Ylioppilaskirjoituksen sähköistäminen tuloillaan – rahat puuttuvat
KUNTALIITTO TIEDOTTAA
1.7.2013
Julkaistavissa heti
Ylioppilaskirjoituksen sähköistäminen tuloillaan – rahat puuttuvat
Syksyllä 2013 lukio-opintonsa aloittavat opiskelijat tulevat valmistuessaan olemaan ensimmäisiä sähköisen ylioppilaskirjoituksen kirjoittajia kolmen vuoden kuluttua, mutta sähköistämisen ei ole varattu rahoitusta. Valtiontalouden kehyksissä vuosille 2014-2017 ei ole osoitettu lainkaan määrärahaa uudistuksen läpiviemiseksi, painottaa Kuntaliitto.
Kuntaliitto pitää tärkeänä, että valtio myöntää lukiokoulutuksen järjestäjille rahoitusta ylioppilaskirjoitusten oppimisympäristöjen rakentamista varten jo vuodesta 2014 alkaen. Ylioppilaskirjoitusten uudistamiseen suunnattavan rahoituksen tulee vastata aiheutuvia kustannuksia.
- Lukion valtionosuusrahoitus on jo nyt kohtuuttoman matala. Kuitenkin lukiokoulutukseen aiotaan kohdentaa 37 miljoonan euron leikkaukset vuoden 2015 tasolla. Lukion kehittämistoimet vaativat ehdottomasti lisärahoitusta jo vuoden 2014 valtion budjettiin, jotta lukiolaisten tasavertaisuus lukio-opiskelussa ja ylioppilaskirjoituksissa turvataan, painottaa Kuntaliiton opetus- ja kulttuuritoimen johtaja Anneli Kangasvieri.
Ensimmäisinä oppiaineina saksa, maantieto ja filosofia kirjoitetaan sähköisessä muodossa syksyllä 2016. Asteittain oppiaineita lisätään ja keväällä 2019 kaikki oppiaineet ovat sähköisten ylioppilaskirjoitusten piirissä.
Tietokoneita käytettävä jo lukio-opintojen aikana
- Sähköisiin ylioppilaskirjoituksiin osallistuvien lukio-opiskelijoiden tulee jo opintojensa aikana työskennellä lukiossa tietokoneella, jotta heillä on riittävät valmiudet suoriutua teknisesti ylioppilaskirjoituksissa, sanoo erityisasiantuntija Päivi Väisänen-Haapanen.
Muutos edellyttää myös, että lukion opetushenkilöstöllä on yhä enemmän osaamista hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa opetuksessa, mikä vaikuttaa siihen, että täydennyskoulutustarpeet kasvavat. Tästä aiheutuu suuret kustannukset.
- Lisäksi opettajille tulee hankkia myös tietokoneet. Lukion rehtoreita ja opettajia on arviolta 7190. Jo se, että kannettavia tietokoneita hankitaan opettajille, tulisi maksamaan vajaat 2,2 miljoonaa euroa mikäli laitehinnaksi lasketaan 300 euroa/kpl.
500 metriä verkkojohtoa sataa opiskelijaa kohden
Ylioppilaskirjoitusten sähköistäminen johtaa sekä lisääntyviin hankintoihin että tarpeeseen varautua erilaisiin teknisiin ongelmiin.
- On varmistettava, että tekniset ongelmat eivät häiritse ylioppilaskirjoituksia. Opiskelijoiden laitteisiin tarvitaan myös mikrofonit ja kuulokkeet kuullunymmärtämisen sekä suullisen kielitaidon mittaamisen mahdollistamiseksi, muistuttaa erityisasiantuntija Lieselotte Eskelinen.
Ratkaistavana on myös kenen kuuluu hankkia ja vastata opiskelijoiden kannettavista tietokoneista, johon Ylioppilastutkintolautakunnan koeympäristö voidaan ladata verkosta tai syöttää esimerkiksi USB-tikun avulla.
Jotta ylioppilaskirjoitusten sähköistäminen saadaan teknisesti toimivaksi, joutuu koulutuksenjärjestäjä varaamaan varalaitteita mahdollisten teknisten vikojen vuoksi.
- Se edellyttää riittävää verkkolinjan kapasiteettia sähkönsaannin turvaamiseksi, pistokkeiden lisäämistä sekä sähköjohtojen vetämistä sekä hankintaa. Jokaisen opiskelijan tulee saada sähköpistoke käyttöönsä. Laskelmien mukaan esimerkiksi sadalle opiskelijalle tarvitaan 500 metriä verkkojohtoa, sanoo Eskelinen.
Lisäksi on ratkaistava muun muassa verkkoyhteyden rakentaminen joko langallisesti tai langattomasti sekä tukiasemien määrä.
- Kaikista sähköistetyn ylioppilaskirjoituksen teknistä onnistumista varmistavaista toimenpiteistä aiheutuu koulutuksenjärjestäjille lisäkustannuksia, jotka on huomioitava taloussuunnittelussa muistuttaa Päivi Väisänen-Haapanen.
Lisätietoja:
johtaja Anneli Kangasvieri, p. 050 368 4165
erityisasiantuntija Päivi Väisänen-Haapanen, p. 050 371 8273
erityisasiantuntija Lieselotte Eskelinen, p. 040 526 9362
erityisasiantuntija Kurt Torsell, p. 0500 703 117
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pi Krogell-Magni, tiedotuspäällikkö, p. 050 522 5953
Tietoja julkaisijasta

Kuntatalo / Toinen linja 14
00530 HELSINKI
09 7711http://www.kuntaliitto.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Erityisesti nuoret ja lapsiperheet arvostavat kuntien nuorisopalveluita7.4.2025 01:00:00 EEST | Tiedote
Uusimman Kuntalaistutkimuksen mukaan nuorisopalveluihin ollaan tyytyväisiä, ja pitkällä aikavälillä kehitys on ollut nousujohteista. Nuorisopalvelujen hoitoon kantaa ottaneista kuntalaisista 51 prosenttia pitää palvelua hyvin hoidettuna ja 56 prosenttia hyvin saatavana ja saavutettavana.
Kuntalaistutkimus: Millä perusteella suomalaiset äänestävät kuntavaaleissa?2.4.2025 01:30:00 EEST | Tiedote
Kuntaliiton Kuntalaistutkimuksesta (n=10500) selviää, että suomalaiset tekevät äänestyspäätöksensä kuntavaaleissa ennen kaikkea ehdokkaan, puolueen sekä ehdokkaan kotipaikan mukaan eli vaakakupissa painaa, onko ehdokas oman kunnanosan edustaja. Lähes yhdeksän kymmenestä (88%) vastaajasta pitää henkilöä eli ehdokasta tärkeänä tekijänä kuntavaaleissa äänestettäessä: 60 prosenttia vastaajista pitää ehdokasta erittäin tärkeänä ja 28 prosenttia melko tärkeänä tekijänä äänestyspäätöksen taustalla. Puoluetta tai valitsijayhdistystä pitää tärkeänä tai melko tärkeänä 68 prosenttia vastaajista, ja lähes puolet painottaa oman kylän, kunnan tai kaupunginosan ehdokasta.
Ammatillisen koulutuksen käyttäjät entistä tyytyväisempiä, vaikka yleinen mielipide muuttunut negatiivisemmaksi1.4.2025 01:00:00 EEST | Tiedote
Uusimman Kuntalaistutkimuksen mukaan 56 prosenttia ammatilliseen koulutukseen kantaa ottaneista kuntalaisista piti sitä hyvin hoidettuna ja 60 prosenttia hyvin saavutettavana. Ammatillisen koulutuksen tyytyväisyyttä mitattiin myös asteikolla 1–5 ja vuoden 2024 kyselyssä tyytyväisyys oli 3,50. Tämä on hienoista laskua edelliseen mittauskertaan vuonna 2020, jolloin keskiarvo oli 3,57.
Äänestämään museoon, laskettelurinteeseen tai vaikka yhteysalukselle – kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa 2. huhtikuuta!31.3.2025 01:00:00 EEST | Tiedote
Julkaisuvapaa 31.3. klo 1 Kunta- ja aluevaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 2. huhtikuuta, ja äänestäjille on tänä vuonna tarjolla lähes tuhat äänestyspaikkaa ympäri Suomen. Perinteisten kunnantalojen, kirjastojen ja kauppakeskusten lisäksi äänen voi käydä antamassa esimerkiksi uimahallissa, paloasemalla, museossa, teatterissa ja jopa laskettelurinteessä. Jos satut olemaan saaristossa, ei hätää – Paraisilla ja Kemiönsaarella voit äänestää yhteysaluksilla. Mantereella puolestaan liikkuvat äänestysbussit tuovat vaalit äänestäjien lähelle myös kuntakeskusten ulkopuolella.
Anpassningsåtgärderna har haft effekt på kommunernas ekonomi – men utsikterna försämras28.3.2025 12:06:40 EET | Pressmeddelande
Enligt de ekonomidirektörer som besvarade Kommunförbundets enkät Ekonomibarometern har kommunernas ekonomiska situation förbättrats jämfört med hösten 2024. Ekonomidirektörerna bedömde den ekonomiska situationen på skalan 1–6, där en etta var mycket dålig och en sexa mycket bra. I genomsnitt var betyget för den ekonomiska situationen 3,8. I Ekonomibarometern hösten 2024 gav ekonomidirektörerna i genomsnitt betyget 2,9.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme