Uusi nanotekniikkaan perustuva syöpälääke tehostaa solunsalpaajahoitoa

Eksosomeissa eli solujen erittämissä rakkuloissa on proteiineja, RNA:ta ja muita isäntäsolun molekyylitason rakenneosia. Yhdistämällä niitä keinotekoiseen nanomateriaaliin tutkijat ovat valjastaneet ne syöpälääkkeiden kuljettimiksi. Uudet eksosomipohjaiset nanolääkkeet tehostivat lääkkeen kertymistä kasvaimeen, leviämistä verisuonien ulkopuolelle ja tunkeutumista kasvaimen peruskudokseen suonensisäisen annostelun jälkeen.
– Tutkimus korostaa solupohjaisten nanolääkkeiden merkitystä, toteaa hankkeen vastaava tutkija ja yksi artikkelin yhteyskirjoittajista Hélder A. Santos, joka työskentelee apulaisprofessorina Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnassa.
Nanohiukkasiin perustuvien lääkkeenantomenetelmien hoitotehosta on saatu syövän yhteydessä lupaavia tuloksia. Tavallisesti nanohiukkasten kohdennettavuutta kasvaimiin tehostetaan täsmävasta-aineilla, peptideillä tai muilla biomolekyyleillä. Tehostuneen immuunivasteen takia tällaisilla kohdennusligandeilla eli solun ulkoisilla sitoutuvilla osilla saattaa kuitenkin olla haitallinenkin vaikutus nanohiukkasiin perustuvan lääkkeenannon tehoon.
Biomimeettiset eli luonnollisenkaltaiset nanohiukkaset sen sijaan yhdistävät solujen, solukalvojen ja muiden luonnollisten biomateriaalien toiminnallisuudet keinotekoisten nanohiukkasten biolääketieteelliseen tekniikkaan, jolloin lopputuloksena on tehokas lääkeaineenkuljetin.
Täsmäsolunsalpaajahoitoihin kehitetyt eksosomipäällysteiset biologisesti yhteensopivat ja huokoiset piipohjaiset nanolääkkeet tehostivat syöpälääkkeen rikastumista kasvainsoluihin elävässä elimistössä. – Havaintojemme perusteella eksosomipohjaisia biomimeettisiä nanohiukkasia on mahdollista käyttää lääkeaineidenkantaja-aineina syöpälääkkeiden tehon lisäämiseksi, Santos sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hélder A. Santos, helder.santos@helsinki.fi, puh. 050 4480801
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tiedottaja Eeva Karmitsa, Helsingin yliopisto, eeva.karmitsa@helsinki.fi, puh. 02941 58461
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Suomalaiset yliopistot käynnistävät Saudi-Arabiassa laajan opettajien täydennyskoulutusprojektin23.4.2025 10:12:31 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+, Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto käynnistävät huhtikuussa 2025 uuden kolmivuotisen opettajien täydennyskoulutusprojektin Saudi-Arabiassa.
Kutsu medialle: Tule seuraamaan Viikin tutkimustilan lehmien keväistä laitumellelaskua 3.5.!22.4.2025 11:44:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopisto, Valio ja maatalousylioppilaiden yhdistys Sampsa kutsuvat median edustajat osallistumaan Suomen akateemisimpien lehmien laitumellelaskuun Suomen urbaaneimmalle maatilalle.
Arkeologiset kohteet tarkentuvat kartalle uuden teknologian avulla22.4.2025 09:26:04 EEST | Tiedote
Muinaisjäännösrekisteri ja arkeologinen paikkatieto tukevat tutkimusta ja kulttuuriperinnön suojelua.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme