Osaatko varautua uudenlaisiin tietoturvauhkiin? – Avoin verkkokurssi tietoturvasta käynnistyy jälleen
Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen osasto ja tietoturvayhtiö F-Secure käynnistävät jo kolmatta kertaa yhteistyössä tietoturvaan liittyvän Cyber Security Base with F-Secure -verkkokurssin. Ilmainen ja kaikille avoin MOOC-kurssi avautui maanantaina 29. lokakuuta 2018. Kurssi sopii kaikille tietoturvasta ja tietoturva-analyytikon työstä kiinnostuneille, joilla on perustaidot ohjelmoinnista.
– Kurssi on tehty siksi, että tietoturva ei ole vain analyytikon työtä. Haluamme havahduttaa ihmiset siihen, että tietoturva on jokaisen asia. Koneelle ostettu tietoturvapaketti ei auta, jos itse luovutat tietosi, sanoo kurssin vastuuopettaja, tutkijatohtori Samu Varjonen Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen osastolta.
Uudenlaisiin tietoturvauhkiin tulee varautua
Tietoturvakysymysten ymmärtäminen on yhä tärkeämpää. Viime vuosina niin valtiot kuin kuluttajatkin ovat saaneet kohdata uudenlaisia tietoturvauhkia.
– Valtiolliset toimijat tekevät hybridihyökkäyksiä yhä häpeämättömämmin ja pyrkivät vaikuttamaan esimerkiksi vaalituloksiin. Valtioiden tulee nyt todella panostaa kyberuhkien tunnistamiseen. Tietoturvan osaajat ovat tärkeitä kaikissa yhteiskunnan ydintoiminnoissa, jotta voimme suojautua kyberhyökkäyksiltä, sanoo tietojenkäsittelytieteen professori Valtteri Niemi Helsingin yliopistosta.
Kuluttajat puolestaan ovat viime vuosina kohdanneet esimerkiksi uudenlaisia kiristysviestejä, joissa hyökkääjät pääsevät haittaohjelman avulla lukitsemaan käyttäjän tietokoneen, ja vaativat käyttäjältä rahaa koneen vapauttamisesta.
– Tässä tärkeä suojakeino on käyttää tervettä järkeä. Jo pelkkä aikuismainen käytös digitaalisessa ympäristössä riittää puolustautumaan monilta uhilta, Niemi sanoo.
Yksi tämän hetken merkittävä kysymys on myös se, miten huolehtia tekoälyn tietoturvasta.
– On tärkeää pohtia, miten turvataan toisaalta tekoälyn toiminta. Jos hyökkääjä saa syötettyä tekoälylle virheellistä dataa, myös tekoälyn tekemät päätelmät ovat virheellisiä.
– Toisaalta tekoälymenetelmillä voi myös huomata esimerkiksi tietojenkalasteluyrityksiä ja siten suojautua tietoturvauhilta, Niemi sanoo.
Laajuuden voi itse valita
Cyber Security Base with F-Secure -kurssi antaa tietoa paitsi perusasioista, myös näistä ajankohtaisista tietoturvahaasteista. Aikaisempiin vuosiin verrattuna joitakin kurssin sisältöjä on päivitetty, ja esimerkiksi EU:n tietosuoja-asetuksen vaikutukset tietoturvakysymyksiin ovat nyt mukana. Kurssin laajuus on 1–10 opintopistettä oman valinnan mukaan. Kurssin toteutuksessa on mukana myös Avoin yliopisto.
Cyber Security Base with F-Secure -verkkokurssi koostuu kuudesta moduulista. Opiskelukieli on englanti, ja opiskeluun kuuluu kurssimateriaaleihin perehtymisen ja harjoitustöiden lisäksi myös toisten opiskelijoiden töiden kommentointia.
Lisätiedot: Valtteri Niemi, professori, tietojenkäsittelytiede, puh. 050 483 7327, valtteri.niemi@helsinki.fi
Fakta:
Trends in Cyber Security -seminaari päivittää tietoturvan ajankohtaiset kysymykset
Helsingin yliopisto ja Helsinki Centre for Data Science (HiDATA) järjestävät keskiviikkona 7. marraskuuta Trends in Cyber Security -seminaarin Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4) klo 13–15.
Tilaisuudessa käsitellään tietoturvaan liittyviä ajankohtaisia kysymyksiä, kuten yksityisyyden suojaa tekoälyn hyödyntämisen näkökulmasta.
Seminaarissa puhuvat Matti Aksela (F-Secure), Hanna Smith (Hybrid CoE), Valtteri Niemi (Helsingin yliopisto), Arto Hellas (Helsingin yliopisto) ja Andrew Paverd (Aalto-yliopisto/Microsoft).
Trends in Cyber Security -seminaariin on vapaa pääsy. Paikkoja on 150 ensimmäiselle, joten tilaisuuteen kannattaa ilmoittautua ennakkoon.
Lisätietoa seminaarista tapahtuman Facebook-sivulla.
Avainsanat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Suomalaiset yliopistot käynnistävät Saudi-Arabiassa laajan opettajien täydennyskoulutusprojektin23.4.2025 10:12:31 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+, Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto käynnistävät huhtikuussa 2025 uuden kolmivuotisen opettajien täydennyskoulutusprojektin Saudi-Arabiassa.
Kutsu medialle: Tule seuraamaan Viikin tutkimustilan lehmien keväistä laitumellelaskua 3.5.!22.4.2025 11:44:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopisto, Valio ja maatalousylioppilaiden yhdistys Sampsa kutsuvat median edustajat osallistumaan Suomen akateemisimpien lehmien laitumellelaskuun Suomen urbaaneimmalle maatilalle.
Arkeologiset kohteet tarkentuvat kartalle uuden teknologian avulla22.4.2025 09:26:04 EEST | Tiedote
Muinaisjäännösrekisteri ja arkeologinen paikkatieto tukevat tutkimusta ja kulttuuriperinnön suojelua.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme