Helsingin yliopisto

Imusuoniston toimintahäiriöt lihavuuden, sydän- ja verisuonitautien ja diabeteksen taustalla

Jaa
Akatemiaprofessori Kari Alitalo Helsingin yliopistosta johtaa vuoden 2012 alussa käynnistyvää eurooppalais-yhdysvaltalaista tutkimusohjelmaa, jossa selvitetään imusuoniston merkitystä lihavuuden ja sen liitännäissairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien sekä kakkostyypin diabeteksen, kehittymisessä. Ranskalainen LeDucq-säätiö on myöntänyt ohjelmalle kuuden miljoonan dollarin suuruisen rahoituksen.

Eurooppalaiset ja yhdysvaltalaiset veri- ja imusuonibiologian huippututkijat yhdistävät voimansa uudessa viisivuotisessa tutkimusohjelmassa, jonka tavoitteena on selvittää imusuonten merkitys lihavuuden, sydän- ja verisuonitautien sekä tyypin 2 diabeteksen kehittymisessä.

”Tavoitteena on löytää uusia keinoja näiden sairauksien ehkäisemiseksi ja hoitamiseksi”, toteaa akatemiaprofessori Kari Alitalo .

Maailmanlaajuisesti leviävä lihavuusepidemia on kasvava terveysongelma. Lihavuus altistaa tyypin 2 diabetekselle ja sydän- ja verisuonisairauksille sekä lukuisille muille terveysongelmille. Käytössä olevien lihavuuden ja siihen liittyvien tautien hoitomenetelmien pitkäaikaistulokset ovat riittämättömiä, joten uudet, tehokkaammat hoito- ja ehkäisymenetelmät ovat tarpeen.

Imusuonijärjestelmän merkitys sairauksien kehittymisessä on oivallettu vasta viime aikoina; paitsi että imusuonisto on välttämätön kudosten nestetasapainon ylläpitäjänä, sillä on lukuisia muitakin tärkeitä tehtäviä. Imusuonistolla on esimerkiksi merkittävä rooli kehon immuunipuolustusjärjestelmän ohjaamisessa ja tulehdusreaktion käynnistämisessä. Lisäksi imusuonilla on ainutlaatuinen tehtävä kuljettaa suolistosta imeytyvät ravinnon rasvat verenkiertoon.

”Viime aikoina saadut uudet tutkimustulokset ovat vahvistaneet käsitystä siitä, että imusuoniston toimintahäiriöllä on osuutta sekä lihavuuden että valtimonkovettumataudin kehittymisessä”, kertoo projektiin rekrytoitu tutkijalääkäri Miina Öhman , joka on väitöksensä jälkeen tutkinut rasvakudoksen ja sydän- ja verisuonitautien välistä yhteyttä Yhdysvalloissa viimeiset kymmenen vuotta.

”Huonosti toimivat imusuonet aiheuttavat tulehdusta ja rasvasolujen kertymistä kudokseen. Hiirimallissa on havaittu imusuonten toimintahäiriön johtavan aikuisiän lihavuuteen, maksan rasvoittumiseen ja insuliiniresistenssiin. Ihmisillä on saatu alustavia havaintoja imusuonten poikkeuksellisesta kasvusta sydänsairauksissa”, Öhman kertoo.

*********

Alitalon kokoaman Euroopan ja Yhdysvaltojen johtavien veri- ja imusuonibiologian tutkijoiden muodostama ”Lymph vessels in obesity and cardiovascular disease” -hanke hyväksyttiin Pariisissa sijaitsevan LeDucq-säätiön ” Transatlantic Networks of Excellence” - ohjelmaan. Professori Alitalon johtamalle viisivuotiselle hankkeelle myönnettiin kuuden miljoonan dollarin rahoitus. LeDucq-säätiön perusajatus on tukea Euroopan ja Pohjois-Amerikan välistä tutkimusyhteistyötä.

Lisätietoja:

Tutkijalääkäri Miina Öhman, Helsingin yliopisto
Puh. (09)
191 25525, GSM 050 5232 538

Sähköposti:
miina.ohman@helsinki.fi


Akatemiaprofessori Kari Alitalo, Helsingin yliopisto
Puh.
09 191 26758, GSM 050 500 3572
Sähköposti:
kari.alitalo@helsinki.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye