Varautuminen häiriötilanteisiin huolettaa taloyhtiöitä eniten

Asumisen turvallisuus koostuu useista eri osa-alueista. Varautumisessa häiriötilanteisiin, kuten sähkökatkoksiin tai vedenjakelun katkoksiin, olisi taloyhtiöiden mielestä eniten kehitettävää. 54 % taloyhtiöistä valitsi tämän yhdeksi kolmesta eniten kehitettävästä asiasta. Taloyhtiöistä vain 2 % prosenttia uskoo asian olevan hyvin hallinnassa.
”Tulos on positiivinen siinä mielessä, että ihmiset tunnistavat vaaran. Vain tunnistettuihin riskeihin voi varautua ja vaikuttaa. Kokonaisuudessaan yhteiskuntamme on hyvin riippuvainen sähköstä. Vaikka pitkät katkokset ovat melko epätavallisia, olisi se sattuessaan monelle vakava paikka”, kuvailee projektipäällikkö Ira Pasi Suomen Pelastusalan keskusjärjestö SPEKistä.
Sähkökatkon yhteydessä esimerkiksi lämmitys katkeaa, jääkaapit alkavat lämmetä ja lämmin vesi loppuu. Kaupat, pankit ja bensa-asemat suljetaan. Myös vesitorneista vesi loppuu viimeistään parin vuorokauden kuluttua, ja jätevesiviemärit voivat tukkeutua. Myös matkapuhelinten, internetin ja radion toiminta voi häiriintyä tai katketa jopa muutaman tunnin kuluttua sähkön katkeamisesta. Taloyhtiö voi varautua häiriötilanteisiin esimerkiksi kehottamalla asukkaita säilyttämään kotonaan taskulamppuja ja paristoja, juomavesiastioita sekä säilyvää ruokaa muutamien päivien tarpeisiin.
Häiriötilanteisiin varautumisen lisäksi myös viestintään panostaminen on taloyhtiöiden mielestä tärkeää.
”Taloyhtiön turvallisuus on kaikkien asukkaiden yhteinen asia. Viestintä on tärkeää, jotta asukkaat tuntevat talon pelastussuunnitelman sekä omat vastuunsa esimerkiksi paloturvallisuudessa”, kommentoi Kiinteistöliiton lakimies Kaisu Terkki.
Taloyhtiöt kiinnostuneita tietämään lisää - tietoa tarjolla Turvallinen taloyhtiö -kiertueella
Taloyhtiöiden päättäjistä 59% olisi kiinnostunut kuulemaan häiriötilanteisiin varautumisesta lisää. Lisäksi taloyhtiöiden päättäjiä kiinnostaa kuulla kameravalvonnasta (35% vastaajista), viestinnästä (32 % vastaajista), pelastussuunnitelman teosta ja paloturvallisuudesta.
Asumisturvallisuuden parantamisesta kiinnostuneille on tarjolla lisätietoa Turvallinen taloyhtiö -kiertueella. Kiertueen järjestää Kiinteistöliitto yhteistyössä alueellisten jäsenyhdistysten ja SPEKin kanssa. Kiertueen tapahtumia järjestetään kahdeksalla paikkakunnalla eri puolilla Suomea syksyn ja talven aikana.
Kiertuetapahtuma järjestetään Lahdessa 26. lokakuuta 2016. Ohjelmassa on asiantuntijaluentoja taloyhtiön turvallisuuteen liittyen sekä mahdollisuus kysyä asiantuntijoilta oman taloyhtiön tilanteeseen liittyviä kysymyksiä.
Lisätietoja:
SPEK, projektipäällikkö Ira Pasi, p. 040 595 4140, ira.pasi@spek.fi
Kiinteistöliitto, lakimies Kaisu Terkki, p. 050 590 1278, kaisu.terkki@kiinteistoliitto.fi
Kiinteistöliitto Päijät-Häme, toiminnanjohtaja Raimo Kiljunen, p. 044 0945 601, raimo.kiljunen@kiinteistoliitto.fi
Avainsanat
Kuvat

Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Vuonna 1907 perustetun Kiinteistöliiton muodostavat 23 alueellista yhdistystä ja valtakunnallinen toimialajärjestö, Suomen Vuokranantajat ry. Kiinteistöliittoon kuuluu noin 30 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä lähes kaksi miljoonaa ihmistä.
Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja, kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio ja alan johtava vaikuttaja. Jäsenillä on käytössään alan tuorein tieto ja kiinteistöalaan erikoistuneiden asiantuntijoiden palvelut. Lue lisää Kiinteistöliiton valtakunnallisista ja alueellisista palveluista www.kiinteistoliitto.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöliitto
Taloyhtiöille velvollisuus dokumentoida leikkipaikan turvallisuus22.4.2025 09:04:00 EEST | Tiedote
Uusi kulutuspalvelujen turvallisuutta koskeva laki tuo taloyhtiöille velvollisuuden dokumentoida pihan leikkipaikan turvallisuuteen liittyviä seikkoja. Kevään aikana voimaan tuleva laki velvoittaa taloyhtiöt dokumentoimaan esimerkiksi vaarojen tunnistamiseen ja riskien arvioimiseen liittyviä seikkoja sekä havaittuja turvallisuuspuutteita ja tapahtuneita onnettomuuksia.
Piha kuntoon ja naapurit tutuiksi taloyhtiön kevättalkoissa15.4.2025 08:10:00 EEST | Tiedote
Kun lumet ja jäät ovat sulaneet, on taloyhtiössä aika järjestää kevättalkoot. Vaikka moni taloyhtiö on ulkoistanut piha-alueiden hoitamiseen liittyvät tehtävät huoltoyhtiölle, ovat talkoot edelleen tärkeä tapa tutustua naapureihin.
Timo Nieminen jatkaa Kiinteistöliiton puheenjohtajana12.4.2025 10:51:57 EEST | Tiedote
Kiinteistöliiton puheenjohtajana jatkaa DI Timo Nieminen Kauniaisista. Lappeenrannassa 12.4.2025 kokoontunut Kiinteistöliiton liittokokous valitsi Niemisen yksimielisesti jatkoon.
Taloyhtiöiden korjauksiin vauhtia puoliväliriihen päätöksillä10.4.2025 11:13:58 EEST | Tiedote
Vaikea talouskehitys heikentää kotitalouksien ja taloyhtiöiden tilannetta, mikä leikkaa mahdollisuuksia ryhtyä välttämättömiin korjaushankkeisiin ja puhtaan siirtymän kannalta tärkeisiin perusparannushankkeisiin. Asumismenot ovat nousseet 2020-luvun alkuvuosina noin viidenneksellä. Työttömyyden tuntuva nousu ja monet kansainvälisen talouden heilahtelut ovat lisänneet epävarmuutta, mikä on myrkkyä myös taloyhtiöiden korjauksille. Korjaaminen onkin vähentynyt vuosina 2023 ja 2024, ja kuluvan vuoden kehitys on vielä epävarma.
Näin syntyy oikeaoppinen päätös sähköautojen latauspisteistä taloyhtiössä25.3.2025 09:04:00 EET | Tiedote
Sähköautojen latauspisteet ovat yleistyneet taloyhtiöissä, mutta niiden hankkiminen ja ylläpito herättää edelleen paljon keskustelua ja kysymyksiä. Tärkeintä on lähteä liikkeelle selvittämällä taloyhtiön tämänhetkisen sähköjärjestelmän kunto ja kapasiteetti sekä se, ovatko autopaikat yhtiön hallinnassa vai osakkeilla hallittavia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme