari Oy:n asiantuntemukseen. Työsuojelurahaston tuki on 8000 euroa.
Myönnetyt ja haetut määrärahat 2008 rahoitusmuodoittain
Tutkimus- ja kehityshankkeet
- Haettu 146 kpl, yhteensä 16 411 000 euroa
- Myönnetty 68 kpl, yhteensä 4 822 500 euroa
Tiedotus- ja koulutushankkeet
- Haettu 34 kpl, yhteensä 926 000 euroa
- Myönnetty 22 kpl, yhteensä 412 900 euroa
Kehittämisavustukset
- Haettu 48 kpl, yhteensä 1 035 000 euroa
- Myönnetty 46 kpl, yhteensä 996 500 euroa
Stipendit
- Haettu 220 kpl, yhteensä 789 600 euroa
- Myönnetty 132 kpl, yhteensä 666 500 euroa
Työturvallisuuskeskus
- 3,0 miljoonaa euroa
Lisätietoja:
Rahoituspäätökset 2008: luettelo (paikkakunnat mukana) Uutistorilla
http://www.tsr.fi/uutistori/tiedotteet/2008/luettelo31122008.html
.
Meneillään olevien hankkeiden kuvaukset ovat Tätä tutkitaan –tietokannassa
http://www.tsr.fi/tutkitaan
.
Valmistuneiden hankkeiden tiedotteet ovat Tätä on tutkittu –tietokannassa
http://www.tsr.fi/tutkittu
.
Työsuojelurahaston yhteyshenkilöt:
Toimitusjohtaja Peter Rehnström,
peter.rehnstrom@tsr.fi
, (09) 6803 3310, 040 554 5033
Viestintäpäällikkö Marja-Leena Jylhä,
marja-leena.jylha@tsr.fi
, (09) 6803 3314, 040 548 8852
Rahasto tukee määrärahoin soveltavaa tutkimusta ja kehittämishankkeita, jotka parantavat työoloja, työterveyttä ja tuottavuutta. Se rahoittaa myös tutkimustuloksista tiedottamista ja uusien tutkimustietoon perustuvien koulutusmenetelmien ja –ohjelmien kehittämistä. Lisäksi rahasto myöntää henkilökohtaisia stipendejä.
Rahasto rahoittaa lain mukaan Työturvallisuuskeskusta.
Työsuojelurahasto on työmarkkinajärjestöjen hallinnoima organisaatio, joka saa varansa työnantajien maksamasta lakisääteisestä tapaturmavakuutusmaksusta. Työsuojelurahasto on rahoittanut työelämän tutkimusta vuodesta 1979 alkaen. Rahaston toimintaa valvoo sosiaali- ja terveysministeriö. Työsuojelurahasto ja Työturvallisuuskeskus julkaisevat yhdessä Telma – työelämän kehittämisen erikoislehteä.
Tietoja julkaisijasta

Pohjoisesplanadi 21A
00100 Helsinki
+358(0)9 6803 3311,info@tsr.fihttp://www.tsr.fi, http://www.tiedonsilta.fi
Työsuojelurahasto rahoittaa tutkimus- ja kehitystoimintaa, joka parantaa työoloja sekä työyhteisöjen toiminnan turvallisuutta ja tuottavuutta. Rahastoa hallinnoivat työmarkkinakeskusjärjestöt ja se saa varansa lakisääteisen tapaturmavakuutuksen maksutulosta. Rahaston toimintaa valvoo sosiaali- ja terveysministeriö. Rahasto rahoittaa Työturvallisuuskeskuksen toimintaa. Työsuojelurahasto ja Työturvallisuuskeskus julkaisevat ja kustantavat yhdessä Telma - työelämän kehittämisen erikoislehteä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työsuojelurahasto
Tunteiden johtaminen työpaikalla on järkevää28.11.2019 07:45:00 EET | Tiedote
Tunteita, tunnetaitoja ja tunteiden johtamista työelämässä ei voida enää sivuuttaa. Työpaikoilla on järjetöntä jättää huomiotta sitä suurta kehittämispotentiaalia, joka avautuu tunteiden tunnistamisesta ja hyvästä tunneilmastosta. Työsuojelurahasto on rahoittanut tunnehankkeita, joita esitellään Tutkimus tutuksi -tapaamisessa 28. marraskuuta 2019.
Tunteet ja tunnetaidot työpaikalla – kutsu Tutkimus tutuksi -tapaamiseen 28.11.20195.11.2019 07:25:00 EET | Kutsu
Tervetuloa Työsuojelurahaston 28.11. järjestämään Tutkimus tutuksi –tapaamiseen, jonka aiheena on tunteet ja tunnetaidot työpaikalla. Tilaisuudessa esillä olevissa hankkeissa tutkitaan ja kehitetään esimerkiksi tunnetoimijuutta, tunnetiloja ja tunneilmastoa työpaikalla. Tule kuulemaan ja keskustelemaan työelämän tunnetaidoista Työsuojelurahaston Tutkimus tutuksi -tapaamiseen torstaina 28.11.2019 klo 9-10.30 Musiikkitalon ravintolaan.
Työsuojelurahasto työelämän tutkimuksen ja kehittämisen rahoittaja jo 40 vuotta10.10.2019 13:00:00 EEST | Tiedote
Työsuojelurahasto viettää 40-vuotisjuhlavuottaan 2019. Juhlavuoden kunniaksi Työsuojelurahasto järjestää Helsingissä 10.10.2019 juhlaseminaarin, jossa tutkijat ja asiantuntijat kertoivat työelämän kehityssuunnista, Työsuojelurahaston rahoittamien hankkeiden vaikuttavuudesta ja tulevaisuuden työelämästä.
Luonnosta hyvinvointia työhön – myös virtuaaliluonto elvyttää5.9.2019 09:00:00 EEST | Tiedote
Luonnossa voi elpyä työstä ja saada uutta virtaa. Työsuojelurahasto on rahoittanut kahta tutkimusta, joista toisessa on saatu lupaavia tuloksia virtuaaliluonnon ja toisessa luonnossa ulkoilemisen vaikutuksista työhyvinvointiin. Hankkeita esitellään rahaston Tutkimus tutuksi -tapaamisessa 5. syyskuuta 2019.
Työsuojelurahasto palkitsee ajankohtaisia hankkeita – Pidempiä työuria, aivoergonomiaa ja yhteistä vuorovaikutusosaamista9.5.2019 09:00:00 EEST | Tiedote
Työsuojelurahasto palkitsee 40-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi tunnustusstipendillä kolme ajankohtaista hanketta. Palkitut hankkeet ovat kehittäneet suomalaista työelämää tuottamalla uutta ja merkittävää tietoa sekä hyviä käytäntöjä. Kannustaako eläkeuudistus pidempiin työuriin? Miten hoitotyön aivokuorma saadaan kuriin? Onko tiimin vuorovaikutuksen aina oltava rationaalista? Tunnustusstipendit jaetaan ja hankkeet esitellään Tutkimus tutuksi -juhlatapaamisessa 9. toukokuuta 2019.