Helsingin yliopisto

Esteettinen kokemus yhdistää kansoja: Soile Yli-Mäyry tutkivana taiteilijana

Jaa
Valtiotieteiden lisensiaatti Soile Yli-Mäyry tutkii 20.9. Helsingin yliopistossa tarkastettavassa väitöksessään taiteilijan, taideteoksen ja taiteen vastaanottajan kohtaamiskokemusta. Tutkimusasetelma on varsin omintakeinen ja jännittävä, sillä Yli-Mäyry lähestyy aihettaan samalla kertaa sekä tutkijana että taiteilijana: hän tutkii omien teostensa vastaanottoa ja kulttuurisia erityispiirteitä eri maissa.

Yli-Mäyryn laaja kansainvälinen tutkimusaineisto muodostui näyttelyistä vuosilta 1997-2005 yhdestätoista maasta: Suomi, Yhdysvallat, Brasilia, Kiina, Taiwan, Japani, Intia, Israel, Argentiina, Saksa ja Sveitsi. Tutkimuksen lähitarkastelumaat olivat Kiina, Japani ja Suomi. Tutkijana Yli-Mäyry löytää yleisön kokemuksissa sekä samankaltaisia että eriäviä kulttuurisia ominaispiirteitä. Väitöskirjassaan hän tarkastelee kysymystä sosiologi-tutkijan näkökulmasta.

Soile Yli-Mäyryn tutkimuksen ydin on taiteen kokemuksellisuus. Osatekijöinä ovat taiteilijan teoksen ja yleisön kohtaaminen eri maissa ja siitä syntyneet kokemukset. Tutkimuksessaan Yli-Mäyry käyttää muun muassa John Deweyn ajatusta taiteen vuorovaikutteisesta kommunikaatiosta, jolloin taiteilija, teos ja taiteen kokijat muodostavat vuorovaikutteisen prosessin. Tässä prosessissa kokemus on kohtauspaikka, johon sisältyy sekä yksilöllisiä että yhteisöllisiä piirteitä. Yli-Mäyry väittää, että eri kulttuureja edustavien ihmisten taidekokemuksissa on yhteisiä, ylikulttuurisia aineksia. Näitä ovat esimerkiksi elämän merkityksellisyyden kokeminen.

Yli-Mäyryn tutkimuskohteena olleet teokset ja niistä syntyneet näyttelykokemukset muodostavat monikerroksisen sillan. -Visuaalinen kieli - taideteos - pystyy parhaimmillaan läpäisemään muurit, joita ihmisen ja elämän välillä on, Yli-Mäyry sanoo.

Soile Yli-Mäyry väittelee valtiotieteellisessä tiedekunnassa 20.9. sosiologian alaan kuuluvasta aiheesta Esteettinen kokemus kulttuurisiltana: Soile Yli-Mäyryn taide kiinalaisen, japanilaisen ja suomalaisen kokemana. Väitöstilaisuus järjestetään Helsingin yliopiston päärakennuksen auditoriumissa XII klo 12. Väitöskirjaa myy Unigrafian kirjamyynti, PL 4 (Vuorikatu 3 A), 00014 Helsingin Yliopisto, s-posti books@unigrafia.fi, p. (09) 7010 2363

Soile Yli-Mäyry on syntyisin Kuortaneen Mäyryn kylästä. Hän on opiskellut Stuttgartin taideakatemiassa Saksassa ja pitänyt yli 260 yksityisnäyttelyä 25 maassa.

Valtiotieteiden lisensiaatiksi Yli-Mäyry on valmistunut Helsingin yliopistosta vuonna 1995.


Väittelijän yhteystiedot:

Soile Yli-Mäyry, p. 040 556 3787, s-posti ylimayry@soileyli-mayry.com

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye