Väitös: Kansainvälisen oikeuden muutoksilla ristiriitaisia vaikutuksia tavoitteisiinsa nähden
OTM Ukri Soirila on tutkinut väitöskirjassaan ihmisyys-käsitteen käyttöä kansainvälisessä oikeudessa.
Hän käsittelee tutkimuksessaan 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa kansainvälisen oikeuden kentällä levinnyttä ajatusta, jonka mukaan oikeus on joko muuttumassa tai sitä on muutettava niin, että yksilöt korvaavat valtiot kansainvälisen oikeuden tärkeimpinä toimijoina. Samoin ihmisoikeuksien ja ihmisarvon nähtiin korvaavan valtion suvereeniuden sen tärkeimpinä käsitteinä.
Soirilan tutkimuksessa tällaista ajatusta kannattavat teoriat muodostavat ”ihmiskunnan oikeus -hankkeen” (the law of humanity project).
− Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että hanke on epäonnistunut. ”Ihmiskunnan oikeuden” sijaan olemme kohdanneet populistisen vastareaktion ja nationalismin uuden nousun, väittelijä toteaa.
Väitöskirjassa selvitetään ihmiskunnan oikeus -hankkeen perimmäisiä olettamia ja syitä siihen, miksei hanke ole onnistunut toteuttamaan tavoitteitaan.
− Syistä tärkein on se, että sielläkin missä elintaso on noussut, taloudellinen epätasa-arvo on kasvanut samanaikaisesti. Ihmiskunnan oikeus -hankeen kieltä ja käsitteitä on siis käytetty lähinnä taisteluun siitä, millainen valtion tulisi olla ja mikä on sen rooli niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Vaikka tämä on ollut paikoin hyödyllistä, toisinaan valtioita on pakotettu omaksumaan muutoksia, jotka ovat täysin sopimattomia niiden senhetkiseen tilanteeseen tai estävät niitä pitämään huolta kansalaisistaan, Soirila arvioi.
Väittelijän mukaan ihmiskunnan oikeus -hankkeen epäonnistumisesta huolimatta ei ole mitään syytä kääntyä takaisin nationalismiin, sulkea rajoja tai pyrkiä vähentämään kansainvälistä yhteistyötä.
− Ihmiskunnan oikeus -hanke ja nationalismi hahmottavat itseasiassa maailmaa hyvin pitkälti samankaltaisten lukkoon lyötyjen käsiteparien kautta, vaikka ne suosivatkin näiden parien vastakkaisia puolia. Kansainvälisen oikeuden tutkijoiden seuraavan askeleen tulisikin olla kyseisten käsiteparien purkaminen ja erilaisten kansainvälisen oikeuden tulevaisuutta koskevien hankkeiden vaikutusten uudelleenarvioiminen, teorioiden ja uusien vallan muotojen yhteydet huomioiden.
**
OTM Ukri Soirila väittelee 11.12.2018 kello 12 Helsingin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "The Law of Humanity Project: An Immanent Critique". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Porthania, P674, Yliopistonkatu 3.
Vastaväittäjänä on Professor Samuel Moyn, Yale University, ja kustoksena on professori Martti Koskenniemi.
Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa E-thesis -palvelussa.
Väittelijän yhteystiedot: Ukri Soirila, s-posti: ukri.soirila@helsinki.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pekka RautioViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 415 5531pekka.rautio@helsinki.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Suomalaiset yliopistot käynnistävät Saudi-Arabiassa laajan opettajien täydennyskoulutusprojektin23.4.2025 10:12:31 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+, Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto käynnistävät huhtikuussa 2025 uuden kolmivuotisen opettajien täydennyskoulutusprojektin Saudi-Arabiassa.
Kutsu medialle: Tule seuraamaan Viikin tutkimustilan lehmien keväistä laitumellelaskua 3.5.!22.4.2025 11:44:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopisto, Valio ja maatalousylioppilaiden yhdistys Sampsa kutsuvat median edustajat osallistumaan Suomen akateemisimpien lehmien laitumellelaskuun Suomen urbaaneimmalle maatilalle.
Arkeologiset kohteet tarkentuvat kartalle uuden teknologian avulla22.4.2025 09:26:04 EEST | Tiedote
Muinaisjäännösrekisteri ja arkeologinen paikkatieto tukevat tutkimusta ja kulttuuriperinnön suojelua.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme