Ammattiliitto JHL perusopetuslaista: KOULUNKÄYNNINOHJAAJA OSUVAMPI NIMIKE KUIN KOULUNKÄYNTIAVUSTAJA
JHL on ajanut asiaa pitkään, toteaa JHL:n koulutustoimitsija Kaijamaija Parviainen.
- Koulunkäynninohjaaja vastaa selvästi paremmin sekä työn sisältöä että uudistetun perusopetuslain henkeä.
Tuore perusopetuslain muutos vahvistaa oppilaan oikeutta tehostettuun tukeen ja oppimisvaikeuksien ennaltaehkäisyyn. Muutoksen tavoite on myös vakiinnuttaa moniammatillista työtä sekä laajentaa nykyisten hyvien toimintatapojen käyttöä.
Alan ammattitutkinnon tänä vuonna voimaan tulleissa perusteissa korostuu uudistetun lain henki. Koulunkäynninohjaajan työ on koulunkäynnin ohjaamista oppilashuollon tukitoimena. Hän edistää oppilaan oppimista, kasvua, psyykkistä ja fyysistä terveyttä, sosiaalisen hyvinvointia ja toimintakykyä. Tätä toimintaa hän suunnittelee työparityöskentelynä opettajien kanssa.
Koulunkäynninohjaajan työssä näkyy tutkimusten mukaan monia eri rooleja. Suurimman osan päivästä alan ammattilainen toimii erilaisten oppimistilanteiden ohjaajana. Tavallisimmin hän työskentelee opettajan ohjeiden mukaan samassa luokassa tai pienryhmän kanssa toisessa tilassa.
- Kasvatustehtävä on koulun kaikkien aikuisten yhteinen velvollisuus, Parviainen kiteyttää.
OAJ:n huoli on turha
Opetusalan ammattijärjestö OAJ on ollut huolissaan uudistetun ammattitutkinnon ja sen mukaisen tutkintonimikkeen yleistymisestä kunnissa. OAJ:n mielestä nimike on harhaanjohtava ja saattaa sekoittua opettajan kelpoisuuden hankkineen oppilaanohjaajaan tai aikaisempiin opistoasteisiin tutkintoihin. JHL:n mielestä ongelmaa ei ole. Opinto-ohjaajan tutkinnon suorittaneelle sopiva ammattinimike on opinto-ohjaaja. Sen erottaa helposti koulunkäynninohjaajan tutkinnosta ja ammattinimikkeestä.
- Opettajien ja koulunkäynninohjaajien ammattikuntien välillä ei ole sekaantumisen vaaraa. Sen sijaan yhtenäinen koulunkäynninohjaajan nimike selkeyttäisi tilannetta ohjaamisen puolella, Parviainen huomauttaa.
Nyt kun alan kelpoisuutta ei valtakunnallisesti ole määritelty, ohjaajien koulutustaustat ja ammattinimikkeet ovat moninaiset. Alalla on paljon muun muassa lähihoitajia ja sosiaaliohjaajia. Osalla työntekijöistä on ammattikorkeakoulututkinto, kuten sosionomi ja yhteisöpedagogi.
Eri kunnissa on viime vuosina muutettu vakanssinimikkeitä tavoitteena kuvata entistä paremmin työn sisältöä. Tällä hetkellä 59 kuntaa on muuttanut koulunkäyntiavustajan nimikkeen koulunkäynninohjaajaksi ja 24 kunnassa muutoksesta parhaillaan neuvotellaan.
- JHL on tyytyväinen näiden kuntien toimintaan. Työn todellisen sisällön ja tuoreiden säädösmuutosten perusteella on asianmukaista yhdenmukaistaa alan ammattilaisten nimike kaikkialla maassa koulunkäyntiavustajasta koulunkäynninohjaajaksi, summaa JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.
Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2010 perusopetuksen oppilaiden ohjauksesta, tukemisesta ja avustamisesta huolehti eri ammattinimikkeillä 2 269 kokoaikaista ja 7 447 osa-aikaista ammattilaista.
Lisätietoja:
JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta 0400 912 399
JHL:n koulutustoimitsija Kaijamaija Parviainen 040 512 1552
Ammattiliitto JHL:n yli 225 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. JHL:läisten aloja ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. Kunnissa, valtiolla, yrityksissä ja seurakunnissa. JHL:n yhteisöjäsenliitot ovat Aliupseeriliitto, Merivartioliitto, Tulliliitto ja Vankilavirkailijain liitto. Vuodenvaihteessa JHL:ään liittyy Rautatieläisten liitto. Se nostaa JHL:n jäsenmäärän 240 000:een.
Tietoja julkaisijasta

Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI
010 77031http://www.jhl.fi
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on hyvinvoinnin ammattilaisia ja opiskelijoita yhdistävä ammattiliitto kunnissa, valtiolla ja yksityisissä hyvinvointipalveluissa. Hyvinvointipalveluja tuottavia jäseniä meillä on noin 165 000. JHL on SAK:n jäsenjärjestö.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
JHL:n Ekström tyrmää hallituksen saksilinjan: Suomi tarvitsee satsauksia koulutukseen ja hyvinvointiin, ei veroporkkanoita rikkaille22.4.2025 13:05:44 EEST | Tiedote
Hallitus aikoo kehysriihessä jatkaa leikkauslinjaansa, vaikka se on ajanut Suomen talouden entistä ahtaammalle ja monet vähätuloiset syvään ahdinkoon. Suomessa tarvitaan pitkäkestoisia satsauksia tutkimukseen ja hyvinvointiin, ei kallista veroalea joka ulottuu kaikkiin tuloluokkiin.
Sovintoesitys nurin: Valtion lakot alkavat tiistaina14.4.2025 19:16:14 EEST | Tiedote
Valtion virka- ja työehtosopimusneuvotteluissa annetun valtakunnansovittelijan esityksen ei katsottu olevan riittävä, joten kiista jatkuu. Ensimmäinen kahden päivän lakko alkaa huomenna tiistaina 15.4.
Ensihoitotyötä tekeville pelastajille maksettava sama palkka kuin ensihoitajille11.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Pelastajat tekevät hyvinvointialueilla samoja työtehtäviä kuin ensihoitajat. Silti he tienaavat satoja euroja vähemmän, ja tilanne rikkoo tasa-arvolakia, katsoo pelastus- ja ensihoitoalan Unioni JHL:n puheenjohtaja Petteri Häyrinen.
Energia-alan tes-neuvottelut katkaistu – työnantajat tyrmäsivät vähimmäispalkan10.4.2025 14:55:30 EEST | Tiedote
Energia-alan työehtosopimusneuvottelut ovat hetki sitten katkenneet. Työntekijäpuoli olisi halunnut sopia alan vähimmäispalkoista, jotta erityisesti niin sanottujen lähetettyjen työntekijöiden työehdot olisi pystytty turvaamaan. Työnantajapuolta ei vääristynyttä kilpailuasetelmaa ruokkivan tilanteen korjaaminen kiinnostanut.
JHL julkaisi kuntamittariston: Helsinki on Suomen ykköskunta, muut mitalisijat Lappiin4.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Ammattiliitto JHL on laatinut alueellisen kehityksen kuntamittarin, joka seuraa kuntien kehitystä monella osa-alueella. Kuntamittarin tiedot kerätään Kuntaliiton ja Tilastokeskuksen julkisista tilastoista sekä JHL:n jäsenkyselystä. Ensimmäisen vuoden ykkössijan pokkasi pääkaupunki Helsinki.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme