Mistä kesällä mielenterveyspalvelut
Hälyttäviä uutisia kuuluu kunnista, jotka ovat ilmoitustensa mukaan kustannussyistä supistamassa erikoissairaanhoidon palveluita ja siirtämässä mielenterveyspotilaita sairaalasta avohoidon puolelle.
Jo nyt psykiatrinen avohoito on monessa kunnassa terveyskeskusten vastuulla. Samaan aikaan kuitenkin uutisoidaan terveyskeskusten sulkemisesta tai ainakin palvelujen rajusta vähentämisestä kesäaikana. Hoitoa ei siis ole saatavilla ja sairauden kanssa selviytymisestä jää yhä enemmän omaisille. Entä miten käy potilaiden, joilla ei ole perhettä tukenaan?
Mielenterveysseuraa ja Omaiset mielenterveystyön tukena keskusliittoa huolestuttavat edellisen laman kokemukset. Laitospaikkoja vähennettiin silloinkin, mutta avohoitoon ei saatu sieltä siirtyviä resursseja.
Mielenterveyspalvelujen tilanne ei ennen nykyistä lamaakaan ole ollut hyvä. Vaikka hoitotakuu näyttäisi mielenterveystyössä toteutuvan tilastoissa, todellisuudessa lääkkeiden uusiminen kerran kuukaudessa ei ole mielenterveyspotilaan tai kuntoutujan tarvitsemaa tarkoituksenmukaista avohoitoa, painottaa Mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Marita Ruohonen.
Kansallisen mielenterveys- ja päihdesuunnitelman suositukset laitoshoidon vähentämisestä ja avopalvelujen lisäämisestä ovat hyviä, mutta muutos on järjestöjen mukaan toteutettava potilaiden ja omaisten elämänlaatua huonontamatta.
Myöskään mielenterveyspotilaiden omaisten tilanne ei näy missään tilastoissa, muistuttaa toiminnanjohtaja Kristiina Aminoff Omaiset mielenterveystyön tukena keskusliitosta.
"Psyykkinen sairaus vaikuttaa koko perheeseen ja läheisten elämään. Myös omaiset tarvitsevat tietoa, tukea ja neuvontaa jaksaakseen muuttuneessa tilanteessa. Tutkimukset ovat osoittaneet selkeästi omaisten tilanteen kuormittavuuden ja sen yhteyden masennuksen syntyyn. Esimerkiksi omaisten riski sairastua itse masennukseen on moninkertainen muuhun väestöön verrattuna."
Jo avohoito-käsite on edelleen varsin epämääräinen ja abstrakti. Useimmiten avopalveluina puhutaan perinteisistä ajanvarauspalveluista, kun niiden rinnalle pitäisi kehittää monipuolisia liikkuvia ja päivystyksellisiä avopalveluita, erilaisia avohoitoyksiköitä ja päivä- ja kuntoutustoimintaa.
Aminoff ei jaksa uskoa, että tässä taloudellisessa tilanteessa toimivaa avohoitoa edes lähdetään rakentamaan. "Hyvä ja laadukas avohoito, joka auttaa, ei koskaan ole halpaa. Etenkin siirtymävaihe avohoitopainotteisempaan järjestelmään edellyttää kunnilta huomattavaa panostusta."
Lisätietoja:
Marita Ruohonen, Mielenterveysseura
puhelin 050 5677 526
marita.ruohonen(at)mielenterveysseura.fi
Kristiina Aminoff, Omaiset mielenterveystyön tukena keskusliitto
puhelin 050 530 8120
kristiina.aminoff(at)omaisten.org
Kristina Salonen
viestintäjohtaja
puhelin 0400 760 807
kristina.salonen(at)mielenterveysseura.fi
Tietoja julkaisijasta
MIELI Suomen Mielenterveys ry on kansanterveys- ja kansalaisjärjestö. MIELI ry edistää Suomessa asuvien mielenterveyttä, tekee ehkäisevää mielenterveystyötä ja rakentaa vapaaehtoisen kansalaistoiminnan edellytyksiä mielenterveyden alalla. Mieli.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry
Työyhteisössä on hyvä varautua surevan kohtaamiseen jo ennalta22.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Surukonferenssi alkaa torstaina. Konferenssissa käsitellään tänä vuonna surun kohtaamista työssä.
Järjestöjen mahdollisuus auttaa ihmisiä on turvattava14.4.2025 09:49:05 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksista on päätetty leikata kolmannes. Lisäleikkaukset puoliväliriihessä aiheuttaisivat vakavia heikennyksiä hyvinvointiin ja murentaisivat kansalaisyhteiskuntaa.
MIELI Kriisipuhelimeen vastattiin viime vuonna ennätykselliset 100 000 kertaa27.1.2025 03:00:00 EET | Tiedote
Vuonna 2024 MIELI Kriisipuhelimessa ihmisten hätään pystyttiin vastaamaan aikaisempaa useammin. Tämän mahdollisti vapaaehtoisten vastaamien puhelujen määrän kasvu. Jatkossa vapaaehtoisten määrää pyritään lisäämään entisestään valtakunnallisella verkkokoulutuksella.
Hallituksen alkoholipolitiikka on riski mielenterveydelle20.1.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Alkoholin saatavuuden lisääminen todennäköisesti pahentaa mielenterveyden ongelmia. MIELI ry on laatinut politiikkasuositukset, joilla voidaan vähentää alkoholin haittoja mielenterveydelle.
Sekasin-chat hakee tekoälystä ratkaisuja nuorten mielenterveyskriisiin15.1.2025 03:00:00 EET | Tiedote
Sekasin-chatissä on otettu käyttöön mielenterveystyön ammattilaisten kouluttama tekoäly ihmisavun rinnalle. Kyseessä on yksi Euroopan ensimmäisistä puhtaasti mielenterveystyöhön rakennetuista generatiivista tekoälyä hyödyntävistä chatbot-ratkaisuista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme