Tutkijat kuvasivat kidevirheen elämänkaaren grafeenissa atomien tarkkuudella
Dislokaatio on yli sata vuotta tunnettu keskeinen käsite materiaalitieteissä. Kyseessä on kidevirhe, jossa kiinteän aineen normaalisti hyvin säännöllisissä atomitasoissa on epäjatkuvuuksia. Dislokaatiot ovat keskeisessä osassa materiaaleja muovattaessa. Kun vaikkapa auton pelti vääntyy mutkalle kolarissa, syntyy metallin kiteiseen rakenteeseen dislokaatioita, joiden liike mahdollistaa materiaalin murtumattoman muokkautumisen.
Vaikka dislokaation käsite on tunnettu jo hyvin pitkään, sen kokeellinen tutkiminen on ollut haastavaa. Kyseessä on pienimillään vain muutaman atomin kokoinen rakenne, ja kun tällainen on aineen sisässä, kokeellinen havaitseminen on vaikeaa. Dislokaatiot taivuttavat materiaalin kiderakennetta myös lähiympäristössään, ja tähän perustuvia epäsuoria havaintoja dislokaatoista on pystytty tekemään elektronimikroskooppia hyväksi käyttäen.
Nyt julkaistussa tutkimuksessa tutkijatohtori Ossi Lehtinen, tohtorikoulutettava Simon Kurasch, yliopistotutkija Arkady V. Krasheninnikov ja professori Ute Kaiser Helsingin ja Ulmin yliopistoista kuvasivat dislokaatioiden elämänvaiheita grafeenissa.
Grafeenin kaksiulotteinen vain yhden atomikerroksen paksuinen rakenne mahdollisti dislokaatioiden suoran kuvaamisen, kun normaalisti näkyvyyden estäviä atomikerroksia ei ollut tiellä. Tutkijat käyttivät Ulmin yliopiston läpäisyelektronimikroskooppia grafeenin kuvaamiseen. Viimeisinä vuosikymmeninä elektronioptiikka on kehittynyt pitkin loikin, ja nykyisillä läpäisyelektronimikroskoopeilla pystytäänkin kuvaamaan kaksiulotteisia materiaaleja reaaliaikaisesti yksittäisten atomien tarkkuudella.
Materiaalia muokkaavana voimana tutkimuksessa toimi mikroskoopissa materiaalien kuvaamiseen käytetty korkeaenerginen elektronisäde. Kun elektronisäde tarkennetaan vain muutamien neliönanometrien kokoiselle alueelle, vastaa säteilyn voimakkuus olosuhteita laukeavan ydinpommin vieressä. Tutkijat käyttivät siis samoja eletroneita sekä tutkittavan ilmiön aiheuttamiseen että kuvaamiseen.
Mikroskoopilla kuvatuissa kuvasarjoissa voidaan seurata, kuinka dislokaatioita syntyy grafeeniin, kuinka ne liikkuvat ja vuorovaikuttavat keskenään, ja lopulta joko ajautuvat kiteen reunoille tai häviävät kohdatessaan vastakkaissuuntaisia dislokaatioita. Tämä on ensimmäinen kerta, kun dislokaatioiden koko elämänkaari on pystytty kuvaamaan missään materiaalissa reaaliaikaisesti ja atomien tarkkuudella, yli sata vuotta teoreettisen käsitteen keksimisen jälkeen.
Viitteet:
Atomic scale study of the life cycle of a dislocation in graphene from birth to annihilation, Ossi Lehtinen, Simon Kurasch, Arkady V. Krasheninnikov, Ute Kaiser, Nature Communications 4, Article number: 2098 (2013) doi:10.1038/ncomms3098 (2013)
http://www.nature.com/ncomms/2013/130628/ncomms3098/full/ncomms3098.html
Lisätietoja antaa:
Ossi Lehtinen, Ulmin yliopisto, ossi.lehtinen@uni-ulm.de, +49 176 8778 0094
Kuvateksti: Dislokaatio-dipoli grafeenissa. Kaksiulotteinen materiaali vääntyy mutkille näiden kidevirheiden välissä.
Kuvan saa pyynnöstä osoitteella minna.merilainen@helsinki.fi
Ystävällisin terveisin
Minna Meriläinen, tiedottaja, puhelin (09) 191 51042
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Suomalaiset yliopistot käynnistävät Saudi-Arabiassa laajan opettajien täydennyskoulutusprojektin23.4.2025 10:12:31 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+, Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto käynnistävät huhtikuussa 2025 uuden kolmivuotisen opettajien täydennyskoulutusprojektin Saudi-Arabiassa.
Kutsu medialle: Tule seuraamaan Viikin tutkimustilan lehmien keväistä laitumellelaskua 3.5.!22.4.2025 11:44:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopisto, Valio ja maatalousylioppilaiden yhdistys Sampsa kutsuvat median edustajat osallistumaan Suomen akateemisimpien lehmien laitumellelaskuun Suomen urbaaneimmalle maatilalle.
Arkeologiset kohteet tarkentuvat kartalle uuden teknologian avulla22.4.2025 09:26:04 EEST | Tiedote
Muinaisjäännösrekisteri ja arkeologinen paikkatieto tukevat tutkimusta ja kulttuuriperinnön suojelua.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme