Suomen Vuokranantajat ry

Oletko vuokraamassa omakotitaloa? Vältä karikot huolellisella sopimuksella

Jaa
Harkitsetko omakotitalosi vuokraamista kesäloman ajaksi tai pidemmäksi aikaa? Omakotitalon vuokraukseen sovelletaan samoja pelisääntöjä kuin muidenkin asuinhuoneistojen vuokraukseen. Moni vuokranantaja kuitenkin arkailee omakotitalon vuokrausta, koska pelkää talon huoltotoimien jäävän tekemättä ja pihanhoidon rempalleen. Suomen Vuokranantajat ry:n lakimies Tiia Tukiainen kokosi omakotitalon vuokrausta harkitseville vinkit siitä, mitä omakotitalon vuokrauksessa tulisi erityisesti ottaa huomioon.

1. Haluatko, että vuokralainen hoitaa kunnossapitotyöt? Sovi asiasta vuokrasopimuksessa 

Omakotitalon kunnossapitoon liittyy monia säännöllisiä ylläpitotöitä nuohouksesta rännien ja hajulukkojen puhdistukseen. Siinä missä asunto-osakeyhtiössä tällaiset työt kuuluvat yhtiön vastuulle, omakotitalossa ne ovat omistajan harteilla, ellei muuta sovita. Jos siis vastuuta omakotitalon kunnossapidosta halutaan siirtää vuokralaiselle, täytyy kunnossapitotöiden vastuutahosta ja niistä aiheutuvista kustannuksista sopia jo vuokrasopimuksessa. Mitä vähemmän vuokralaisella on kokemusta omakotitaloon liittyvistä huoltotöistä, sitä yksityiskohtaisemmin vuokranantajan kannattaa käydä läpi kaikki töihin liittyvästä välineistöstä lähtien.

2. Voiko vettä lorottaa nurmikolle, saako lämpöä päästää harakoille? Sovi selkeästi, kuka vastaa lämmityksestä, vedestä ja sähköstä aiheutuvista kustannuksista

Omakotitalon lämmityskustannukset kylmillä talvipakkasilla tai pitkien suihkujen aiheuttaman vesilaskun suuruus saattaa tulla monelle yllätyksenä. Vuokrasopimuksessa onkin tärkeä sopia selvästi siitä, kuka vastaa lämmityksestä, vedestä ja sähköstä aiheutuvista kustannuksista. Jotta ikäviltä yllätyksiltä vältytään, vuokranantajan on hyvä kertoa vuokralaiselle, millaisia nämä kustannukset tyypillisesti ovat. Jos vuokralaisen sovitaan maksavan esimerkiksi sähköstä tai vedestä suoraan palvelua tarjoavalle yritykselle, kannattaa myös selvittää näitä tarjoavien tahojen ehdot tilanteessa, jossa vuokralainen jättää laskut maksamatta. Liittymäsopimusten ehtojen mukaan kiinteistön omistaja saattaa joutua näissä tilanteissa maksumieheksi.

3. Kuka ajaa nurmikon ja kitkee voikukat? Sovi myös pihan hoidosta

Omakotitaloon kuuluu usein piha nurmikkoineen ja istutuksineen. Jotta piha ja sen kasvit kukoistaisivat myös vuokrasuhteen aikana, kannattaa pihan kunnossapidosta ja huoltotöistä sopia kirjallisesti. Jos piha-alueella on erityistä hoitoa vaativia istutuksia, on vuokranantajan hyvä ohjeistaa vuokralaista tarkemmin istutusten hoitoon liittyvissä kysymyksissä.

4. Varaudu lumiseen juhannukseen – sovi lumitöistä

Varsinkin jos omakotitaloa on tarkoitus vuokrata kesälomaa kauemmin, kannattaa vuokrasopimuksessa sopia myös talvikunnossapidosta. Varsinkin vähälumisemmista maista tuleville, ulkomaalaisille vuokralaisille lumityöt voivat tulla yllätyksenä. Vuokrasopimuksessa on hyvä sopia, kuka vastaa talvella lumitöistä ja liukkauden torjunnasta omakotitalon pihalla. Lisäksi on hyvä sopia katon lumikuorman tarkkailusta ja siitä, kuka vastaa tarvittaessa lumen pudottamisesta katolta.

5. Selkeyttä sopimusehtoihin

Vaikka omakotitaloa vuokrattaessa sopimukseen kirjattavia asioita on enemmän kuin kerrostaloasunnon vuokrasopimuksessa, on sopimus hyvä yrittää pitää mahdollisimman selkeänä ja yksinkertaisena. Pitkät ja monimutkaiset sopimusehdot lisäävät riskiä siitä, että tärkeät asiat jäävät ymmärtämättä tai että sopimukset sisältämät ehdot ovat keskenään ristiriitaisia. Vuokranantajan kannattaa myös käydä sopimuksen sisältö ja sen keskeiset ehdot läpi vuokralaisen kanssa vielä erikseen.

Suomen Vuokranantajat on laatinut omille jäsenilleen mallipohjan omakotitalon vuokraukseen. Neuvontamme vastaa jäsenten kysymyksiin – myös omakotitalon vuokraukseen liittyen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Vuokranantajat ry
Suomen Vuokranantajat ry
Annankatu 24
00100 HELSINKI

09 1667 6421http://www.vuokranantajat.fi

Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö, joka tekee vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 18 000 vuokranantajaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Karvakuono kerrostaloon? Näin lemmikkeihin liittyviä riskejä voidaan hallita vuokrasuhteissa1.8.2024 08:45:00 EEST | Tiedote

Vuokra-asunnot jakautuvat markkinoilla tyypillisesti lemmikit salliviin ja kieltäviin kohteisiin. Yleisenä pelkona on se, että lemmikki tuhoaa asunnon, vaikka todellisuudessa tällaiset tilanteet ovat varsin harvinaisia. Suomen Vuokranantajat ry:n juristi Susanna-Maria Aarnivuo valottaa, mitä vaihtoehtoja lemmikkien täyskiellolle on ja kuinka lemmikkeihin liittyviä riskejä voidaan hallita.

Muun maan vuokrakehitys edelleen huomattavasti pääkaupunkiseutua vauhdikkaampaa18.7.2024 08:56:50 EEST | Tiedote

Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2024 toiselta neljännekseltä, huhti-kesäkuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuodentakaisesta koko maassa 1,4 prosenttia. Vuokrien vuosimuutos oli pääkaupunkiseudulla maltillisesti positiivinen (0,5 %), kun samalla muun Suomen vuokrakehitys jatkaa huomattavasti vauhdikkaampana (+2,0 %). Pääkaupunkiseudulla kolmioiden ja isompien vuokra-asuntojen vuokrat nousivat 1,0 %, mutta pienten asuntojen edelleen jatkuva ylitarjonta rajoittaa niiden vuokrakehitystä, ja sekä yksiöiden että kaksioiden vuokrat nousivat vain 0,3 prosenttia, kommentoi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.

Onko sinunkin vuokrasopimuksessasi tämä yllättävä irtisanomisehto? – Lue asiantuntijan vinkit vakiintuneen sopimusehdon tulkintaan15.7.2024 11:30:00 EEST | Tiedote

Tulevina kuukausina eletään vuokramarkkinoiden kuuminta sesonkia, kun vanhoja vuokrasopimuksia irtisanotaan ja uusia solmitaan. Yhä useampi vuokrasopimus on niin sanottu hybridisopimus, jossa on sovittu irtisanomisajan ensimmäisestä mahdollisesta alkamisajankohdasta. Mitä tällainen ehto käytännössä tarkoittaa? Suomen Vuokranantajien juristi Saara Penttilä avaa ehdon sisältöä ja oikaisee siihen yleisimmin liittyviä väärinkäsityksiä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye