Kahden sanan lahjoittaminen voi ehkäistä itsemurhan. Syntyi ilmiö #mitäkuuluu.
Vaikka Suomi on tutkimusten mukaan kovin onnellinen maa, meillä tehdään enemmän itsemurhia kuin muissa Pohjoismaissa tai EU-maissa keskimäärin. Itsemurhien yleisyydestä huolimatta emme kuitenkaan ole kovin hyviä kohtaamaan asiaa kasvotusten.
Kynnystä madaltaakseen Mielenterveysseura aloitti Itsemurhien ehkäisypäivänä 10.9. #mitäkuuluu-kampanjan, jolla se kannustaa ihmisiä kysymään toisiltaan useammin kuulumisia – ja kuuntelemaan myös vastauksen.
”Kun meillä herää huoli läheisestä, kohtaaminen voi tuntua vaikealta, koska emme aina oikein tiedä kuinka kysyä mahdollisista itsetuhoisista ajatuksista. Meidän ei kuitenkaan tarvitse osata ratkaista kenenkään ongelmia. Yleensä riittää, että osoittaa välittämistä ja on tukena vaikeina hetkinä”, kertoo Itsemurhien ehkäisykeskuksen päällikkö Marena Kukkonen.
Toisin kuin usein ajatellaan, itsemurhaa ajatteleva ei yleensä halua kuolla. Itsemurha-ajatukset nousevat, kun epätoivo yltyy sietämättömäksi, eikä muita keinoja psyykkisen kivun lievittämiseen ja ongelmien ratkaisemiseen tunnu olevan. Omasta voinnista ja itsemurha-ajatuksista pitäisi päästä puhumaan. Moni vaikenee, jos kukaan ei kysy.
Tutkimukset osoittavat, että kuulumisten kysyminen voi vielä samana päivänäkin muuttaa itsemurhasuunnitelmien suuntaa.
Kaikki alkaa kahdesta sanasta: ”Mitä kuuluu?”
Suomen Mielenterveysseura kannustaa ihmisiä tekemään lahjoituksen suoraan sitä kaipaavalle läheiselleen – kahdella sanalla.
Sosiaalinen media täyttyi maanantaina julkkisten #mitäkuuluu-videoista. Videotervehdyksen julkaisivat muun muassa Aku Hirviniemi, Maria Veitola, Duudsoneiden HP, Uniikki, Lauri Tilkanen, Manuela Bosco, Kiira Korpi ja Vesta. Aihe kosketti ihmisiä – joten ei aikaakaan, kun some alkoi täyttyä ihmisten #mitäkuuluu-videoista ja -tarinoista.
”'Mitä kuuluu' on kysymys, mikä meidän olisi hyvä kysyä joka päivä läheisiltä tai keneltä tahansa, kenestä herää huoli. Muistetaan myös kuunnella ja keskittyä vastaukseen ajatuksella. Se on myös kysymys, joka antaa toiselle luvan kertoa huolistaan”, muistuttaa Kukkonen.
Kampanja jatkuu ja syksyn aikana nähdään erilaisia tempauksia aiheeseen liittyen. Ihmisiä kannustetaan jatkamaan #mitäkuuluu-lahjoituksia, sillä tämä on ajankohtainen asia, joka päivä.
Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Kampanjavideo
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marena Kukkonen
Itsemurhien ehkäisykeskuksen päällikkö
+358 40 669 3070
marena.kukkonen@mielenterveysseura
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen Mielenterveysseura tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. Mielenterveysseura puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Seura koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia. Mielenterveysseuran toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla.
Itsemurhien ehkäisykeskus on Suomen Mielenterveysseuran itsemurhiin keskittyvä yksikkö, jonka tavoitteena on ehkäistä ja vähentää itsemurhia tarjoamalla tukea itsemurhaa yrittäneille, heidän läheisilleen ja itsemurhan tehneiden omaisille. Keskus tarjoaa koulutusta ammattilaisille itsemurhavaarassa olevan tunnistamiseen ja kohtaamiseen sekä tekee vaikuttamistyötä itsemurhien ehkäisemisen puolesta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry
Työyhteisössä on hyvä varautua surevan kohtaamiseen jo ennalta22.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Surukonferenssi alkaa torstaina. Konferenssissa käsitellään tänä vuonna surun kohtaamista työssä.
Järjestöjen mahdollisuus auttaa ihmisiä on turvattava14.4.2025 09:49:05 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksista on päätetty leikata kolmannes. Lisäleikkaukset puoliväliriihessä aiheuttaisivat vakavia heikennyksiä hyvinvointiin ja murentaisivat kansalaisyhteiskuntaa.
MIELI Kriisipuhelimeen vastattiin viime vuonna ennätykselliset 100 000 kertaa27.1.2025 03:00:00 EET | Tiedote
Vuonna 2024 MIELI Kriisipuhelimessa ihmisten hätään pystyttiin vastaamaan aikaisempaa useammin. Tämän mahdollisti vapaaehtoisten vastaamien puhelujen määrän kasvu. Jatkossa vapaaehtoisten määrää pyritään lisäämään entisestään valtakunnallisella verkkokoulutuksella.
Hallituksen alkoholipolitiikka on riski mielenterveydelle20.1.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Alkoholin saatavuuden lisääminen todennäköisesti pahentaa mielenterveyden ongelmia. MIELI ry on laatinut politiikkasuositukset, joilla voidaan vähentää alkoholin haittoja mielenterveydelle.
Sekasin-chat hakee tekoälystä ratkaisuja nuorten mielenterveyskriisiin15.1.2025 03:00:00 EET | Tiedote
Sekasin-chatissä on otettu käyttöön mielenterveystyön ammattilaisten kouluttama tekoäly ihmisavun rinnalle. Kyseessä on yksi Euroopan ensimmäisistä puhtaasti mielenterveystyöhön rakennetuista generatiivista tekoälyä hyödyntävistä chatbot-ratkaisuista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme