Helsingin yliopisto

Työlainsäädännön uudistaminen, kansainväliset sitoumukset ja perustuslaki

Jaa
Erik Castren instituutti järjesti Helsingin yliopiston pienessä juhlasalissa 1.2. seminaarin aiheesta Työlainsäädännön uudistaminen, kansainväliset sitoumukset ja perustuslaki.
Emeritusprofessori Matti Mikkola Helsingin yliopistosta vastasi yleisön kysymyksiin.
Emeritusprofessori Matti Mikkola Helsingin yliopistosta vastasi yleisön kysymyksiin.

Työoikeuden professorit arvostelivat valmistelua

Lapin yliopiston työoikeuden professori Jaana Paanetoja tarkasteli hallituksen suunnittelemia työlakien muutoksia työoikeuden sääntelyhistorian ja periaatteiden näkökulmasta. Hän perään kuulutti työoikeudellisen asiantuntemuksen merkitystä lainvalmistelussa, lakien vaikuttavuuden parempaa selvittämistä ja lainvalmistelun vakiintuneiden pelisääntöjen noudattamista. Ilman niitä tavoiteltuja tuloksia ei saavuteta.

Emeritusprofessori Matti Mikkola nosti pääkysymyksenä esiin työntekijöiden oikeuksille asetettavat katot, jotka kansainvälisten oikeuksien näkökulmasta katsotaan sellaisiksi neuvotteluoikeuden rajoituksiksi, joihin tulee olla vankat perusteet. Euroopan Ihmisoikeussopimus ja Euroopan sosiaalinen peruskirja sallivat oikeuksien rajoittamisen vain, 1) kun se tapahtuu lailla tai työehtosopimuksella, 2) kun siihen on pätevä syy mm. kansallisen turvallisuuden tai kansanterveyden tähden ja 3) kun rajoitus on välttämätön demokraattisessa yhteiskunnassa. Ne eivät sitä vastoin salli oikeuksien rajoittamista taloudellisin tai ideologisin perustein. Tämä pätee myös lakko-oikeuteen, myötätuntolakot mukaan lukien.

Svenska handelshögskolan’in professori Niklas Bruun tarkasteli Kansainvälisen työjärjestön ILO:n yhdistymis- ja sopimusvapautta koskevia sopimuksia 87 ja 98. Hän totesi, että näiden perusteella Suomi on sitoutunut kunnioittamaan työmarkkinaosapuolten sopimusvapautta. Bruun totesi kuitenkin, että pakottavien taloudellisten tai sosiaalisten syiden vuoksi valtio voi poikkeuksellisten olosuhteiden vallitessa rajoittaa sopimusvapautta, kun se on välttämätöntä.Rajoitukset ovat kuitenkin mahdollisia vain tarkasti määriteltyjen edellytysten täyttyessä: Rajoitusten tulee mm. olla määräaikaisia ja selkeästi kohdennettuja.Kun puututaan sopimusten palkkalausekkeisiin, on pidettävä huoli siitä, etteivät vaikutukset ole syrjiviä ja etteivät matalat palkat jää alle vähimmäistoimeentulon.

Yhdessä toimimista kaikilla tasoilla

Kansainväliset sopimukset edellyttävät työmarkkinajärjestöjen osallistumista lainsäädännön valmisteluun etenkin fyysistä ja henkistä työsuojelua, koulutusta ja joukkoirtisanomisia koskevissa kysymyksissä. Toisaalta kansainväliset sopimukset edellyttävät Suomelta yhteistoiminnan ja yhteisymmärryksen edistämistä myös työpaikoilla niin taloudellisissa, sosiaalisissa kuin sosiokulttuurisissakin kysymyksissä aina yritysten strategisia kysymyksiä myöten.

Valtion vahva rooli

Uudenlaista sopimusmallia nyt haettaessa valtion rooli on jälleen kerran noussut poikkeuksellisen keskeiseen asemaan. Hallituksen asettuminen työmarkkinoiden neuvottelujen suuntaajaksi ja ohjaajaksi ”kattojen” avulla ei saa helposti hyväksyntää kansainvälisessä käytännössä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tapio Kovero
Tiedottaja
Oikeustieteellinen tiedekunta
Puhelin: 02941 22100
Sähköposti: tapio.kovero@helsinki.fi

Kuvat

Emeritusprofessori Matti Mikkola Helsingin yliopistosta vastasi yleisön kysymyksiin.
Emeritusprofessori Matti Mikkola Helsingin yliopistosta vastasi yleisön kysymyksiin.
Lataa
Lataa
Lataa
Lataa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja yhdeksällä muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti yltänyt maailman sadan parhaan yliopiston listalle erilaisissa vertailuissa. Helsingin yliopisto viettää parhaillaan 375-juhlavuottaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye