Uusi tarkka työkalu aivojen magneettikuvien käsittelyyn; potilaan liikahtamisesta syntyvät mittavirheet ovat korjattavissa
Kun tutkitaan keskosena syntyneen lapsen kehitystä tai uusien taitojen, kuten kielten, oppimista, keskeistä on aivojen rakenteessa tapahtuvien muutosten mittaaminen. Aiemmin ihmisaivoja tutkittiin arvioimalla aivosähkökäyrää ja tekemällä potilaalle neurokognitiivisia testejä, mutta viime vuosikymmeninä magneettikuvaustekniikka on tehnyt mahdolliseksi tutkia aivojen rakennetta ilman, että aivoihin kajotaan. Nyt voidaan jopa seurata, kuinka aivot muuttuvat, kun lapsi kasvaa tai ihminen oppii uusia taitoja.
Diffuusiopainotettu magneettikuvauson yksi lupaavimmistaaivojen tutkimusmenetelmistä. Sille on löytynyt käyttökohteita niin neurotieteessä, lääketieteellisissä tutkimuksissa kuin neurokirurgiassa. Menetelmä perustuu vesimolekyylien lämpöliikkeen mittaamiseen aivoissa.
– Molekyylien liike on vapaata muun muassa valkean aineen rakenteiden myötäisesti, mutta lähes mahdotonta kohtisuoraan niiden lävitse. Kun jäljitämme molekyylien reitit, voimme muodostaa tarkan mallin aivojen rakenteesta. Tämän mallin pohjalta on sitten mahdollista laskea kuvaavia arvoja, jotka auttavat määrittämään esimerkiksi aivovaurion astetta.
Näin kertoo Viljami Sairanen, joka väittelee tohtoriksi aivojen rakenteen kuvantamisesta lääketieteellisen fysiikan alalla Helsingin yliopistossa perjantaina 13.4.2018. Hänen tutkimuksiinsa liittyvä työ, etenkin uuden työkalun kehittäminen aivojen rakenteiden tutkimusta varten, on jo herättänyt kansainvälistä mielenkiintoa.
Taustalla inversioajattelua - potilaasta tehdyt mittaukset sovitetaan aivoja kuvaavaan matemaattiseen malliin
Diffuusiopainotetun magneettikuvauksen suurin haaste on menetelmän monimutkaisuus, sillä hankalaa on niin mittaaminen kuin tulosten analysointi. – Vain hyvin yksinkertaisissa tapauksissa asiantuntija voi arvioida poikkeamia aivoissa suoraan diffuusiopainotetusta magneettikuvasta.
Yleensä kuvien tarkkaan analysointiin käytetään matemaattisia menetelmiä. Tällöin keskeistä on inversio-ongelman ratkaisu, jossa seurauksista eli potilaasta tehtyjen mittausten pohjalta ratkaistaan syy, eli valkean aineen rakennetta kuvaavan mallin parametrit.
– Matemaattisen mallin valitsemisella on siis suuri vaikutus lopputuloksen hyödyllisyyteen, siis siihen, että kuva on mahdollisimman virheetön ja todenmukainen, Viljami Sairanen sanoo.
Pienikin liike voi johtaa mittavirheisiin
Diffuusiopainotettu magneettikuvaus on myös häiriöherkkä, ja mittaukset sisältävät luonnostaan paljon kohinaa. Sen vaikutusta vähennetään tekemällä toistomittauksia. Toistomittaukset pidentävät kuvausaikaa, mikä puolestaan voi olla hankalaa potilaalle, koska potilaan pitää olla liikkumatta koko kuvauksen ajan.
– Potilaan pään pienikin liike voi johtaa huomattaviin mittavirheisiin, koska menetelmällä mitataan vesimolekyylien liikettä, jonka suuruus on vain kymmenien mikrometrien luokkaa, Sairanen sanoo.
Uusi työkalu havaitsee potilaan liikkeestä aiheutuvia virheitä mittaustuloksissa
Viljami Sairasen fysiikan väitöskirjassa keskityttiin diffuusiopainotetun magneettikuvauksen mallintamismenetelmien kehitystyöhön ja käyttöönottoon Helsingin yliopistollisessa sairaalassa.
Työn yhteydessä tutkijat kehittivät kansainvälistä huomiota herättäneen SOLID-työkalun, jolla voidaan sekä havaita että korjata potilaan liikkeestä aiheutuvia virheitä mittaustuloksissa.
– Tämän lisäksi olemme esittäneet laadunvalvontamenetelmän, jolla voidaan arvioida esimerkiksi potilaiden välisten mallinnustulosten vertailukelpoisuutta, Sairanen kertoo.
Menetelmien tarpeellisuus havaittiin kahdessa tutkimuksessa. Niissä tutkijat osoittivat, että vastasyntyneen lapsen kyky seurata katseellaan liikkuvaa kohdetta liittyy laaja-alaisiin muutoksiin aivojen valkean aineen rakenteessa. Lisäksi he paikansivat toisen kielen oppimisajankohdan aiheuttamia vaikutuksia aivorakenteisiin.
– Käytännössä varhaislapsuudessa opittu toinen kieli saattaa kehittää eri aivorakenteita kuin myöhemmin opittu, väittelijä sanoo.
------------------
Kuvituskuva: Väriainemolekyylien diffuusio vedessä muodostaa aivojen valkean aineen rakenteen kolmiulotteisen mallin. Copyright: Pentti Sairanen, Mirador Studios
YouTube-video: Diffuusio MRI ja potilaanliike; Potilaan liike kuvauksen aikana johtaa epävarmuuteen valkean aineen rakenteiden mallintamisessa. https://www.youtube.com/watch?v=rVOnKWPjyAk&feature=youtu.be
Viljami Sairanen väittelee perjantaina 13.4.2018 otsikolla From Diffusion to Tracts. Tutkimus on E-thesis-verkkopalvelussa: https://helda.helsinki.fi/handle/10138/233759
Yhteystiedot: Viljami Sairanen, 050 302 8895, viljami.sairanen@helsinki.fi
Ystävällisin terveisin
Minna Meriläinen-Tenhu, viestinnän asiantuntija, @MinnaMeriTenhu, 050 415 0316
Yhteyshenkilöt
Minna Meriläinen-Tenhuviestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 415 0316minna.merilainen@helsinki.fiblogs.helsinki.fi/mmerilai/Kuvat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Suomalaiset yliopistot käynnistävät Saudi-Arabiassa laajan opettajien täydennyskoulutusprojektin23.4.2025 10:12:31 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+, Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto käynnistävät huhtikuussa 2025 uuden kolmivuotisen opettajien täydennyskoulutusprojektin Saudi-Arabiassa.
Kutsu medialle: Tule seuraamaan Viikin tutkimustilan lehmien keväistä laitumellelaskua 3.5.!22.4.2025 11:44:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopisto, Valio ja maatalousylioppilaiden yhdistys Sampsa kutsuvat median edustajat osallistumaan Suomen akateemisimpien lehmien laitumellelaskuun Suomen urbaaneimmalle maatilalle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme