Oulun yliopistossa kehitettiin uusi painonhallintaohjelma – tuloksena pysyvä painonpudotus

Juuri julkaistuun tutkimukseen osallistui yhteensä 532 iältään 20–60 vuotiasta ylipainoista henkilöä. Osallistujien painoindeksi oli tutkimuksen alussa 27-35 kg/m2 eli he olivat ylipainoisia tai lihavia. Osallistujat jaettiin ryhmiin, joista osa käytti Onnikka-painonhallintaohjelmaa viikoittain vuoden ajan. Osallistujia seurattiin kaksi vuotta ja seuranta jatkuu edelleen.
”Tutkimuksemme on poikkeuksellisen laaja ja pitkäkestoinen”, kertoo professori Markku Savolainen Oulun yliopistosta.
Onnikkaa käyttäneiden paino laski merkittävästi ja useimmilla muutokset olivat pysyviä.
Paras tulos saavutettiin yhdistämällä Onnikan käyttö kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan pohjautuvaan ryhmäohjaukseen. Tällä menetelmällä lihavat laihtuvat lähes viisi kiloa ja tulos säilyi koko seurantajakson ajan eli kaksi vuotta. Pelkkä Onnikan käyttö pudotti painoa noin kaksi kiloa ja tulos oli pysyvä.
Parhaan tuloksen saavuttivat lihavat henkilöt (painoindeksi 30 – 35 kg/m2).
Internetissä on lukuisia ohjelmia, joiden tehoa tai vaikuttavuutta ei ole tieteellisesti todistettu. Usein ohjelman käyttö aloitetaan, mutta se jää kesken, jos tuloksia ei synny. ”Tutkimuksessamme noin 80 % tutkittavista kävi tutkimuskäynnillä vuoden kuluttua ja noin 70 % vielä kahden vuoden tutkimuskäynnillä”, Savolainen kertoo.
Taustalla älykäs teknologia
Tutkijoiden kehittämä ohjelma perustuu niin kutsuttuun suostuttelevaan menetelmään eli persuasive designiin, jossa henkilön asenteita ja käyttäytymistä pyritään muuttamaan ilman pakottamista. Käyttäytymistä ohjataan erilaisten tehtävien ja muistutusten avulla, rohkaisemalla, suostuttelemalla ja palkitsemalla.
Erityistä ohjelmassa on se, että tavanomaisen ruokavalio- ja liikuntaohjauksen ohella se kiinnittää huomiota syömiskäyttäytymiseen, esimerkiksi tunnesyömiseen, syömisen tietoiseen hillintään, impulssisyömiseen ja ahmimiseen. Lisäksi se mahdollistaa kullekin käyttäjälle räätälöidyn yksilöllisen ohjauksen, jossa huomioidaan aikaisempi syömiskäyttäytyminen.
”Lihavuus on merkittävä kansanterveysongelma. Kuitenkin vain harvat kunnat pystyvät tarjoamaan ylipainoisille ryhmäohjausta ja niihin osallistuvien määrä on hyvin pieni. Ryhmäohjauksien pitkäaikaistulokset eivät myöskään ole kovin hyviä”, Savolainen kertoo.
Internet-pohjaisella ohjelmalla hyvä laihdutustulos voidaan saada aikaan myös ilman terveydenhuollon ammattilaisten työpanosta, jolloin säästyy rahaa. Minkälaisen tahansa sovelluksen tarjoaminen ei kuitenkaan ole ratkaisu ongelmaan. ”Oleellista on tarjota potilaille sovellus, jolla pystytään vaikuttamaan kunkin potilaan yksilölliseen käyttäytymiseen. Samalla tavalla kuin kuhunkin sairauteen pitää löytää juuri oikea lääkitys tai jokin muu tilanteeseen sopiva ratkaisu”, Savolainen vertaa.
Suomessa vuonna 2017 lähes kolme neljäsosaa miehistä ja kaksi kolmasosaa naisista oli ylipainoisia, eli heidän painoindeksi oli vähintään 25 kg/m2. Jopa neljännes työikäisistä voidaan luokitella lihaviksi, eli heidän painoindeksi on vähintään 30 kg/m2. Maailmanlaajuisesti ylipainoisia on arviolta 39 % väestöstä.
Tutkimus julkaistiin arvostetussa Journal of Internal Medicine –tiedelehdessä. Tutkimuksen tekemiseen osallistui asiantuntijoita Oulun yliopistosta, Oulun yliopistollisesta sairaalasta ja Työterveyslaitokselta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Professori Markku Savolainen
Oulun yliopisto, lääketieteellinen tiedekunta, sisätautien tutkimusyksikkö
markku.savolainen@oulu.fi
Puh: 040-7199838
Meri RovaViestintäasiantuntija
tiedeviestintä: lääketiede, biokemia ja molekyylilääketiede Lomalla 9.7.-31.8.
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Aistiyliherkkyys haastaa arjen – aistikuormituksella voi olla merkittäviä vaikutuksia mielenterveyteen ja sosiaaliseen toimintakykyyn27.3.2025 06:37:00 EET | Tiedote
Luokkahuoneen hälinä, kirkas valaistus, hankaava vaate tai suussa omituiselta tuntuva ruoka voivat tehdä tavallisesta arjesta raskasta aistiyliherkälle. Oulun yliopistossa tutkitaan, miten arkipäivän aistikuormitus heijastuu psyykkiseen vointiin ja sosiaaliseen toimintakykyyn lapsilla ja aikuisilla.
Oulun yliopistoon 18 606 hakijaa yhteishaussa26.3.2025 11:02:26 EET | Tiedote
Oulun yliopistoon haki kevään toisessa yhteishaussa 18 606 hakijaa. Tiistaina 25.3.2025 päättyneessä haussa Oulun yliopiston suomenkielisissä koulutusohjelmissa on tarjolla yhteensä 2455 opiskelupaikkaa. Hakijoiden määrä kasvoi hiukan viime vuodesta. Ensisijaisesti Oulun yliopistoon haki 5239 henkilöä.
Oulun normaalikoulun uudisrakennushanke etenee25.3.2025 14:17:02 EET | Tiedote
Oulun yliopiston hallitus päätti normaalikoulun uudisrakennuksen sijoittamisesta Linnanmaalle ja hankkeen siirtymisestä suunnitteluvaiheeseen.
Varpuslinnut menettäneet ”nälkähormonin” – tutkijat hämmästyivät25.3.2025 06:02:00 EET | Tiedote
Uudessa tutkimuksessa havaittiin, että varpuslinnut ovat menettäneet "nälkähormonin" eli greliinin, joka on yksi tärkeimmistä selkärankaisten ruoanottoa säätelevistä hormoneista. Tutkijat olivat ällistyneitä löydöstään, joka johti Oulun yliopiston geneetikko Stefan Prostin ja kollegoiden perusteelliseen ja pitkäjänteiseen varpuslintujen perimän tutkimiseen. Tulokset voivat avata biolääketieteeseen uusia tutkimusväyliä.
Oulun yliopistossa kehitetty Onnikka-painonhallintasovellus vähentää verenpainelääkityksen tarvetta pitkällä aikavälillä25.3.2025 05:50:00 EET | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen mukaan Onnikka-painonhallintasovellus voi merkittävästi vähentää verenpainelääkityksen tarvetta pitkällä aikavälillä. Viiden vuoden seurantatutkimuksen tulokset osoittavat, että Onnikkaa käyttäneillä verenpainelääkityksen aloitusten määrä oli 38 prosenttia pienempi kuin verrokkiryhmällä. Tutkijoiden mukaan tulokset viittaavat siihen, että sovelluksen avulla saavutetuilla elintapamuutoksilla on suotuisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia sydän- ja verisuoniterveyteen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme