Pankkien marginaalikorotusten kevättalkoissa sopimukset unohtuvat
Kiinteistöliitolle toimitetuissa velkakirjaehdoissa ja niiden erityisehdoissa on rajoituksia pankin oikeuteen korottaa lainan marginaalia. Nyt ne on unohdettu täysin. Yleensä lainaehdot ovat aina pankin laatimia, joten vastuu epäselvästä sopimuksesta on pankilla eikä asiakkaalla.
Pankkilautakunta antoi jo syksyllä 2009 ratkaisusuosituksen, jonka mukaan Nordean tuli palauttaa korottamansa marginaali muutosta aikaisemmalle tasolle ja palauttaa mahdollisesti liikaa peritty korko. Samalla lautakunta katsoi, että pankin olisi tullut muuttaa velkakirjaehtoja siten, että tulkintaepäselvyydet poistuisivat.
Nordean asunto-osakeyhtiölainoissa käyttämät sopimusehdot vaikuttavat edelleen olevan tulkinnanvaraisia, eikä pankkilautakunnan suositusta muuttaa ehtoja ole noudatettu. Esimerkiksi kesällä 2011 sovitun lainan erityisissä ehdoissa todetaan, että pankilla on oikeus tarkistaa velasta perittävää marginaalia kymmenen vuoden välein ja, että ehto ei rajoita muiden, pankille velan ehdoissa annettujen oikeuksien käyttämistä. Siis marginaalin korottamista koskee selkeä erikseen sovittu ehto.
Asunto-osakeyhtiöasiakkaidensa osalta Nordea vaikuttaa täysin unohtavan mm. nettisivuillaan esittelemänsä arvot ”Erinomaiset asiakaskokemukset”, joilla tarkoitetaan mm. ”Ajattelemme ja toimimme asiakaslähtöisesti, Palvelemme asiakkaita asiantuntevasti, Luomme pitkäaikaisia asiakassuhteita.”
Marginaalien kertakorotukset ovat olleet jopa 1,6 prosenttiyksikköä eli jopa 600 – 800 prosenttia, eli peräti kaksinkertaisia verrattuna korotuksiin, joita pankki on aiemmin tehnyt asiakkailleen. On ilmeistä, että korotuksilla pyritään kattamaan muiden asiakkaiden aiheuttamia tappioita asunto-osakkaiden rahoilla.
Kiinteistöliitto suosittaa asunto-osakeyhtiöiden hallituksia ja isännöitsijöitä lukemaan huolella taloyhtiön laina-asiakirjat, ja epäselvissä tapauksissa reklamoimaan asiasta pankille. Lainaehtosotkujen selvittämiseksi voi olla perusteltua ottaa yhteyttä myös Finanssivalvontaan.
Asunto-osakeyhtiöiden kannattaa myös harkita yhtiölainojen uudelleen kilpailuttamista, jos marginaalikorotukset johtavat lainojen ylihinnoitteluun. Lainatarjouksia kannattaa tällöin pyytää useilta pankeilta, ja taloyhtiölle uusilta vaihtoehdoilta, koska osa pankeista on edelleen erittäin kiinnostunut saamaan asiakkaakseen vähäriskisiä taloyhtiöitä, ja niiden asukkaita. Nykyisessä kilpailutilanteessa lainan uudelleen kilpailuttaminen ei aina johda parempaan lopputulokseen, joten nykyinen laina tulee irtisanoa vasta, jos edullisempi tarjous saadaan.
Kiinteistöliitto on laatinut hyvän tarjouspyynnön laatimisohjeet http://www.taloyhtio.net/talous/lainat/, joita taloyhtiöt voivat hyödyntää.
Lisätietoja: Kiinteistöliitto, toimitusjohtaja Harri Hiltunen puh. 0505511295.
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Vuonna 1907 perustetun Kiinteistöliiton muodostavat 23 alueellista yhdistystä ja valtakunnallinen toimialajärjestö, Suomen Vuokranantajat ry. Kiinteistöliittoon kuuluu noin 30 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä lähes kaksi miljoonaa ihmistä.
Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja, kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio ja alan johtava vaikuttaja. Jäsenillä on käytössään alan tuorein tieto ja kiinteistöalaan erikoistuneiden asiantuntijoiden palvelut. Lue lisää Kiinteistöliiton valtakunnallisista ja alueellisista palveluista www.kiinteistoliitto.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöliitto
Taloyhtiöille velvollisuus dokumentoida leikkipaikan turvallisuus22.4.2025 09:04:00 EEST | Tiedote
Uusi kulutuspalvelujen turvallisuutta koskeva laki tuo taloyhtiöille velvollisuuden dokumentoida pihan leikkipaikan turvallisuuteen liittyviä seikkoja. Kevään aikana voimaan tuleva laki velvoittaa taloyhtiöt dokumentoimaan esimerkiksi vaarojen tunnistamiseen ja riskien arvioimiseen liittyviä seikkoja sekä havaittuja turvallisuuspuutteita ja tapahtuneita onnettomuuksia.
Piha kuntoon ja naapurit tutuiksi taloyhtiön kevättalkoissa15.4.2025 08:10:00 EEST | Tiedote
Kun lumet ja jäät ovat sulaneet, on taloyhtiössä aika järjestää kevättalkoot. Vaikka moni taloyhtiö on ulkoistanut piha-alueiden hoitamiseen liittyvät tehtävät huoltoyhtiölle, ovat talkoot edelleen tärkeä tapa tutustua naapureihin.
Timo Nieminen jatkaa Kiinteistöliiton puheenjohtajana12.4.2025 10:51:57 EEST | Tiedote
Kiinteistöliiton puheenjohtajana jatkaa DI Timo Nieminen Kauniaisista. Lappeenrannassa 12.4.2025 kokoontunut Kiinteistöliiton liittokokous valitsi Niemisen yksimielisesti jatkoon.
Taloyhtiöiden korjauksiin vauhtia puoliväliriihen päätöksillä10.4.2025 11:13:58 EEST | Tiedote
Vaikea talouskehitys heikentää kotitalouksien ja taloyhtiöiden tilannetta, mikä leikkaa mahdollisuuksia ryhtyä välttämättömiin korjaushankkeisiin ja puhtaan siirtymän kannalta tärkeisiin perusparannushankkeisiin. Asumismenot ovat nousseet 2020-luvun alkuvuosina noin viidenneksellä. Työttömyyden tuntuva nousu ja monet kansainvälisen talouden heilahtelut ovat lisänneet epävarmuutta, mikä on myrkkyä myös taloyhtiöiden korjauksille. Korjaaminen onkin vähentynyt vuosina 2023 ja 2024, ja kuluvan vuoden kehitys on vielä epävarma.
Näin syntyy oikeaoppinen päätös sähköautojen latauspisteistä taloyhtiössä25.3.2025 09:04:00 EET | Tiedote
Sähköautojen latauspisteet ovat yleistyneet taloyhtiöissä, mutta niiden hankkiminen ja ylläpito herättää edelleen paljon keskustelua ja kysymyksiä. Tärkeintä on lähteä liikkeelle selvittämällä taloyhtiön tämänhetkisen sähköjärjestelmän kunto ja kapasiteetti sekä se, ovatko autopaikat yhtiön hallinnassa vai osakkeilla hallittavia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme