Helsingin yliopisto

Vain vähän HDL-kolesterolia ja sekin huonolaatuista?

Jaa
Matala HDL-kolesterolitaso näyttää osaltaan juontavan samoihin geeneihin, jotka vaikuttavat immuunijärjestelmän toimintaan ja tulehdusreaktion käynnistymiseen rasvakudoksessa ja verisuonissa, osoittaa tuore suomalaistutkimus. HDL-kolesteroli osoittautui myös laadultaan hyvin vaihtelevaksi.

Veren kolesterolitasot ovat tärkeitä sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä. Kansanomaisesti puhutaan huonosta LDL-kolesterolista ja hyvästä HDL-kolesterolista: kohonnut LDL-kolesterolitaso ja matala HDL-kolesterolitaso ovat yhteydessä lisääntyneeseen sydän- ja verisuonitautien riskiin, kun taas korkea HDL-kolesterolitaso on yhteydessä vähentyneeseen riskiin.

Viime vuosina on tunnistettu nelisenkymmentä geenialuetta, jotka liittyvät veren HDL-kolesterolipitoisuuksiin. Äskettäin julkaistussa suomalaistutkimuksessa selvitettiin matalan HDL-kolesterolitason geneettistä taustaa sekä HDL-hiukkasten koostumusta hyödyntämällä suomalaista potilasaineistoa. Tutkimukseen valittiin henkilöitä, joilla HDL-kolesterolin taso oli joko hyvin korkea tai hyvin matala.

Tutkimuksessa löytyi useita uusia matalaan HDL-kolesterolitasoon liittyviä geenejä. Lisäksi tutkijat havaitsivat, että useat sellaiset geenit, joiden on aikaisemmin todettu liittyvän immuunijärjestelmän toimintaan ja tulehdusreaktion käynnistymiseen, liittyivät myös matalaan HDL-kolesterolitasoon.

”Tulokset vahvistavat käsitystä, jonka mukaan tulehduksella on vahva yhteys matalaan HDL-kolesterolitasoon”, toteaa artikkelin pääkirjoittaja, tutkija Pirkka-Pekka Laurila Helsingin yliopistosta.

” Osalla ihmisistä on tutkimuksemme mukaan muita suurempi geneettinen taipumus rasvakudoksen ja verisuonen tulehdusreaktioon. Tällainen tulehdus voi estää kolesterolin siirtymistä rasva- ja tulehdussoluista verenkiertoon, jolloin kolesteroli kertyy verisuonen seinämään ja HDL-kolesterolin pitoisuus veressä vähenee.”



’Hyvä’ ei aina olekaan niin hyvää

Tutkimus osoitti myös, että HDL:n laatu voi vaihdella huomattavan paljon. Henkilöillä, joilla HDL-kolesterolin taso oli erityisen matala, myös HDL-hiukkasten laatu oli huonontunut: ne sisälsivät vähemmän muun muassa hapettumista estäviä rasva-aineita. Niillä, joilla HDL-kolesterolipitoisuus oli korkea, hiukkasten rasvakoostumus puolestaan oli sydän- ja verisuonitautien kannalta edullinen.

”Hyvästä ja huonosta kolesterolista puhuminen onkin harhaanjohtavaa, sillä itse kolesteroli on täsmälleen sama molekyyli sekä ’hyvissä’ HDL- että ’pahoissa’ LDL-hiukkasissa. HDL-hiukkasten sisältämät muut molekyylit kuin kolesteroli – hiukkasen pinnalla sijaitsevat erilaiset rasva- ja valkuaisaineet – todennäköisesti suojaavat valtimoita tulehdukselta ja hapettumiselta ja siten ehkäisevät sydän- ja verisuonitauteja”, Laurila sanoo.

Tutkimukseen osallistuivat keskeisesti professori Marja-Riitta Taskisen, professori Matej Orešičin, dosentti Matti Jauhiaisen ja professori Samuli Ripatin tutkimusryhmät Helsingin yliopistosta.

Kolesteroli on rasvankaltainen aine, joka kulkee verenkierrossa liittyneenä kuljetusproteiineina toimiviin lipoproteiinihiukkasiin, LDL-hiukkasiin tai HDL-hiukkasiin. HDL-hiukkaset poistavat kolesterolia verisuonten seinämistä ja kuljettavat sen maksaan, josta se erittyy sapen mukana pois elimistöstä. LDL-hiukkaset puolestaan kuljettavat kolesterolia verestä kudoksiin. Jos LDL-kolesterolia on veressä runsaasti, sitä kertyy valtimoiden seinämiin, ja tämä johtaa valtimoiden kovettumiseen (ateroskleroosi). 

Lisätietoja:
Pirkka-Pekka Laurila
Puh. 050 352 1235
Sähköposti: pirkka-pekka.laurila@helsinki.fi  

Viite: Laurila PP, Surakka I, Sarin AP, Yetukuri L, Hyötyläinen T, Söderlund S, Naukkarinen J, Tang J, Kettunen J, Mirel DB, Soronen J, Lehtimäki T, Ruokonen A, Ehnholm C, Eriksson JG, Salomaa V, Jula A, Raitakari OT, Järvelin MR, Palotie A, Peltonen L, Oresic M, Jauhiainen M, Taskinen MR, Ripatti S. Genomic, Transcriptomic, and Lipidomic Profiling Highlights the Role of Inflammation in Individuals With Low High-density Lipoprotein Cholesterol. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2013 Apr;33(4):847-57.


****************

Ystävällisin terveisin

Päivi Lehtinen
Tiedottaja, Helsingin yliopisto
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi
Puh. 050 406 2043

Avainsanat

Kuvat

HDL-hiukkasen valtimotautia estävät toimintamekanismit. (Kuva: Pirkka-Pekka Laurila, Helsingin yliopisto)
HDL-hiukkasen valtimotautia estävät toimintamekanismit. (Kuva: Pirkka-Pekka Laurila, Helsingin yliopisto)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye