
Autopaikat aiheuttavat kiistoja taloyhtiöissä
Yleisimmät ongelmat autopaikkojen vähyys ja väärinkäyttö
Taloyhtiössä voi olla monenlaisia autopaikkoja pihapaikoista autotalli- tai autohallipaikkoihin. Paikat voivat olla taloyhtiön omistuksessa, jolloin yhtiö vuokraa niitä osakkaille tai vuokralaisille. Autopaikat voivat myös kuulua osakkaille.
Varsinkin kaupunkialueilla, jossa parkkitilaa on rajallisesti, autopaikoista on monesti pulaa. Tällöin taloyhtiössä joudutaan pohtimaan, miten autopaikat jaetaan asukkaiden kesken.
”Autopaikka on keskeinen asumisviihtyvyyteen vaikuttava tekijä. Kaikkihan haluavat pysäköidä autonsa helposti ja turvallisesti. Jos asukkaalla ei ole autopaikkaa, hän joutuu joka päivä miettimään autonsa pysäköintiä. Autopaikoista syntyy tämän takia helposti erimielisyyksiä taloyhtiöissä”, kertoo Kiinteistöliitto Uusimaan johtava lakimies Mia Pujals.
Pujalsilta ja Marina Furuhjelmiltä on juuri ilmestynyt aiheesta kirja, Autopaikat taloyhtiössä (Kiinteistöalan Kustannus Oy). Kirjaan on ensimmäistä kertaa koottu vastaukset yleisimpiin autopaikkojen jakamiseen ja käyttöön liittyviin kysymyksiin.
”Kiinteistöliitto Uusimaan puhelinneuvonnasta kysytään säännöllisesti esimerkiksi sitä, miten autopaikat jaetaan, kun paikkoja ei riitä kaikille. Lisäksi kysellään paikkojen virheellisestä käytöstä ja yhtiön keinoista puuttua siihen. Vastauksia kysymyksiin ei löydy laista, vaan niissä joudutaan nojautumaan juridisiin tulkintoihin. Halusimme koota nämä tulkinnat yksien kansien väliin”, Pujals valottaa kirjan taustaa.
Myös vuokralaisilla oikeus autopaikkaan
Taloyhtiöissä herättävät keskustelua etenkin yhtiön omistamat autopaikat sekä se, kenellä on oikeus saada paikka autolleen. Jos yhtiössä on autopaikkoja liian vähän, autopaikkoja ei voi antaa tietyille osakkaille ja antaa näiden pitää paikkoja ikuisesti.
”Osakkaiden yhdenvertaisuus edellyttää, että kaikilla on mahdollisuus paikan saamiseen. Tästä syystä autopaikkoja täytyy kohtuullisella aikavälillä kierrättää”, Pujals opastaa.
Joissain yhtiöissä autopaikka annetaan vain osakkaille, ei esimerkiksi vuokralaisille. Tämä ei ole oikea tapa toimia. Autopaikat taloyhtiössä -kirjassa teroitetaan, että esimerkiksi sijoittajaosakkaan vuokralaisella on samanlainen oikeus autopaikkaan kuin talossa asuvalla tai toimivalla osakkaalla.
”Autopaikat tulee jakaa ensisijaisesti talossa asuville ja liiketiloissa toimiville osakkaille sekä sijoittajaosakkaiden tällaisille vuokralaisille. Jos paikkoja riittää tämänkin jälkeen, ne voidaan jakaa talon muille käyttäjille, kuten yhtiön vuokralaisille”, Pujals selventää.
Autopaikkojen jakoperiaatteet on hyvä käsitellä ja vahvistaa yhtiökokouksessa. Ne kannattaa myös saattaa jokaisen osakkaan ja asukkaan tietoon. Näin taloyhtiön autopaikkojen suhteen noudattama menettely ei tule kenellekään yllätyksenä.
Väärinkäyttö voi johtaa autopaikan menetykseen
Autopaikan käyttö väärään tarkoitukseen herättää sekin kränää taloyhtiöissä. Autopaikat taloyhtiössä -kirjassa on linjattu, että autopaikalla saa pitää auton lisäksi esimerkiksi moottoripyörää tai mopoautoa, muttei välttämättä esimerkiksi peräkärryä tai asuntovaunua. Autopaikkaa – myöskään autotallia – ei ole tarkoitettu varastoksi.
Pujals neuvoo taloyhtiötä seuraamaan autopaikkojensa käyttöä ja puuttumaan väärinkäytöksiin. ”Autopaikan vuokrasopimus voidaan irtisanoa sopimusrikkomuksen perusteella. Sopimusrikkomus on esimerkiksi se, että osakas käyttää paikkaa vastoin sopimusta vaikkapa varastointiin.”
Vaikka autopaikka olisi osakkaan hallinnassa (esim. autotalli- tai autohalliosakkeina), sitä ei voi käyttää miten tykkää. Myös osakashallintaisia autopaikkoja tulee käyttää siihen, mihin ne on tarkoitettu, eli auton pysäköintiin.
”Asunto-osakeyhtiölaissa säädetyt huoneiston hallintaanottoperusteet soveltuvat myös autopaikkaosakkeisiin. Autopaikka on siis periaatteessa mahdollista ottaa yhtiön hallintaan. Hallintaanotto edellyttää kuitenkin aina, että sen perusteena oleva rikkomus on olennainen”, Pujals kertoo.
Taloyhtiön kannattaa opastaa osakkaita autopaikkojen käytössä. Helpoin tapa on kirjata autopaikkojen käyttöön liittyvät rajoitteet autopaikkojen vuokrasopimuksiin sekä taloyhtiön autopaikkasääntöihin.
Autopaikat taloyhtiössä -kirja kertoo kaikki perusasiat taloyhtiön autopaikoista sekä niiden jakamisesta, käytöstä ja rakentamisesta. Kirjassa esitellään eri autopaikkatyypit ja selvitetään, kenellä on taloyhtiössä oikeus autopaikkaan ja missä järjestyksessä. Lisäksi kerrotaan, millaisia maksuja autopaikoista voidaan periä, miten autopaikoitusta voidaan kehittää, miten sähköautoihin kannattaa varautua ja miten taloyhtiö voi valvoa pysäköintiä maillaan. Kirjan ovat kirjoittaneet lakimies, OTM Marina Furuhjelm ja johtava lakimies, VT Mia Pujals. Sen on kustantanut Kiinteistöalan Kustannus Oy.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätiedot kirjasta: Mia Pujals, johtava lakimies / Kiinteistöliitto Uusimaa, p. (09) 1667 6761, mia.pujals@kluusimaa.fi; Maria Kangasluoma, liiketoimintajohtaja / Kiinteistöalan Kustannus Oy, p. 044 0199721, maria.kangasluoma@kiinkust.fi
Arvostelukappaleet: kirjamyynti@kiinkust.fi
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kiinteistömedia Oy on kiinteistöalan johtava sisältötalo, joka tuottaa alan tietopalveluja, kirjoja, oppimateriaaleja ja muita hyödyllisiä sisältöjä. Yritys julkaisee myös Suomen Kiinteistölehteä ja Taloyhtiön vastuunjako -tuoteperheen palveluja, kirjoja ja oppaita. Kiinteistömedia Oy on Suomen Kiinteistöliiton kokonaan omistama kustannusyhtiö.
HUOM! 1.1.2023 alkaen Kiinteistömedia Oy ei enää julkaise tiedotteita STT Infossa. Voit lukea jatkossa tiedotteemme verkkosivuiltamme >>
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kiinteistömedia Oy
Taloyhtiöihin liittyvät tuomioistuinratkaisut nyt yksissä kansissa21.12.2022 09:23:40 EET | Tiedote
Taloyhtiömaailman riitatilanteissa ratkaisu ei aina löydy suoraan laista, vaan tapausta tulkitaan usein myös aiemman oikeuskäytännön mukaan. Asunto-osakeyhtiöt oikeuskäytännössä -kirjaan on koottu kaikki merkittävät taloyhtiöihin liittyvät tuomioistuinratkaisut.
Viisas varautuu ennalta yhteiskunnan häiriötilanteisiin20.6.2022 07:57:19 EEST | Tiedote
Moni ei tule ajatelleeksi, että erilaiset yhteiskunnan häiriötilanteet eivät ole Suomessakaan poikkeuksellisia. Sotilaallisen hyökkäyksen kaltaiset vakavat uhat ovat epätodennäköisiä, mutta esimerkiksi veden- ja sähkönjakelun katkoksia tapahtuu tuon tuosta. Miten meistä jokaisen tulisi varautua yhteiskunnan uhka- ja häiriötilanteisiin? Siihen perehtyy uutuusopas Turvallinen koti – Varautuminen ja väestönsuojelu taloyhtiössä (Kiinteistömedia Oy).
Lämmityksen kallistuminen turhauttaa taloyhtiöissä – onko uusista lämmitysratkaisuista pelastajaksi?3.6.2022 07:30:00 EEST | Tiedote
Kaukolämmön ja sähkön hinnan kallistuminen kismittää suomalaisia. Monissa taloyhtiöissä onkin havahduttu selvittämään, miten lämmityskustannuksia voitaisiin pienentää. Vaihtoehtoihin perehtyy uutuusopas Taloyhtiön energiatehokkaat lämmitysratkaisut (Kiinteistömedia Oy).
Suomen Kiinteistölehden uudeksi päätoimittajaksi Mirva Brola19.4.2022 15:12:12 EEST | Tiedote
Maan johtava taloyhtiöiden asioihin erikoistunut media Suomen Kiinteistölehti saa uuden päätoimittajan. FM Mirva Brola, 39, aloittaa lehden päätoimittajana 1.7.2022 alkaen. Brola toimii nykyisin Suomen Kiinteistölehden toimituspäällikkönä. Hän on aiemmin toiminut mm. Ortodoksiviestin ja Reserviläisen päätoimittajana.
Taloyhtiöiden yhtiöjärjestyksissä vanhentuneita määräyksiä23.6.2021 13:29:45 EEST | Tiedote
Yhtiöjärjestys on taloyhtiön oma laki, jota noudatetaan yhtiön hallinnossa asunto-osakeyhtiölain ohella. Yhtiöjärjestys laaditaan perustamisvaiheessa, ja sitä voidaan myöhemmin päivittää. Usein päivittäminen kuitenkin unohtuu, mikä voi johtaa siihen, että yhtiöjärjestyksessä on jopa lainvastaisia määräyksiä. Uusi Taloyhtiön yhtiöjärjestys – Ohjeet ja mallit -kirja (Kiinteistömedia Oy) kertoo, millaisia määräyksiä nykylain mukainen yhtiöjärjestys voi pitää sisällään.