HY: Kreikkalaiseen uskonnollisuuteen kuuluu yhä pyhiinvaellus luostariin

Jaa
Pyhiinvaellus on osa populaaria kreikkalaista uskonnollisuutta Helsingin yliopistossa tarkastettavan väitöskijan mukaan.

Helsingin yliopisto
Teologinen tiedekunta
4.8.2010

HY: Kreikkalaiseen uskonnollisuuteen kuuluu yhä pyhiinvaellus luostariin

Pyhiinvaellus luostariin on edelleen osa kreikkalaista arkipäiväistä uskonnollisuutta yhteiskunnan maallistumisesta ja globalisaatiosta huolimatta. Luostarit myös edustavat pyhiinvaeltajille kreikkalaisuuden positiivisia arvoja. Tämä käy ilmi Mari-Johanna Rahkalan kreikkalaisen esikaupunkialueen naisluostaria käsittelevästä väitöskirjasta, joka tarkastetaan Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa keskiviikkona 11. elokuuta.

Monet kreikkalaiset pyhiinvaeltajat vierailevat luostarissa säännöllisesti. Vierailut ovat osa elämäntapaa, jonka pyhiinvaeltajat ovat valinneet ja haluavat pitää yllä. Pyhiinvaeltajille mahdollisuus osallistua luostarin jumalanpalveluksiin on merkittävä syy mennä luostariin, ja monet näkevät sen keinona ylläpitää uskoaan ja jumalasuhdettaan.

- Pyhiinvaellusta ei tarvitse ylevöittää tai eristää, vaan sitä voidaan tarkastella osana populaaria kreikkalaista uskonnollisuutta. Pyhiinvaellus tarjoaa luostarivieraille erilaisia henkisiä työkaluja, joiden avulla he voivat reflektoida elämäntilanteeseensa sekä identiteettiinsä liittyviä kysymyksiä, Rahkala toteaa.

Rahkalan mukaan suurin osa kreikkalaisista naisluostareista ei ole yksinäisten kilvoittelijoiden yhteisöjä vaan instituutioita, jotka toimivat monimuotoisessa vuorovaikutuksessa ympäröivän yhteisön kanssa. Tämä näkyy muun muassa siten, että pyhiinvaeltajat arvostavat nunnien näkemyksiä henkilökohtaisissa ja jopa poliittisissa teemoissa.

- Ortodoksian ja nationalismin linkki näkyy pyhiinvaeltajien asenteissa luostariin, joka koetaan kreikkalaisuuden vartijaksi ja instituutioksi. Kreikkalaiset luottavat siihen, että luostarit pitävät huolen kreikkalaisesta arvomaailmasta nyt ja tulevaisuudessa, Rahkala sanoo.

Tutkimuksen kohteena oli Pohjois-Kreikassa sijaitseva naisluostari, jota kutsutaan työssä nimellä Neitsyt Marian Kuolonuneen Nukkumisen luostari. Tutkimusmateriaali koostuu 25 nunnan ja pyhiinvaeltajan haastattelusta sekä kenttäpäiväkirjoista.

TM Mari-Johanna Rahkala väittelee 11.8.2010 kello 12 Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa aiheesta "Pilgrimage as a Lifestyle - A Contemporary Greek Nunnery as a Pilgrimage Site". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Päärakennus, auditorio XII, Fabianinkatu 33.

Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-10-6373-2 .

Väittelijän kuva on saatavilla pyynnöstä: tiina.l.palomaki@helsinki.fi

Lisätietoja:
Mari-Johanna Rahkala, p. 040 568 9054, mari.rahkala@helsinki.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye