Skandinaaviset koirarodut risteytyneet susien kanssa
Koirien historiaa on selvitetty DNA-tutkimusten avulla jo vuosia. Ruotsalainen Peter Savolaisen
johtama tutkimusryhmä Tukholmasta on osoittanut että kaikki rodut mastiffista chiahuahuaan polveutuvat eteläisestä Itä-Aasiasta.
Sama tutkimusryhmä on nyt yhteistyössä professori Hannes Lohen
koiragenetiikan tutkimusryhmän kanssa osoittanut, että eräät skandinaaviset rodut ovat risteytyneet hiljattain uudelleen susien kanssa.
Tutkimuksessa hyödynnettiin Lohen tutkimusryhmän Helsingin yliopistoon rakentamaa laajaa koirien DNA-pankkia.
Sudet ja koirat elävät erillään ja risteytymät ovat hyvin harvinaisia. Skandinaviassa näin on kuitenkin uuden tutkimuksen mukaan tapahtunut n. 500-3000 vuotta sitten.
Suden perimää löytyy suomen lapinkoirista, norjan harmaahirvikoirista ja jämtlanninpystykorvista.
Risteytykset ovat todennäköisesti olleet edullisia kyseisille roduille.
”Tämä on tietysti spekulatiivista, mutta susien kautta näiden rotujen metsästysominaisuudet todennäköisesti parantuivat”, sanoo populaatiogeneetikko Peter Savolainen, Royal Institute of Technologista.
Hybridirodut muistuttavat ulkoisesti jossakin määrin sutta, mutta se ei välttämättä johdu risteytyksistä.
Monet muut rodut kuten siperian huskit ja laikat muistuttavat myös sutta, mutta eivät ole hybridisoituneet susien kanssa.
”Tautigeenipaikannuksen lisäksi koiran perimää tutkimalla voidaan selvittää myös rotujen alkuperää ja keskinäistä sukulaisuutta ja pyrkiä ymmärtämään näin myös rotujen erilaisia ominaisuuksia”, toteaa Hannes Lohi.
Lisätietoja julkaisusta Hannes Lohelta
hannes.lohi@helsinki.fi
tai Peter Savolaiselta
savo@kth.se
or +46-8-5537 8335.
Viite:
Klütsch C, Seppälä EH, Fall T, Uhlén M, Hedhammar Å, Lohi H and Savolainen P. High frequency of the mitochondrial D1 haplotype in particular Nordic breeds suggest a recent wolf-dog hybridization, Anim Genet, 2010, in press.
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Suomalaiset yliopistot käynnistävät Saudi-Arabiassa laajan opettajien täydennyskoulutusprojektin23.4.2025 10:12:31 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+, Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto käynnistävät huhtikuussa 2025 uuden kolmivuotisen opettajien täydennyskoulutusprojektin Saudi-Arabiassa.
Kutsu medialle: Tule seuraamaan Viikin tutkimustilan lehmien keväistä laitumellelaskua 3.5.!22.4.2025 11:44:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopisto, Valio ja maatalousylioppilaiden yhdistys Sampsa kutsuvat median edustajat osallistumaan Suomen akateemisimpien lehmien laitumellelaskuun Suomen urbaaneimmalle maatilalle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme