Helsingfors daghem tog hem det finska mästerskapet i användningen av ekologiska livsmedel
Servicecentralen Helsingfors daghemskök ligger på steg fyra i ekoprogrammet Portaat luomuun med sex steg. Programmet riktar sig till yrkeskök. Den uppnådda nivån och stadens riktlinjer avgör hur stor andelen ekologisk mat är på de veckovisa matsedlarna. Ekologiska produkter som regelbundet serveras daghemsbarnen är bland annat gröt och välling, fettfri mjölk och surmjölk, tofu, naturell yoghurt och en del av den frukt som serveras som efterrätt. År 2018 användes cirka 685 000 kilo ekologiska livsmedel på Helsingfors daghem.
– Vi tillreder inemot 60 000 portioner i 320 daghem varje dag och på grund av de stora produktionsmängderna är det inte så enkelt att få tag på ekologiska produkter. Vid anskaffning av livsmedel ska man dessutom beakta pris, om livsmedlen är lämpliga att användas på verksamhetsställena och ansvarsaspekter. Förra hösten gick vi – i samarbete med fostrans- och utbildningssektorn – igenom vårt urval av ekologisk mat till följd av kundrespons. Då introducerades bland annat fettfri ekologisk mjölk som en nyhet bland daghemmens ekologiska mat. Det är fint att det arbete som vi utfört i syfte att införa mer ekologisk mat bär frukt, gläder sig Eeva Saarinen, som är utvecklingschef vid produktionsplaneringen och -styrningen av mångservicen på Servicecentralen Helsingfors.
Matservicen för småbarnspedagogiken vid Helsingfors stad ordnas av fostrans- och utbildningssektorn och samarbetet med serviceproducenterna för att bland annat utveckla matsedlarna är fortlöpande.
– Måltiderna är en viktig del av småbarnspedagogiken. Vi lyssnar lyhört på våra kunder, dvs. barnen och deras föräldrar. Barnens föräldrar har givit god respons om daghemsmaten och uppskattar ekologisk mat, berättar Sirpa Jalovaara, som är sakkunnig inom matservice vid fostrans- och utbildningssektorn.
På stadens daghem, där Servicecentralen Helsingfors står för produktionen av matservicen, har man använt ekologiska livsmedel ända sedan år 2012. Det finska mästerskapet är ett viktigt erkännande av det långsiktiga arbete som har utförts för att ekologisk mat ska kunna serveras på daghem i Helsingfors. Arbetet med att öka andelen ekologisk mat på matsedlarna fortsätter.
– Användningen av ekologiska livsmedel är en del av det arbete med ansvarsfrågor som utförs av matservicen inom småbarnspedagogiken – ett arbete som också personalen inom småbarnspedagogiken deltar i på daglig basis. Vi vill öka barnens respekt för mat och deras kännedom om livsmedelskedjan och olika råvaror med hjälp av olika aktiviteter, såsom till exempel avsmakningar av olika slag, utflykter till torg och närliggande lantbruk samt matrelaterade historier eller informationsinslag om matens ursprung, klargör Jalovaara.
Tävlingen i användningen av ekologisk mat är en del av verksamheten kring programmet Stegen till ekologisk mat: man söker efter offentliga producenter av matservice och privata restauranger som använder mest ekologiska livsmedel. I tävlingen räknar man ut den procentuella andelen ekologiska livsmedel av den totala mängden använda livsmedel. Det är fjärde gången Helsingfors daghem och Servicecentralen Helsingfors vinner serien för offentliga serviceproducenter.
Ekologisk mat är ett aktuellt ämne i Helsingfors också nästa vecka, då man i Servicecentralen Helsingfors skolrestauranger firar veckan för närproducerad och ekologisk mat och daghemmen har skörd som tema.
På bilden Sirpa Jalovaara, sakkunnig inom matservice vid fostrans- och utbildningssektorn, och Susanna Immonen, planerare vid Servicecentralen Helsingfors
Mer information:
Servicecentralen Helsingfors, matserviceproducent
Utvecklingschef Eeva Saarinen, tfn 050 574 0296
Helsingfors stad, fostrans- och utbildningssektorn, småbarnspedagogik och förskoleundervisning
Sakkunnig inom matservice Sirpa Jalovaara, tfn 050 345 8164
Servicecentralen Helsingfors
Servicecentralen Helsingfors är ett affärsverk som ägs av Helsingfors stad och som har verksamhet i skolor, läroinrättningar, daghem, sjukhus, mångsidiga servicecentraler samt servicehus. Vi bidrar till 100 000 matstunder varje dag och vi har en erfarenhet av att sköta matservice som sträcker sig över mer än 100 år. Utöver matservice utvecklar och producerar vi telefon- och välmåendetjänster samt stöder möjligheten att bo hemma med hjälp av mångsidiga tekniska lösningar och tjänster. Vi ansvarar också för städtjänster. https://www.hel.fi/palvelukeskus/sv
Helsingfors stad, fostrans- och utbildningssektorn
Fostrans- och utbildningssektorn ansvarar för stadens småbarnspedagogik, förskoleundervisning, grundläggande utbildning och gymnasieutbildning, yrkesutbildning på finska samt fria bildning. https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/sv
Luomu SM (finskt mästerskap i användningen av ekologiska livsmedel)
Tävlingen är öppen för alla yrkeskök och målet är att hitta de offentliga mattjänster och privata restauranger i Finland som erbjuder mest ekologisk mat. Tävlingen är en del av verksamheten kring programmet Stegen till ekologisk mat: man kontrollerar verksamhetsställvis hur stor andelen ekologiska livsmedel är av andelen använda livsmedel i kilo www.portaatluomuun.fi
Programmet Portaat luomuun (stegen till ekologisk mat) och söktjänsten Luomua ravintola (ekologisk restaurang)
Programmet Portaat luomuun är ett frivilligt program som riktar sig till yrkeskök och som syftar till att öka användningen av ekologiska livsmedel i mattjänster. Nästan 2 500 kök deltar redan i programmet. Alla som deltar hittar man genom söktjänsten Luomua ravintola på adressen www.portaatluomuun.fi. För programmet ansvarar Savon koulutuskuntayhtymä (samkommunen för yrkesutbildning i Savolax)/EkoCentria.
Nyckelord
Länkar
Om
Servicecentralen Helsingfors är en partner till Helsingfors stads skolor och daghem, mångsidiga servicecentraler, servicehus och sjukhus. Vi medverkar dagligen i över 100 000 måltidsstunder och ansvarar även för städtjänster.
Vi utvecklar och producerar telefon- och välfärdstjänster för Helsingfors stads sektorer och affärsverk samt stödjer boende hemma med mångsidiga tekniska lösningar och tjänster.
I enlighet med vårt värdelöfte ”Bäst tillsammans”, erbjuder vi den bästa serviceupplevelsen för våra kunder och intressentgrupper samt vår personal. Vi är ett av Helsingfors stads affärsverk och sysselsätter cirka 1 500 personer. Vi har redan 100 års erfarenhet av att sköta måltidstjänster.
Följ Palvelukeskus Helsinki
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Palvelukeskus Helsinki
På Östersjödagen serveras Helsingforsborna 4 500 kilo fisk för Östersjön30.8.2023 09:48:01 EEST | Pressmeddelande
På Östersjödagen den 31 augusti har till och med 70 000 Helsingforsbor möjlighet att äta en lunch som gör väl för vårt hemmahav. Lunchen serveras av Palvelukeskus Helsinki, som producerar stadens måltidstjänster. På temadagen serverar Palvelukeskus Helsinki Östersjöns fiskbiffar, som innehåller brax- och strömmingsmassa, med olika tillbehör i skol- och läroanstaltsrestauranger, på daghem och vid vårdtjänsternas patient- och boendemåltider. I lunch- och personalrestauranger serveras Östersjöfisk antingen som fiskbiffar eller fiskhamburgare. Även hemvårdsklienterna har kunnat välja fiskbiffar bland veckans måltidsalternativ. Under dagen serveras totalt till och med 4 500 kilogram Östersjöfisk.
Helsinkiläisille tarjoillaan Itämeripäivänä 4500 kiloa kalaa Itämeren hyväksi30.8.2023 09:41:28 EEST | Tiedote
Itämeripäivänä 31.8. jopa 70 000 helsinkiläisellä on mahdollisuus syödä kotimerellemme hyvää tekevä lounas kaupungin ruokapalveluja tuottavan Palvelukeskus Helsingin valmistamana. Palvelukeskus Helsinki tarjoilee teemapäivänä koulu- ja oppilaitosravintoloissa, päiväkodeissa sekä hoitoalan potilas- ja asukasruokailussa lahna- ja silakkamassasta koostuvaa Itämeren fisupihviä erilaisten lisukkeiden kera. Lounas- ja henkilöstöravintoloissa Itämeren kalaa nautitaan joko fisupihvin tai fisuburgerin muodossa. Myös kotihoidon asiakkaat ovat voineet valita viikon ateriavaihtoehdoista fisupihvejä. Päivän aikana käytetään yhteensä jopa 4 500 kiloa Itämeren kalaa.
På Helsingfors daghem avnjöts ekologisk mat till den grad att det säkrade två finska mästerskap5.10.2022 17:15:03 EEST | Pressmeddelande
Helsingfors stads daghem och Palvelukeskus Helsinki lyckades tillsammans ta hem dubbelt mästerskap i den nationella tävlingen Luomu SM 2022: i serien för offentliga matserviceproducenter som mest ökat användningen av ekologiska livsmedel och i grundserien för stora offentliga matserviceproducenter. År 2021 användes inemot 900 000 kilogram ekologiska produkter på Helsingfors stads daghem.
Helsingin päiväkodeissa nautittiin luomua kahden suomenmestaruuden verran5.10.2022 17:02:59 EEST | Tiedote
Helsingin kaupungin päiväkodit ja Palvelukeskus Helsinki ylsivät yhdessä Luomu SM 2022 -kilpailun tuplavoittoon eniten luomua lisänneiden julkisten ruokapalvelun tuottajien sarjassa sekä suurten julkisten ruokapalvelun tuottajien perussarjassa. Vuonna 2021 Helsingin kaupungin päiväkotien ruokapalveluissa käytettiin lähes 900 000 kiloa luomutuotteita.
Palvelukeskus Helsinki will offer its clients 4,500 kg of herring and bream on Baltic Sea Day25.8.2022 00:00:00 EEST | News
On Baltic Sea Day on 25 August, Palvelukeskus Helsinki will offer its clients herring and bream in the form of Baltic Sea fish burgers and fish steaks. A total of 75,000 Helsinki residents will get to enjoy the fruits of the Baltic Sea in the course of the day, and up to 4,500 kilogrammes of Baltic Sea fish will be consumed that day.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum