Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Palsternakka teki paluun

Jaa
Palsternakan sadonkorjuu ajoittuu Suomessa lokakuulle. Satoa on saatu kauppoihin jo syyskuussa, mutta pääsesonki alkaa lokakuun alussa. Tänä kesänä paikoin kuivuus, toisaalla kovat sateet kiusasivat. Näistä ammattiviljelijät ovat selvinneet, ja kelpo satoa ollaan saamassa. Eniten palsternakkaa viljellään Lounais-Suomessa.

Palsternakka viihtyy Pohjolan ilmastossa hyvin. Kesällä sen kasvu on melko hidasta, koska enin kasvu tapahtuu syyskesällä ja syksyllä. Varastoitaessa palsternakka vielä tekeytyy. Sen tärkkelys muuttuu sokeriksi. Joskus palsternakat huonojen korjuuolosuhteiden takia jätetään talveksi maahan, ja nostetaan vasta talven jälkeen.

Palsternakan kysyntä on kääntynyt Suomessa nousuun vähitellen viimeisen kymmenen vuoden aikana. Jo 1700-luvulla palsternakka oli Suomessa tunnettu niin ruoka- kuin lääkekasvinakin, kunnes peruna ja porkkana sen syrjäyttivät. Nykyään kaikkia juureksia halutaan käyttää monipuolisesti, ja myös palsternakan ominaispiireet ovat nousseet arvoonsa.

Aromaattinen juures

Palsternakka on porkkanan sukulaiskasvi. Väriltään se on vaalea ja muoto on useimmiten porkkanaa harteikkaampi. Kuori on melko ohut ja huokoinen. Tuoksussa on aavistus selleriä, maku mausteisen pähkinäinen ja makea, aromaattinen. Palsternakka kypsyy nopeasti verrattuna muihin juureksiin.

Vanhastaan palsternakka on tuttu liemijuureksena. Parhaiten se sopii uunissa paahdettavaksi, höyryssä kypsennettäväksi, keittoihin, pata- ja vokkiruokiin, kasvispihveihin, täytettäväksi ja suolaisiin piirakoihin, jopa makeisiin kakkuihin. Kylmänä kautena palsternakka maistuu sosekeittona. Sitä voi soseuttaa myös osaksi perunamuusia. Perunasalaattiin palsternakka antaa hienostuneen lisän.

Kaliumin, folaatin ja kuidun lähteenä hyvä

Palsternakka sisältää monia kivennäisaineita, erityisesti kaliumia. Kaliumilla on merkitystä mm. verenpaineen säätelyssä. Palsternakka sisältää C- ja E-vitamiineja sekä B-ryhmän vitamiineja enemmän kuin porkkana, erityisesti folaattia, josta suomalaisilla on helposti puutetta. Kuitua palsternakassa on hyvin, ja energiaa ja hiilihydraatteja puolta vähemmän kuin perunassa.

Valtakunnallista palsternakkaviikkoa vietetään viikolla 41 (10.–16.10.2016).

Lisätietoja: kasvinviljelyasiamies Mika Virtanen, MTK, p. 0400 544 728

Kokeiltuja ruokaohjeita:

Palsternakka-omenapeti salviabroilerille

Palsternakka-savulohipiiras

Palsternakkasosekeitto ja sieniä 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Merja Elomaa
Viestinnän suunnittelija
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
PL 510 (Simonkatu 6), 00101 Helsinki
puh. 020 413 2323, 040 661 8699
merja.elomaa@mtk.fi
www.mtk.fi

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

MTK ja Sahateollisuus toivat metsien ilmastohyödyt näkyviin Brysselissä – paine LULUCF-päätösten muuttamiseen kasvaa25.4.2025 10:16:33 EEST | Tiedote

Maankäyttösektorin päästöjä koskevaa LULUCF-säädöstä arvioidaan komission työohjelman mukaan tänä vuonna. MTK ja Sahateollisuus perustelivat aktiivista metsien hoitoja ja käyttöä sekä kilpailukykyisen sahateollisuuden merkitystä Brysselissä torstaina pidetyssä seminaarissa. ”Komission on tunnustettava tosiasiat ja todettava, että metsien hiilinieluihin perustuvalta politiikalta on pudonnut pohja pois”, vaati MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

MTK:n terveiset hallituksen kehysriihelle: ”Pidetään kiinni Suomen vahvuuksista, uskalletaan tarttua uuteen kasvuun”17.4.2025 09:37:54 EEST | Tiedote

Muuttuneessa maailmassa Suomen talous ja maan elinkeinotoiminta ovat uudessa ja osin arvaamattomassa tilanteessa. Ensi viikolla puoliväliriiheensä kokoontuvan hallituksen on välttämätöntä pitää kiinni Suomen olemassa olevista vahvuuksista. Toisaalta hallituksen on kyettävä tarttumaan tunnistettaviin, uusiin kasvumahdollisuuksiin, kuten uusiutuvan energian eri muotoihin, puhtaisiin teknologioihin ja matkailuun. Uusi kasvu syntyy markkinoilta ja reilulla lainsäädännöllä turvatusta toimintaympäristöstä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye