Helsingin yliopisto

TVT-leikkaus on tehokas ja turvallinen hoito ponnistusvirtsankarkailuun

Jaa
Ponnistusvirtsankarkailun leikkaushoito nykyisillä menetelmillä on tehokas ja turvallinen hoitomuoto, osoittaa Helsingin yliopistossa 23.9. tarkastettava väitöstutkimus.

Virtsankarkailu on yleinen ongelma, joka koskettaa noin kolmasosaa naisista ainakin jossakin vaiheessa elämää; vaivan esiintyvyys kasvaa iän lisääntyessä ja sen vaikutus naisten jokapäiväiseen elämään on suuri. Yleisin virtsankarkailun tyyppi on ponnistusvirtsankarkailu, jonka parantamiseksi tarvitaan usein leikkaushoitoa. Nykyaikaiset virtsaputken keskiosaa tukevat nauhaleikkaukset antavat mahdollisuuden hoitaa ponnistusvirtsankarkailua niin, että haittavaikutusriski on pieni, toisin kuin perinteisillä virtsankarkailuleikkauksilla.

LL Kirsi Palva selvitti väitöstyössään ensimmäisen kehitetyn virtsaputken keskiosaa tukevan nauhaleikkauksen (TVT-leikkaus) tehokkuutta ja turvallisuutta pitkän ajan seurannassa. Lisäksi hän selvitti syitä TVT-leikkausten epäonnistumiseen ja uusintaleikkauksen vaikuttavuutta. Lopuksi hän vertaili TVT-leikkauksen ja sen uudemman version, TVT-O-leikkauksen tuloksia.

Pohjoismaisessa monikeskustutkimuksessa Palva tarkasteli TVT-leikkauksen pitkäaikaistuloksia 11,5 vuoden kuluttua leikkauksesta. Tutkimukseen osallistui 90 naista, joista 90 prosentilla ei 11,5 vuotta leikkauksen jälkeen esiintynyt testattaessa ponnistusvirtsankarkailua. Oman arvionsa mukaan 77 prosenttia naisista koki itsensä täysin parantuneeksi, 20 prosentin mielestä tilanne oli selvästi parempi kuin ennen leikkausta ja vain kolme prosenttia koki leikkauksen epäonnistuneen. Haittavaikutuksia ei seuranta-ajan kuluessa todettu.

Epäonnistuneen leikkauksen jälkeen tehdystä uudesta TVT-leikkauksesta oli hyötyä 75 prosentille tutkimukseen osallistuneista 20 naisesta. Uusintaleikkauksessa ei ilmennyt komplikaatioita.

TVT- ja TVT-O-leikkausten vertailu toteutettiin satunnaistamalla 273 naista joko TVT- tai TVT-O-leikkaukseen. Leikkaukset tehtiin seitsemässä suomalaisessa sairaalassa. Kolmen vuoden seurannan jälkeen leikkausten välillä ei havaittu tilastollisesti merkitseviä eroja tehokkuudessa tai haittavaikutuksissa.

”Tutkimus osoitti, että TVT-leikkaus on tehokas ja turvallinen hoito ponnistusvirtsankarkailuun ja sen vaikutus on pysyvä pitkässäkin seurannassa. TVT-leikkauksen voi myös uusia epäonnistuneen leikkauksen jälkeen. TVT- ja TVT-O-leikkausmenetelmien tehokkuudessa ja turvallisuudessa ei kolmen vuoden seurannassa todettu tilastollisesti merkitseviä eroja”, Palva summaa tuloksiaan.

LL Kirsi Palva väittelee 23.9.2011 kello 12 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Mid-urethral slings for treatment of stress urinary incontinence - long- and mid-term follow-up". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Helsingin yliopistollinen keskussairaala, Naistenklinikka, Seth Wichmann -auditorio, Haartmaninkatu 2.

Väittelijän yhteystiedot:
Puh. 019 3801 686 (työ), sähköposti: kirsi.palva@hus.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye