Kuntalaisaloitteessa potentiaalia tehokkaaksi lähivaikuttamisen keinoksi
Kuntaliitto tiedottaa
28.3.2012
Julkaisuvapaa heti
Kuntavaalit seitsemän kuukauden kuluttua:
Kuntalaisaloitteessa potentiaalia tehokkaaksi lähivaikuttamisen keinoksi
Suorat vaikuttamistavat mielletään yhä tärkeämmiksi kuntalaisten keskuudessa. Kuntalaisaloitteita tehdään aiempia vuosia enemmän, mutta aloite näyttää olevan edelleen varsin tuntematon vaikuttamistapa. Kuntalaisaloitteissa olisi potentiaalia tehokkaaksi lähivaikuttamisen keinoksi.
Vuodesta 2005 vuoteen 2011 aloitteiden kunnittainen keskimääräinen lukumäärä on noussut seitsemästä kappaleesta yhdeksään, selviää Kuntaliiton kyselyistä. Eniten kuntalaisaloitteita tehdään asukasmäärältään suuremmissa kunnissa. Alle 2 000 asukkaan kunnissa aloitteita tehtiin vuonna 2011 keskimäärin kaksi, kun taas yli 100 000 asukkaan kunnissa niitä tehtiin keskimäärin 71 aloitetta.
– Yleensä aloitteiden määrä nousee valtuustokauden loppua kohden. Kuntakohtaiset erot ovat joka tapauksessa suuret. Vuonna 2011 aktiivisimmat kuntalaiset olivat Espoossa, jossa tehtiin kaikkiaan 187 kuntalaisaloitetta. Toisaalta alle 20 000 asukkaan kuntien joukossa on kuntia, joissa ei ole tehty vuoden aikana yhtään kuntalaisaloitetta, Kuntaliiton tilastotutkija Sirkka-Liisa Piipponen
toteaa.
Kaiken kaikkiaan viidenneksessä kunnista aloitteita ei tehdä vuosittain lainkaan. Puolessa kunnista aloitteita tehdään yhdestä viiteen vuoden aikana ja 30 prosentissa yli viisi kappaletta. Kunnista 2-3 prosentissa tehdään yli 50 aloitetta vuoden aikana.
Aloitteiden lukumäärään vaikuttaa paljon kuntien erilaiset käytännöt kirjata aloitteita. Kaikissa kunnissa kuntalaisten ehdotuksia ei kirjata virallisiksi kuntalaisaloitteiksi. Näissä kunnissa kuntalaisten esitykset otetaan huomioon ja pyritään toteuttamaan epävirallisesti.
Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom
huomauttaa, että pienemmissä kunnissa kuntalaiset ottavat herkemmin yhteyttä suoraan kuntansa viranhaltijoihin tai luottamushenkilöihin. Tämä korvaa tarvetta laatia virallisia aloitteita.
Liikenneturvallisuus, kouluverkko ja liikuntapaikat aktivoivat
Kuntalaisaloitteet käsittelevät yleisimmin teknisiä palveluja. Aloitteiden aiheina ovat muun muassa liikenneturvallisuus, katujen ylläpito, puistot ja liikuntapaikat.
Koulutus-, sivistys-, kulttuuri- ja vapaa-ajan palveluista tehdään toiseksi eniten aloitteita. Aloitteet koskevat esimerkiksi kouluverkon säilymistä, koulukuljetuksia ja kirjastoautoja.
Sosiaalitoimen aloitteista useat koskevat lasten kotihoidon tukea ja vanhusten palveluja. Myös kuntaliitokset ovat olleet usean aloitteen aiheena, joko niiden puolesta tai niitä vastaan.
Aloiteoikeutta ei vieläkään tunneta
– Vain neljännes kuntalaisista pitää aloitteiden tekemistä hyvänä vaikuttamistapana. Ne, jotka ovat joskus tehneet kuntalaisaloitteen, pitävät sitä tehokkaampana vaikuttamistapana kuin ne, jotka eivät ole koskaan tehneet aloitetta, Marianne Pekola-Sjöblom sanoo.
– Vaikka kuntalaisaloite on ollut käytössä jo vuodesta 1976 lähtien, se näyttäisi yhä edelleen olevan turhankin tuntematon vaikuttamistapa. Useissa kunnissa aloitteen tekemisen kynnystä on alennettu muun muassa luomalla kunnan omille kotisivuille sähköinen aloitepohja.
Pekola-Sjöblom korostaa, että kuntalaisaloitteiden lisäksi kuntalaisten ääni on tärkeätä saada kuuluviin myös muilla tavoin, esimerkiksi ottamalla kuntalaiset mukaan kunnallisten palvelujen suunnitteluun.
Kuntalaisaloite vie asian valtuuston käsittelyyn
Kuntalaisaloite on asukkaiden tai asukasryhmien laatima kirjallinen aloite.
Kunnan asukkaalla on oikeus tehdä kunnalle aloitteita sen toimintaa koskevissa asioissa. Kun kuntalaisaloitteen tekee kaksi prosenttia äänioikeutetuista kuntalaisista, on se käsiteltävä kuuden kuukauden kuluessa valtuustossa.
Aloitteen voi tehdä kuka tahansa kunnan asukas, myös ulkomaalainen tai alle 18-vuotias.
Kuntalaisaloite oli pitkään suomalainen erikoisuus, kansainvälisestikin pidetty harvinaisuus. 2000-luvulla kuntalaisaloiteoikeus on otettu käyttöön myös Ruotsissa ja Norjassa.
Lisätietoja:
tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom, Kuntaliitto, p. 050 337 5634
tilastotutkija Sirkka-Liisa Piipponen, Kuntaliitto, p. 09 771 2741
Kuntaliitto on julkaissut tietoja kuntalaisaloitteista verkossa osoitteessa www.kunnat.net tämän tiedotteen yhteydessä.
Käytännönläheisiä neuvoja vaikuttamiseen löytyy Kuntaliiton Vallakas-sivustosta verkkosivulta http://www.kunnat.net/fi/palvelualueet/demokratia/osallistuminen/vallakas/Sivut/default.aspx
Kuntien ylimmät päättäjät valitaan 28.10.2012
Kuntavaalit järjestetään sunnuntaina 28.10.2012. Ennakkoon äänestetään kotimaassa 17.–23.10. ja ulkomailla 17.–20.10.
Vaaleissa valittava valtuusto päättää ylimpänä toimielimenä kunnan toiminnasta ja taloudesta. Suomen kuntien valtuustojen käsissä on noin 2/3 julkisista palveluista ja noin 450 000 kunnan työntekijöiden työpaikat.
Edellisissä kuntavaaleissa vuonna 2008 valittiin 10 412 kunnanvaltuutettua, joiden keski-ikä oli 49 vuotta. Kuusi prosenttia oli alle 30-vuotiaita, 65-vuotiaita ja sitä vanhempia oli noin kahdeksan prosenttia valtuutetuista.
Vuoden 2008 kuntavaaleissa äänesti 61 prosenttia äänioikeutetuista.
Ahvenanmaalla pidettiin kuntavaalit syksyllä 2011. Äänestämässä kävi 64 prosenttia äänioikeutetuista.
Tietoja julkaisijasta

Kuntatalo / Toinen linja 14
00530 HELSINKI
09 7711http://www.kuntaliitto.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Kuntavaalit: Istuvia valtuutettuja enemmän kuin 20 vuoteen, mutta valtuustojen vaihtuvuus vaihtelee suuresti puolueittain ja kunnittain17.4.2025 15:23:04 EEST | Tiedote
Kevään kuntavaaleissa nähtiin yhdistelmä jatkuvuutta ja uudistumista. Enemmistö valituista on istuvia valtuutettuja – enemmän kuin kertaakaan yli kahteen vuosikymmeneen – mutta samaan aikaan yli 50 kunnassa valtuusto meni lähes uusiksi. Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom pitää valtuutettujen vaihtuvuutta kokonaisuutena tänä vuonna hyvin vähäisenä.
Vice vd-posten vid Kommunförbundet söktes av 1817.4.2025 14:52:58 EEST | Pressmeddelande
Posten som vice vd vid Kommunförbundet har sökts av 18 personer. Ansökningstiden gick ut 16.4.2025.
Kuntaliiton varatoimitusjohtajaksi haki 18 kiinnostunutta17.4.2025 14:50:11 EEST | Tiedote
Avoinna olevaa Kuntaliiton varatoimitusjohtajan paikkaa on hakenut 18 henkilöä. Hakuaika umpeutui 16.4.2025.
Työllisyystilanteen heikkeneminen kasvattaa kuntatalouden paineita17.4.2025 10:38:57 EEST | Tiedote
Heikko työllisyystilanne on kasvattamassa TE-uudistuksen hintalappua ennakoitua merkittävästi suuremmaksi. Jos TE-uudistuksen rahasiirtoja ei kehysriihessä tarkisteta, lankeaa loppulasku täysimääräisesti kuntien harteille.
Naisia valittiin kuntavaaleissa historiallisen paljon – kuntien väliset erot suuria16.4.2025 12:12:08 EEST | Tiedote
Kevään 2025 kuntavaaleissa valittiin ennätyksellinen määrä naisia valtuutetuiksi. Naisten osuus valituista valtuutetuista on 44,9 prosenttia, mikä tarkoittaa 4,7 prosenttiyksikön nousua vuoden 2021 kuntavaaleihin verrattuna. "Kyseessä on historiallinen muutos", iloitsee Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom. Eniten naisvaltuutettuja valittiin Uudellamaalla (52,8 %) ja Kanta-Hämeessä (52,1 %), vähiten taas Kainuussa (38,7 %) ja Etelä-Pohjanmaalla (33,5 %).
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme