
Metsänhoitoon tulisi panostaa koko maassa
Kotimaisen raakapuun käyttö on noussut jo 70 miljoonaan kuutiometriin ja metsäteollisuuden uudet investoinnit lisäävät edelleen puun tarvetta lähivuosina. Metsien kasvua ja terveyttä on ylläpitänyt jo vuosikymmeniä jatkunut hyvä metsänhoito. Metsäluonnon monimuotoisuutta turvataan talousmetsissä luonnonhoidon menetelmillä.
Metsäkeskuksen alueellisten metsäohjelmien (AMO) seurantatilastot osoittavat, että metsänhoitotöiden rästit ovat kasvaneet huolestuttavasti viime vuosina. Erityisesti hoitotarvetta on kertynyt nuoriin metsiin.
Viime vuosina taimikoita on hoidettu koko maassa keskimäärin 160 000 hehtaaria vuosittain. Alueellisten metsäohjelmien mukaan hoitotarve olisi noin 270 000 hehtaaria, jotta taimikot saataisiin tuottavaan kuntoon. Eniten hoitorästejä on kertynyt Pohjois-Savossa ja Pohjois-Pohjanmaalla, missä taimikoita on hoidettu vähän alle puolet tavoitteesta. Lähimmäs alueellisen metsäohjelman tavoitetta on päästy Lounais-Suomessa ja Etelä-Savossa.
- Taimikonhoitorästit vähentävät mahdollisuuksia metsien käytölle ja hiilen sidonnalle pitkällä aikavälillä. Metsänomistajat menettävät tulevaisuuden hakkuutuloja vähintään 80 miljoonaa euroa vuodessa. Hehtaaria kohti se tekee noin 300–400 euroa, sanoo metsänhoidon asiantuntija Eljas Heikkinen Suomen metsäkeskuksesta.
Kuitupuuta kerryttävät ensiharvennushakkuut ovat jääneet viime vuosina noin 100 000 hehtaaria metsäohjelmien kokonaistavoitteesta. Myös uudistuskypsiä metsiä on hakattu pitkään maltillisesti.
Lannoitus parantaa puuston kasvua, metsäautoteiden kunnostusvelka kasvaa
Metsien lannoitus on vähentynyt kuudennekseen huippuvuosista. Nykyään metsiä lannoitetaan noin 40 000 hehtaaria vuodessa, käy ilmi AMO-seurantatiedoista.
Suometsien ja kivennäismaiden lannoituksella voitaisiin parantaa maan ravinnetasapainoa ja lisätä puuston kasvua. Tällä hetkellä esimerkiksi yli miljoona hehtaaria metsäojitetuista soista on ravinnepuutosten vuoksi vajaakäytössä.
- Jos lannoituksia tehtäisiin 230 000 hehtaaria vuodessa, saavutettaisiin sillä vähintään 3,5 miljoonan kuutiometrin lisäkasvu vuodessa. Se vastaisi lähes Äänekosken biotuotetehtaan tuomaa lisäystä vuotuiseen puunkäyttöön, sanoo Heikkinen Metsäkeskuksesta.
Kotimainen metsätalous perustuu kattavaan metsäautotieverkostoon, jonka avulla puutavaraa saadaan kuljetettua ympäri vuoden teollisuuslaitoksiin ja sahoille. Viime vuosina metsäautoteitä on rakennettu ja kunnostettu niin vähän, että se uhkaa jatkossa toimivaa puuhuoltoa. Vuonna 2016 metsäteitä rakennettiin tai korjattiin valtion tuella 550 kilometriä, mikä oli vain neljäsosa metsäohjelmien kokonaistavoitteesta.
- Nyt on korkea aika herätä ja panostaa metsätalouteen, jotta voimme hyötyä metsien hyvästä kasvusta myös tulevaisuudessa. Metsänomistajan kannattaa tarkistaa oman metsänsä hoitokohteet maksuttomasta Metsään.fi-palvelusta. Palvelun avulla voi myös ottaa yhteyttä metsänhoitotöitä tekeviin alan toimijoihin, Heikkinen sanoo.
Alueellisten metsäohjelmien (AMO) seurantatilastot ovat Metsäkeskuksen verkkosivuilla. Metsäkeskus seuraa myös yksityismetsien luonnonhoitoa ja sen laatua. Tuoreimmat seurantatiedot julkistetaan loppuvuodesta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Eljas Heikkinen
metsänhoidon asiantuntija
Suomen metsäkeskus
p. 040 079 6354
eljas.heikkinen(at)metsakeskus.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Metsäkeskuksen tehtävänä on edistää metsätaloutta ja alan elinkeinoja ja neuvoa metsänomistajia metsien ja metsäluonnon hoidossa sekä hyödyntämisessä. Metsäkeskus myös kerää ja jakaa tietoa Suomen metsistä sekä valvoo metsälainsäädännön noudattamista. Metsäkeskuksen toimintaa ohjaa ja valvoo maa- ja metsätalousministeriö.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen metsäkeskus
Ryskettä metsiin Kankaanpäässä7.3.2018 10:18:46 EET | Tiedote
Metsäalan toimijat järjestävät Kankaanpään S-marketissa Ryskettä metsiin -tapahtuman lauantaina 17.3. klo 10-15. Koko perheen metsäisessä tapahtumassa saa tietoa metsistä ja nykypäivän metsätaloudesta. Perheen nuorimmat voivat tutustua metsään ja puualaan pelien muodossa.
Metsänomistuksen suurtapahtuma Seinäjoella 17.3.20187.3.2018 10:15:00 EET | Tiedote
Moni eteläpohjalainen metsänomistaja miettii metsäomaisuuden siirtämistä eteenpäin perheessä tai suvussa. Sukupolvenvaihdoksen suunnitteluun on mahdollisuus saada vinkkiä Polvelta toiselle -messuilla Seinäjoki Areenassa 17.3. klo 9.00-16.00. Messut järjestetään toista kertaa Etelä-Pohjanmaalla.
Rokuan yksityismetsissä hoidettiin paahde-elinympäristöjä28.2.2018 10:00:00 EET | Tiedote
Suomen metsäkeskus on tehnyt Rokuan harjualueella töitä paahde-elinympäristöjen hyväksi EU:n osittain rahoittamassa Light & Fire -LIFE hankkeessa. Maastossa näkyvät maanpinnan käsittelyn jäljet sadoista laikuista, koska jäkälää on poistettu laikuista. Lähes kahteen sataan laikkuun istutettiin kangasajuruohon taimia, joista puolet oli mikrolisättyjä.
Öppna skogsdata kan börja laddas ned från början av mars27.2.2018 10:00:00 EET | Pressmeddelande
Skogsdata som administreras av Finlands skogscentral kan börja utnyttjas ännu effektivare från och med 1.3.2018 när ändringarna i lagen om skoglig information träder i kraft. Sådana skogsdata som betraktas som miljöinformation står i fortsättningen till förfogande i på de nya sidorna om öppna data i tjänsten MinSkog.fi.
Avoin metsätieto tulee ladattavaksi maaliskuun alussa27.2.2018 10:00:00 EET | Tiedote
Suomen metsäkeskuksen hallinnoimaa metsätietoa on mahdollista hyödyntää nykyistä tehokkaammin 1.3.2018 alkaen, kun metsätietolain muutokset astuvat voimaan. Ympäristötiedoksi katsottavat metsätiedot ovat jatkossa avoimesti saatavissa Metsään.fi-verkkosivujen uudessa avoimen tiedon osiossa.