Uudet työkalut auttavat taloyhtiöitä kiinteistönpidossa
Kiinteistön ylläpidon ja korjausten kustannukset vaikuttavat merkittävästi asukkaiden kuluihin, hoito- ja rahoitusvastikkeisiin. Yllättävien kulujen ja remonttien välttämiseksi korjaustarvetta on tärkeä selvittää vuosia eteenpäin.
”Haluaako taloyhtiö olla ajopuuna vai ottaa oikeasti kantaa yhtiön kehitykseen? Monella ihmisellä on suurin omaisuus kiinni asunnossa: jo tämän takia kiinteistönpidosta ja talouden ennakoinnista kannattaa olla kiinnostunut”, sanoo Mikko Peltokorpi, Matinkylän Huolto -isännöintiyrityksen toimitusjohtaja.
Kiinteistöliiton kyselyt näyttävät kuitenkin huolestuttavia lukuja: esimerkiksi alle 60% taloyhtiöistä on tehnyt lakisääteisen kunnossapitotarveselvityksen. Tilanteen parantamiseksi taloyhtiöille on kehitetty kaksi kunnossapitosuunnitelman mallia Suunnitelmallinen kiinteistönpito -hankkeen tuloksena.
"Esimerkkiratkaisuissa yhdistyvät asukaskysely, strateginen ajattelu, tekninen kunto, tehdyt tutkimukset ja tulevat remontit. Toivottavasti tämä auttaa parantamaan suunnitelmallisuutta", Kiinteistöliiton kehityspäällikkö Jari Virta sanoo.
Tähtiluokittelu ja liikennevalot visualisoimassa taloyhtiön tilannetta
Kiinteistön eri osien korjaustarpeen arviointiin käytetään esimerkkiratkaisuissa kahta mallia: toisessa hyödynnetään tähtiluokittelua, toisessa liikennevalomallia. Tavoitteena on ollut luoda esimerkkejä, jotka antaisivat selkeän ja visuaalisen kuvan taloyhtiön tilanteesta myös maallikolle.
Nyt julkaistujen esimerkkien pohjana on käytetty arjen isännöintityössä saatuja kokemuksia. Matinkylän Huolto on tehnyt isännöimilleen taloyhtiöille perusteellisia kunnossapitosuunnitelmia 15 vuoden ajan.
”Tässä on elävästä elämästä otettu hyviä käytäntöjä, joita soveltamalla taloyhtiö voi tehdä omannäköisensä kunnossapitosuunnitelman. Minä puhun apinoinnista – kopiointi ei riitä, vaan malli on muokattava omaan käyttöön sopivaksi”, Peltokorpi kuvaa.
Mallit toteutettu osana Suunnitelmallinen kiinteistönpito (KIPI2) -hanketta
Esimerkkiratkaisut ovat syntyneet osana Suunnitelmallinen kiinteistönpito (KIPI2) -hanketta. Hankkeen tavoitteena on ollut tuottaa käytännöllisiä esimerkkiratkaisuja asunto-osakeyhtiöille ja kiinteistönpidosta vastaaville tahoille suunnitelmallisen kiinteistönpidon edistämiseksi. Hankkeessa on toteutettu esimerkkejä asiakirjoista, joita taloyhtiöllä olisi hyödyllistä olla toimintansa tukena.
Hanke on toteutettu laajassa yhteistyössä Ympäristöministeriön, Kiinteistöliiton, Isännöintiliiton, Matinkylän Huollon, VTS Kiinteistöpalvelujen, Kiinteistöalan Koulutuskeskuksen ja Pääkaupunkiseudun kuluttajien energianeuvonnan kanssa. Hanke päättyi syksyllä 2016.
Lisätietoja:
Kiinteistöliitto, kehityspäällikkö, TkT Jari Virta, p. 09 1667 6224, jari.virta@kiinteistoliitto.fi
Matinkylän Huolto, toimitusjohtaja Mikko Peltokorpi, p. 050 523 2500, mikko.peltokorpi@matinkylanhuolto.fi
Ympäristöministeriö, yliarkkitehti Harri Hakaste, 02 95 250 074, harri.hakaste@ym.fi
Avainsanat
Kuvat
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Vuonna 1907 perustetun Kiinteistöliiton muodostavat 23 alueellista yhdistystä ja valtakunnallinen toimialajärjestö. Kiinteistöliittoon kuuluu yli 26 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä lähes kaksi miljoonaa ihmistä. Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja, kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio ja alan johtava vaikuttaja. Jäsenillä on käytössään alan tuorein tieto ja kiinteistöalaan erikoistuneiden asiantuntijoiden palvelut. Lue lisää Kiinteistöliiton valtakunnallisista ja alueellisista palveluista www.kiinteistoliitto.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöliitto
Taloyhtiöille velvollisuus dokumentoida leikkipaikan turvallisuus22.4.2025 09:04:00 EEST | Tiedote
Uusi kulutuspalvelujen turvallisuutta koskeva laki tuo taloyhtiöille velvollisuuden dokumentoida pihan leikkipaikan turvallisuuteen liittyviä seikkoja. Kevään aikana voimaan tuleva laki velvoittaa taloyhtiöt dokumentoimaan esimerkiksi vaarojen tunnistamiseen ja riskien arvioimiseen liittyviä seikkoja sekä havaittuja turvallisuuspuutteita ja tapahtuneita onnettomuuksia.
Piha kuntoon ja naapurit tutuiksi taloyhtiön kevättalkoissa15.4.2025 08:10:00 EEST | Tiedote
Kun lumet ja jäät ovat sulaneet, on taloyhtiössä aika järjestää kevättalkoot. Vaikka moni taloyhtiö on ulkoistanut piha-alueiden hoitamiseen liittyvät tehtävät huoltoyhtiölle, ovat talkoot edelleen tärkeä tapa tutustua naapureihin.
Timo Nieminen jatkaa Kiinteistöliiton puheenjohtajana12.4.2025 10:51:57 EEST | Tiedote
Kiinteistöliiton puheenjohtajana jatkaa DI Timo Nieminen Kauniaisista. Lappeenrannassa 12.4.2025 kokoontunut Kiinteistöliiton liittokokous valitsi Niemisen yksimielisesti jatkoon.
Taloyhtiöiden korjauksiin vauhtia puoliväliriihen päätöksillä10.4.2025 11:13:58 EEST | Tiedote
Vaikea talouskehitys heikentää kotitalouksien ja taloyhtiöiden tilannetta, mikä leikkaa mahdollisuuksia ryhtyä välttämättömiin korjaushankkeisiin ja puhtaan siirtymän kannalta tärkeisiin perusparannushankkeisiin. Asumismenot ovat nousseet 2020-luvun alkuvuosina noin viidenneksellä. Työttömyyden tuntuva nousu ja monet kansainvälisen talouden heilahtelut ovat lisänneet epävarmuutta, mikä on myrkkyä myös taloyhtiöiden korjauksille. Korjaaminen onkin vähentynyt vuosina 2023 ja 2024, ja kuluvan vuoden kehitys on vielä epävarma.
Näin syntyy oikeaoppinen päätös sähköautojen latauspisteistä taloyhtiössä25.3.2025 09:04:00 EET | Tiedote
Sähköautojen latauspisteet ovat yleistyneet taloyhtiöissä, mutta niiden hankkiminen ja ylläpito herättää edelleen paljon keskustelua ja kysymyksiä. Tärkeintä on lähteä liikkeelle selvittämällä taloyhtiön tämänhetkisen sähköjärjestelmän kunto ja kapasiteetti sekä se, ovatko autopaikat yhtiön hallinnassa vai osakkeilla hallittavia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme