Oletko vuokraamassa omakotitaloa? Vältä karikot huolellisella sopimuksella
1. Haluatko, että vuokralainen hoitaa kunnossapitotyöt? Sovi asiasta vuokrasopimuksessa
Omakotitalon kunnossapitoon liittyy monia säännöllisiä ylläpitotöitä nuohouksesta rännien ja hajulukkojen puhdistukseen. Siinä missä asunto-osakeyhtiössä tällaiset työt kuuluvat yhtiön vastuulle, omakotitalossa ne ovat omistajan harteilla, ellei muuta sovita. Jos siis vastuuta omakotitalon kunnossapidosta halutaan siirtää vuokralaiselle, täytyy kunnossapitotöiden vastuutahosta ja niistä aiheutuvista kustannuksista sopia jo vuokrasopimuksessa. Mitä vähemmän vuokralaisella on kokemusta omakotitaloon liittyvistä huoltotöistä, sitä yksityiskohtaisemmin vuokranantajan kannattaa käydä läpi kaikki töihin liittyvästä välineistöstä lähtien.
2. Voiko vettä lorottaa nurmikolle, saako lämpöä päästää harakoille? Sovi selkeästi, kuka vastaa lämmityksestä, vedestä ja sähköstä aiheutuvista kustannuksista
Omakotitalon lämmityskustannukset kylmillä talvipakkasilla tai pitkien suihkujen aiheuttaman vesilaskun suuruus saattaa tulla monelle yllätyksenä. Vuokrasopimuksessa onkin tärkeä sopia selvästi siitä, kuka vastaa lämmityksestä, vedestä ja sähköstä aiheutuvista kustannuksista. Jotta ikäviltä yllätyksiltä vältytään, vuokranantajan on hyvä kertoa vuokralaiselle, millaisia nämä kustannukset tyypillisesti ovat. Jos vuokralaisen sovitaan maksavan esimerkiksi sähköstä tai vedestä suoraan palvelua tarjoavalle yritykselle, kannattaa myös selvittää näitä tarjoavien tahojen ehdot tilanteessa, jossa vuokralainen jättää laskut maksamatta. Liittymäsopimusten ehtojen mukaan kiinteistön omistaja saattaa joutua näissä tilanteissa maksumieheksi.
3. Kuka ajaa nurmikon ja kitkee voikukat? Sovi myös pihan hoidosta
Omakotitaloon kuuluu usein piha nurmikkoineen ja istutuksineen. Jotta piha ja sen kasvit kukoistaisivat myös vuokrasuhteen aikana, kannattaa pihan kunnossapidosta ja huoltotöistä sopia kirjallisesti. Jos piha-alueella on erityistä hoitoa vaativia istutuksia, on vuokranantajan hyvä ohjeistaa vuokralaista tarkemmin istutusten hoitoon liittyvissä kysymyksissä.
4. Varaudu lumiseen juhannukseen – sovi lumitöistä
Varsinkin jos omakotitaloa on tarkoitus vuokrata kesälomaa kauemmin, kannattaa vuokrasopimuksessa sopia myös talvikunnossapidosta. Varsinkin vähälumisemmista maista tuleville, ulkomaalaisille vuokralaisille lumityöt voivat tulla yllätyksenä. Vuokrasopimuksessa on hyvä sopia, kuka vastaa talvella lumitöistä ja liukkauden torjunnasta omakotitalon pihalla. Lisäksi on hyvä sopia katon lumikuorman tarkkailusta ja siitä, kuka vastaa tarvittaessa lumen pudottamisesta katolta.
5. Selkeyttä sopimusehtoihin
Vaikka omakotitaloa vuokrattaessa sopimukseen kirjattavia asioita on enemmän kuin kerrostaloasunnon vuokrasopimuksessa, on sopimus hyvä yrittää pitää mahdollisimman selkeänä ja yksinkertaisena. Pitkät ja monimutkaiset sopimusehdot lisäävät riskiä siitä, että tärkeät asiat jäävät ymmärtämättä tai että sopimukset sisältämät ehdot ovat keskenään ristiriitaisia. Vuokranantajan kannattaa myös käydä sopimuksen sisältö ja sen keskeiset ehdot läpi vuokralaisen kanssa vielä erikseen.
Suomen Vuokranantajat on laatinut omille jäsenilleen mallipohjan omakotitalon vuokraukseen. Neuvontamme vastaa jäsenten kysymyksiin – myös omakotitalon vuokraukseen liittyen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tiia TukiainenLakimies, Suomen Vuokranantajat ry
Puh:(09) 1667 6345tiia.tukiainen@vuokranantajat.fiTietoja julkaisijasta
Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö, joka tekee vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 18 000 vuokranantajaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry
Vuokralainen, tiedätkö milloin vuokranantaja saa käydä asunnossa?14.11.2024 08:15:00 EET | Tiedote
Vuokranantajalla on tietyissä tilanteissa oikeus käydä vuokrahuoneistossa. Suomen Vuokranantajien juristi Elina Vilponen kertoo, mitä asunnossa käynnissä tulee huomioida ja miten tulee toimia silloin, jos vuokralaista ei tavoiteta käynnistä sopimiseksi.
Kutsu medialle la 23.11.: Vuokranantaja 2024 – Suomen suurin asuntosijoittamisen ja vuokranantamisen tapahtuma12.11.2024 11:05:00 EET | Tiedote
Suomen Vuokranantajat ry:n Vuokranantaja 2024 -seminaarissa Messukeskuksessa lauantaina 23.11. klo 13–17 puhujina ovat muun muassa valtiovarainministeri Riikka Purra sekä ETLAn toimitusjohtaja Aki Kangasharju. Yksityiset vuokranantajat vuokraavat noin 380 000 asuntoa ympäri Suomen ja niissä asuu yli puoli miljoonaa ihmistä. Lähes 40 prosenttia kaikista Suomen vuokra-asunnoista on yksityisten vuokranantajien tarjoamia.
Tuholaisvahinko vuokra-asunnossa? – vakuutus ei välttämättä korvaa, tuore vertailu paljastaa29.10.2024 07:30:00 EET | Tiedote
Vuokra-asuntoa suojaamassa on tavallisesti vuokralaisen oma kotivakuutus ja taloyhtiön kiinteistövakuutus. Markkinoilla on myös kattava valikoima vuokranantajan vakuutuksia täyttämään kotivakuutuksen ja kiinteistövakuutuksen aukkoja. Päänvaivaa vakuutusten viidakossa tuottavat kuitenkin edelleen erilaiset tuholaisvahingot, selviää Suomen Vuokranantajat ry:n teettämästä tuoreesta vakuutusvertailusta.
Vuokrakehityksen ääripäät: pääkaupunkiseudun yksiöt pitävät perää ja Hämeenlinnan sekä Tampereen kolmiot vetävät rekeä17.10.2024 09:11:35 EEST | Tiedote
Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2024 kolmannelta neljännekseltä heinä-syyskuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuodentakaisesta koko maassa 1,3 prosenttia. Vuokrien vuosimuutos jatkoi pääkaupunkiseudulla maltillisesti positiivisena (0,5 %) kun taas muualla Suomessa vuokrat kehittyivät edelleen selvästi nopeammin (1,8 %). Vuokrien kehityksessä on huomattavaa vaihtelua sekä alueellisesti että huonelukukohtaisesti. Samalla kun Vantaalla nähdään jopa laskevia vuokria, niin Hämeenlinnassa, Tampereella ja Rovaniemellä kolmioiden vuokrakehitys yltää yli kolmeen prosenttiin, kommentoi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.
Suomen Vuokranantajien barometri: Vuokraustoiminnan vaikein ajanjakso todennäköisesti takanapäin1.10.2024 00:05:00 EEST | Tiedote
Yksityisten vuokranantajien ostoaikeet, jotka saavuttivat pohjalukemansa keväällä 2023, kohoavat ja ovat nyt kevään 2022 tasoilla. Vuokraustoiminnan helpottuminen ja vuokralaisen löytäminen koetaan useassa kaupungissa helpommaksi mitä viime vuosien vastaavina ajankohtina, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta Vuokranantaja-barometristä. Barometriin vastasi yli 2200 asuntosijoittajaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme