Helsingin yliopisto

Leukemiapotilailla elämänlaatua heikentävät lääkkeiden haittavaikutukset yleisiä – ei kuitenkaan vaikutusta lääkkeenottoon

Jaa
Täsmälääkkeet ovat pidentäneet kroonista myelooista leukemiaa sairastavien elinaikaennustetta, mutta lääkkeiden elämänlaatua heikentävät haittavaikutukset ovat yleisiä. Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan potilaat toivovat ohjeita lääkkeiden aiheuttamien haittavaikutusten hallintaan. Potilaan, terveydenhuoltohenkilöstön ja apteekkien yhteistyö keinojen löytämiseksi on avainasemassa.

Helsingin yliopistossa tehtyä tutkimusta varten haastatelluista kroonista myelooista leukemiaa (KML) sairastavista suomalaispotilaista lähes kaikki ilmoittivat täsmälääkkeinä käytettyjen tyrosiinikinaasin estäjien aiheuttavan haittavaikutuksia.

– Yli puolet potilaista koki, että lääkkeen aiheuttamat haitat alentavat heidän elämänlaatuaan vaikuttamalla esimerkiksi mielialaan, yleisvointiin, ihmissuhteisiin ja liikkumiseen. Näillä potilailla oli lukumääräisesti enemmän haittoja kuin niillä, jotka eivät kokeneet haittojen huonontavan heidän elämänlaatuaan, toteaa tohtorikoulutettava, proviisori Meri Kekäle farmasian tiedekunnasta.

Keskimäärin potilaat luettelivat seitsemän erilaista haittaa. Neljä viidesosaa potilaista kärsi lihaskivuista ja krampeista ja lähes kolme neljäsosaa turvotuksesta silmien ympärillä, käsissä tai jaloissa. Lisäksi puolta potilaista vaivasi lääkkeen aiheuttama väsymys.

Yleisimmin elämänlaatua heikensivät potilaan kokema turvotus, ihottumat, univaikeudet, masentuneisuus, surullisuus, muistivaikeudet ja huonovointisuus.

Haitoista huolimatta potilaat käyttivät yleensä lääkkeensä ohjeiden mukaisesti. Vain kymmenesosa ilmoitti jättäneensä lääkkeen ottamatta tai muuttaneensa lääkeannosta haittojen takia.

– Täsmälääkkeiden ansiosta KML-potilaiden elinaikaennuste on pidentynyt. Haittavaikutuksiin tulisi puuttua jo varhaisessa vaiheessa, jotta ne eivät vaikuta elämänlaatuun, lääkkeenkäyttöön ja sitä kautta heikennä hoidon tehoa.

Meri Kekäle esittääkin, että potilaan kokemukset ja toiveet sekä elämänlaatunäkökulma otettaisiin paremmin huomioon lääkettä määrättäessä ja lääkehoidon seurannassa.

– Potilaat toivovat ohjeita lääkkeiden aiheuttamien haittavaikutusten hallintaan. Keinojen löytämiseksi tarvitaan yhteistyötä potilaiden, terveydenhuoltohenkilöstön ja apteekkien välillä.

Tutkimuksessa haastateltiin 86 aikuista potilasta, jotka olivat käyttäneet täsmälääkettä vähintään kuuden kuukauden ajan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

proviisori, tohtorikoulutettava Meri Kekäle
meri.kekale@helsinki.fi
puh. 040 7777 080



tiedottaja Elina Raukko
elina.raukko@helsinki.fi
puh. 050 318 5302

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye