HY: Sähköinen työpöytä palvelemaan yliopistolaisia

Jaa
Helsingin yliopisto solmi yhteistyösopimuksen Digian kanssa

Yliopistolaisen sähköinen työpöytä on kaikille Helsingin yliopiston opiskelijoille ja työntekijöille tarkoitettu helppokäyttöinen työväline, tietopankki ja vuorovaikutuskanava. Sähköinen työpöytä toteutetaan ketteränä projektina yhteistyössä Digian kanssa. Digialla on vahva kokemuspohja sähköisten työpöytien ja laajojen intra- ja internet-portaalitoteutusten teosta.

Helsingin yliopisto on solminut ohjelmistoyhtiö Digian kanssa 3 + 2 vuoden mittaisen puitesopimuksen sähköisen työpöydän ja internet-palvelujen alustan toimittamisesta. EU-hankintarajan ylittävänä neuvottelumenettelynä toteutetun kilpailutuksen voitti Digian ratkaisu, joka perustuu Oraclen uusimpiin UCM ja Web Center Spaces -teknologioihin.

"Valintakriteereinä olivat järjestelmän toiminnalliset ja tekniset ominaisuudet, järjestelmätoimitus sekä kokonaiskustannukset. Valittu tarjous pärjäsi kaikilla osa-alueilla hyvin, ja se arvioitiin toiminnallisissa ja teknisissä ominaisuuksissa parhaaksi vertailussa mukana olleista järjestelmistä", perustelee Helsingin yliopiston tietotekniikkaosaston projektipäällikkö Ville Tenhunen .

"Ympäristömme on erittäin haastava. Nykyisessä Alma-intranetissä on noin 850 000, ja yliopiston julkisissa verkkopalveluissa noin 1,1 miljoonaa käyntiä kuukausittain. Yliopistolla on kymmeniä sivustoja ja tällä hetkellä noin 1400 sisältöjen ylläpitäjää. Sähköisen työpöydän palvelujen lähtökohtana on eri käyttäjäryhmien työpäivän tehostaminen, vuorovaikutteisuus ja yhteisöllisyys", verkkoviestintäpäällikkö Susanna Rautio toteaa.

Käyttäjälähtöinen suunnittelu ja helppokäyttöinen lopputulos
Helsingin yliopisto on kehittänyt yliopistolaisen sähköisen työpöydän konseptia vuoden 2008 alusta alkaen yhdessä opiskelijoiden, opettajien, tutkijoiden ja muiden käyttäjäryhmien kanssa. Työpöydältä on toivottu esimerkiksi henkilökohtaista, käyttäjän omaan käyttöön muokattavissa olevaa aluetta, joka sisältää käyttäjän profiilin mukaisesti tarjottavaa tietoa useista eri tietolähteistä. Myös erilaisia vuorovaikutuskanavia, kuten pikaviestintä ja ryhmätyövälineitä sekä uusimpia Web 2.0 -toiminnallisuuksia on toivottu. Konseptissa olennaista on sen helppokäyttöisyys ja toimivuus. Käytettävyys varmistetaan säännöllisellä testauksella projektin eri vaiheissa.

"Helsingin yliopiston sähköisen työpöydän konsepti on innovatiivinen ja edistyksellinen. Sen soveltaminen uusimmille Oracle-teknologioille käyttäjälähtöiseksi kokonaisuudeksi on innostava projekti", Digian julkishallinnon liiketoiminta-alueen johtaja Ari Nuutinen kertoo. "On antoisaa päästä toteuttamaan palveluita suurille määrille yliopistolaisia, jotka osaavat arvostaa ensiluokkaisia palveluita ja työkaluja."

Helsingin ylipiston tilaama kokonaisuus sisältää sähköisen työpöydän teknisen alustan, sen käyttö- ja ylläpitokoulutusta, tuki- ja ylläpitopalveluita sekä yliopiston www-palveluiden kehittämisen puitesopimuksen.

Viisi vuotta ketterää kehitystä
Yliopistolaisen sähköinen työpöytä 2010 -hanke starttasi kaksi vuotta sitten ja hankkeen ensimmäinen vaihe päättyy vuoden 2010 lopussa. Palvelukokonaisuuksien kehittäminen jatkuu kuitenkin vuoteen 2012 saakka. Loppuvaiheessa panostetaan sähköisten asiointipalvelujen kehittämiseen. Hankkeen laajuus ja vaativuus edellyttää paljon työssä käytettäviltä menetelmiltä. Ketterät (engl. agile) menetelmät ovat osoittautuneet tehokkaiksi haastavien ohjelmistoprojektien läpiviennissä. Digian toimintaprosessit ovat ISO-sertifioituja, ja Digia on ketterän Scrum-ohjelmistoprojektimenetelmän tunnustettu osaaja Suomessa.  

Lisätietoja Helsingin yliopiston projektista
- projektiblogista http://blogs.helsinki.fi/ystava-2010/
- videodemo YouTubessa http://www.youtube.com/watch?v=zTAeSA4wfIk


Lisätietoa:

Ville Tenhunen, Projektipäällikkö, Helsingin yliopisto, tietotekniikkaosasto
p. (09) 191 40102, 050 576 2862
http://blogs.helsinki.fi/avtenhun/

Susanna Rautio, verkkoviestintäpäällikkö, Helsingin yliopisto, viestintäosasto
p. 050 407 8300
http://blogs.helsinki.fi/avtenhun/

Ari Nuutinen, Johtaja, julkishallinto, Digia Oyj
p. +358 (0)40 513 1511
ari.nuutinen@digia.com
www.digia.com


ystävällisin terveisin,
Laura Tötterman
Tiedottaja
Informatör
PR & Press Officer
Viestintäosasto
PL 33 (Fabianinkatu 18), FI-00014 Helsingin yliopisto
Puh./Tel. +358 (0)9 191 22363, +358 (0)50 415 0494
laura.totterman@helsinki.fi
http://www.helsinki.fi/lehdisto

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye