Helsingin yliopisto

Väitös: Koiran idiopaattinen keuhkofibroosi muistuttaa taudinkuvaltaan ihmisen sairautta, mutta kudostasolla erojakin löytyy

Jaa
Idiopaattinen keuhkofibroosi (IPF) on krooninen keuhkojen välitilan sairaus, jossa keuhkokudos korvautuu vähitellen sidekudoksella. Sairauden syntysyytä ei tunneta eikä parantavaa hoitoa ole. Ihmisten lisäksi IPF:ään sairastuvat myös koirat. Koiramaailmassa sairaudesta kärsivät erityisesti valkoisetlänsiylämaanterrierit. ELL Henna Laurila selvitti väitöskirjatyössään koiran IPF:n taudinkuvaa sekä sairauteen liittyviä muutoksia. Laurila löysi tutkimuksessaan biomarkkereita, jotka voivat helpottaa jatkossa taudin diagnostiikkaa. Lisäksi Laurila osoitti, että vaikka koiran ja ihmisen sairaudet ovat taudinkuvaltaan ja monilta tutkimuslöydöksiltään hyvin samanlaiset, kudostason vertailu paljasti samankaltaisuuden lisäksi myös joitakin eroavuuksia.
Valkoinenlänsiylämaanterrieri. Kuva: Auno Hannula.
Valkoinenlänsiylämaanterrieri. Kuva: Auno Hannula.

Laurilan tutkimuksessa sairastuneita valkoisialänsiylämaanterrierejä verrattiin terveisiin, samanrotuisiin koiriin. IPF-koirat kärsivät yskästä, heikentyneestä rasituksensietokyvystä ja hapenpuutteesta.Koiria tutkittiin laboratorio-, röntgen- ja ohutleiketietokonetomografiatutkimuksissa ja niille tehtiin keuhkoputkien tähystys.Keuhkoauskultaatiossa kuului tarranauhamaista ratinaa sisäänhengityksessä. Tarranauharatina on tyypillinen löydös myös ihmisen IPF:ssä. Vaikka tutkimuksissa todetut muutokset olivat pääosin samankaltaisia koirilla kuin ihmisilläkin, erityisesti  keuhkojen ohutleiketietokonetomografiassa ja keuhkoputkien tähystyksessä koiran löydökset erosivat ihmisen IPF:ään  liittyvistä löydöksistä.

Koiran IPF:n toteaminen on eläinlääkärille haaste ja vaatii kattavia ja kalliita tutkimuksia. Siksi keuhkojen sidekudostumisesta kertova biologinen merkkiaine, biomarkkeri, olisi tärkeä lisätyökalu diagnostiikkaan. Laurila selvitti kahden mahdollisen fibroosibiomarkkerin käytettävyyttä koiran IPF:n diagnostiikassa. IPF-koirien biomarkkeripitoisuuksia verrattiin terveiden koirien ja kahta muuta samankaltaisia oireita aiheuttavaa keuhkotautia sairastavien koirien pitoisuuksiin. Laurilan tutkimuksen tulokset olivat lupaavia: kumpikin tutkittu biomarkkeri, sekä seerumin ET-1-pitoisuus että keuhkohuuhtelunesteen PIIINP-pitoisuus, auttoivat erottamaan IPF-koirat muista ryhmistä.

Ihmisen ja koiran idiopaattinen keuhkofibroosi ovat monelta osin samankaltaisia


Taudinkuvaltaan koiran ja ihmisen IPF muistuttavat toisiaan. Laurilan tutkimuksessa tarkastelua suoritettiin myös kudostasolla selvittämällä sairauden histopatologiset löydökset. Löydöksiä verrattiin ihmisen IPF:ään ja sen erotusdiagnostiikassa huomioitavaan epäspesifiin interstitiaalipneumoniaan (NSIP). Yllättäen IPF-koirilla ei esiintynyt pelkästään ihmisen IPF:ssä kuvattuja muutoksia, vaan myös NSIP:n kaltaisia löydöksiä.

Laurilan väitöstutkimus lisää ymmärrystä koiran IPF:n taudinkuvasta. Keuhkofibroosin toteaminen on helpompaa koiralla, sillä sairauden aiheuttamat muutokset diagnostisiin tutkimuksiin tunnetaan. Väitöstyössä tutkitut biomarkkerit ET-1 ja PIIINP voivat toimia lisäapuna ja edelleen helpottaa taudin diagnostiikkaa jatkossa. Histopatologinen kuvaus ja vertailu tuo pitkään puuttunutta tietoa ihmisen ja koiran sairauden vastaavuudesta kudostasolla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Henna Laurila, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri, puh. 040 5396255, henna.laurila@helsinki.fi

Kuvat

Valkoinenlänsiylämaanterrieri. Kuva: Auno Hannula.
Valkoinenlänsiylämaanterrieri. Kuva: Auno Hannula.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Eeva Karmitsa, Tiedottaja, Eläinlääketieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto, puh. 02941 58461, 050 415 0396, eeva.karmitsa@helsinki.fi, vetmed.helsinki.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye