Työnantajat haluavat nyt Full Stack -ohjelmoijia – verkkokurssi auttaa koodaria työmarkkinoilla

Helsingin yliopisto käynnistää 15. maaliskuuta 2019 ilmaisen verkkokurssin niin kutsutusta Full Stack -ohjelmoinnista. Kurssi toteutetaan yhteistyössä ohjelmistoyritys Houston Incin kanssa. Yhteistyökumppaneina ovat myös Elisa ja Terveystalo. Full Stack tarkoittaa modernia websovelluskehitystä, joka kattaa ohjelmiston kaikki osat ja koko tuotantoprosessin.
– Full Stack on tällä hetkellä työpaikkailmoitusten eniten käytetty termi. Yritykset haluavat ihmisiä, jotka eivät ole esimerkiksi pelkkiä tietokantaspesialisteja, vaan osaavat tehdä kokonaisen tuotteen, sanoo kurssin vastuuopettaja, ohjelmistojärjestelmien yliopistonlehtori Matti Luukkainen.
Kurssiin liittyy myös paljon käytännön yritysyhteistyötä esimerkiksi hackathonien ja vierailuluentojen kautta.
– Tänä päivänä ohjelmistokehityksen kokonaisvaltainen ymmärtäminen on tärkeää. Kurssi antaa helpon tavan päivittää omaa osaamista ammattilaistasolle, kun kurssikokonaisuus on ajatuksella mietitty, sanoo Houston Incin operatiivinen johtaja Pasi Honkanen.
Ohjelmoinnin perusteet hallittava ensin
Full Stack -kurssille osallistuvan tulee jo osata ohjelmoida. Pohjataitoja voi hankkia myös Helsingin yliopiston muilta avoimilta verkkokursseilta. Minimivaatimus on ohjelmoinnin perusteet -verkkokurssi, jota kannattaa täydentää web-palvelinohjelmoinnin verkkokurssilla.
Full Stack -verkkokurssi sopii myös niille, jotka ovat jo työelämässä. It-alalla oma osaaminen vanhenee nopeasti.
– Jos olet vuosia tehnyt tiettyä järjestelmää ja työ loppuu, työnhakijana huomaat, että tekniikat ovat menneet vuosia eteenpäin, sanoo itsekin ohjelmistokehitystä tekevä Luukkainen.
Projektikurssilta näyttöjä työelämään
Full Stack -kurssin suoritettuaan opiskelija voi jatkaa projektikurssille, jossa hän luo kokonaisen ohjelmiston käyttäen Full Stack -kurssilla oppimiaan taitoja. Molemmat kurssit suoritettuaan hän pääsee Elisalle, Terveystalolle ja Houston Incille työhaastatteluun.
– Uskomme, että kouluttautumisen ohella koodari kehittyy parhaiten osaavan ohjelmistokehitystiimin osana. Siksi olemme antaneet haastattelulupauksen kaikille kurssin laajimman suorituksen tekeville, Houston incin Pasi Honkanen sanoo.
Tulevaisuudessa tarjolle on tulossa useita muitakin avoimia verkkokursseja, joilla osaamistaan voi kartuttaa lisää.
– Syksyllä alkaa ohjelmistotuotannon avoin verkkokurssi, joka keskittyy projektinhallintaan ja yhteistyöhön asiakkaan ja tiimin kanssa. Lisäksi tulossa on DevOps Docker -kurssi, joka käsittelee modernia, pilvessä olevien ohjelmistojen operointia, Luukkainen vinkkaa.
Full Stack -kurssi lyhyesti
- Full Stack -ohjelmoinnin avoin verkkokurssi (MOOC) tutustuttaa JavaScriptilla tapahtuvaan moderniin websovelluskehitykseen.
- Kurssi aukeaa 15. maaliskuuta 2019 ja jatkuu tammikuulle 2020.
- Kurssi on toteutettu yhteistyössä ohjelmistoyritys Houston Incin kanssa.
- Kurssi koostuu kahdeksasta osasta. Sen laajuus on kolmesta kahdeksaan opintopistettä, ja kokonaistyöaika on noin 150 tuntia.
- Kurssi järjestetään nyt toista kertaa. Aiemmin aloitettuja opintoja voi täydentää nyt aukeavalla kurssilla.
- Kurssia toteutetaan tiiviissä yhteistyössä yrityskumppanien kanssa. Mukana ovat esimerkiksi terveyspalveluyritys Terveystalo ja tietoliikenne-, ICT- ja online-palveluyritys Elisa. Myös uudet yrityskumppanit ovat tervetulleita.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ohjelmistojärjestelmien yliopistonlehtori Matti Luukkainen,
Helsingin yliopisto, mluukkai@cs.helsinki.fi
puh. 040 547 7215
Operatiivinen johtaja Pasi Honkanen,
Houston Inc, pasi.honkanen@houston-inc.com
puh. 050 312 1010
Henkilöstöjohtaja Merja Ranta-aho,
Elisa Oyj, merja.ranta-aho@elisa.fi
puh. 050 302 8946
Kehitysjohtaja Ilari Richardt,
Terveystalo, ilari.richardt@terveystalo.com
puh. 041 535 6312
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Suomalaiset yliopistot käynnistävät Saudi-Arabiassa laajan opettajien täydennyskoulutusprojektin23.4.2025 10:12:31 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+, Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto käynnistävät huhtikuussa 2025 uuden kolmivuotisen opettajien täydennyskoulutusprojektin Saudi-Arabiassa.
Kutsu medialle: Tule seuraamaan Viikin tutkimustilan lehmien keväistä laitumellelaskua 3.5.!22.4.2025 11:44:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopisto, Valio ja maatalousylioppilaiden yhdistys Sampsa kutsuvat median edustajat osallistumaan Suomen akateemisimpien lehmien laitumellelaskuun Suomen urbaaneimmalle maatilalle.
Arkeologiset kohteet tarkentuvat kartalle uuden teknologian avulla22.4.2025 09:26:04 EEST | Tiedote
Muinaisjäännösrekisteri ja arkeologinen paikkatieto tukevat tutkimusta ja kulttuuriperinnön suojelua.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme