Tietojenkäsittelytieteen laitoksen Linkki-keskus avasi ovensa
- Tietotekniikan perustaidot kuuluvat nyky-yhteiskunnassa pärjäämisen työkalupakkiin, sanoo Linkki-keskuksen koordinaattori Arto Vihavainen. Tärkeänä peruskoulun tietotekniikan opetuksessa hän näkee tiedon hakemisen ja soveltamisen arkipäivän ongelmissa. - Internet on täynnä informaatiota. Osa siitä on oleellista, mutta osa on roskaa. Ongelmatilanteissa tiedon etsiminen ja sen soveltaminen kuuluu arkeen.
Myös opettajien tulee mukautua tietoyhteiskunnan vaatimuksiin. Se että kaikki ovat verkossa, ei tarkoita sitä, että opetus tulee siirtää verkkoon. Päinvastoin, ihmisläheisyys ja kontaktit ovat oppilaille tärkeitä kun jotkut luonnollisista kontakteista muuttuvat virtuaalisiksi.
Tietotekniikan käyttämisessä opetuksessa on hyvät puolensa. Esimerkiksi anonyyminä tai nimimerkillä tapahtuva keskustelu kontrolloidussa ympäristössä madaltaa kynnystä kysyä opettajalta sellaista, mitä luokassa ei uskaltaisi. Vastaavasti opettajan on helppo tuoda materiaalia kaikkien saataville julkaisemalla tietoa kurssin verkkosivulla.
Opettajien täydennyskoulutuksen lisäksi Linkki järjestää peruskoululaisille ja lukiolaisille harrastustoimintaa, jossa nuoret tutustuvat muihin tietoteknisestä alasta kiinnostuneisiin ja oppivat ohjelmointia, loogista ajattelua sekä ongelmanratkaisutaitoja. He myös saavat ohjelmointikilpailuihin liittyvää valmennusta.
Kevään 2012 suuri uudistus on ohjelmointi-MOOC, jossa kaikille Suomen toisen asteen oppilaitoksille tarjotaan Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen kurssit: Ohjelmoinnin perusteet ja Ohjelmoinnin jatkokurssi. Ohjelmointikurssit ovat luettavissa opintosuorituksiksi toisen asteen kouluissa ja yliopistoissa.
Linkki aloitti toimintansa viime kesänä varaslähdöllä: kesäkuussa järjestettiin kaksi viikon mittaista peliohjelmointileiriä 10-15-vuotiaille nuorille. Leirit olivat sekä osallistujien että tietojenkäsittelytieteen laitoksen henkilökunnan mielestä menestys. Leireillä opeteltiin ohjelmoinnin perusteita python-ohjelmointikielen avulla sekä suunniteltiin ja toteutettiin omia pelejä.
Taustatietoa LUMA-toiminnasta: http://www.luma.fi/verkosto/
Linkin kotisivut: http://linkki.cs.helsinki.fi
MOOC-kurssin kotisivut: http://linkki.cs.helsinki.fi/mooc
Lisätiedot:
Jaakko Kurhila, johtaja, Linkki-keskus, jaakko.kurhila@cs.helsinki.fi
, puh. (09) 191 51386
Arto Vihavainen, koordinaattori, Linkki-keskus, arto.vihavainen@cs.helsinki.fi
, puh. (09) 191 51269
Tomi Pasanen, koordinaattori, MOOC-hanke, tomi.pasanen@cs.helsinki.fi
, puh. (09) 191 51278
Ystävällisin terveisin
Minna Meriläinen-Tenhu, tiedottaja, puhelin 191 51042
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Suomalaiset yliopistot käynnistävät Saudi-Arabiassa laajan opettajien täydennyskoulutusprojektin23.4.2025 10:12:31 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+, Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto käynnistävät huhtikuussa 2025 uuden kolmivuotisen opettajien täydennyskoulutusprojektin Saudi-Arabiassa.
Kutsu medialle: Tule seuraamaan Viikin tutkimustilan lehmien keväistä laitumellelaskua 3.5.!22.4.2025 11:44:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopisto, Valio ja maatalousylioppilaiden yhdistys Sampsa kutsuvat median edustajat osallistumaan Suomen akateemisimpien lehmien laitumellelaskuun Suomen urbaaneimmalle maatilalle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme