Salo: Sovittelija ei voi olla vientimalliin sidottu

Vaikka osa sopimusaloista on päätynyt sovittelijalle, Salon mukaan ratkaisujen täytyy perustua alakohtaiseen tilanteeseen. Eroja on myös vientialojen välillä. Sivuille ei vilkuilla edes palkankorotusten tason tavoittelussa.
– Minua on koko kierroksen ajan häirinnyt puheet niin sanotusta vientimallista. Itsenäinen sopimustoiminta pyörii yhden mallin ympärillä, vaikka asiallisesti ottaen koko mallia ei ole edes olemassa. Asetelmasta on tullut työmarkkinakierroksen opinkappale, jonka noudattaminen tuntuu levinneen jopa valtakunnansovittelijan toimistoon saakka, Salo sanoo.
Hänen mielestään ei tule kysymykseen, että sovittelija on vientimalliin – tai mihinkään muuhunkaan malliin – sidottu.
– Sen instituution on tarkoitus olla puolueeton riitojen ratkaisija, ei toisen osapuolen käyttöön ottaman palkkamallin takaaja. Kun päänavausta ei ole, sellaisen varaan ei voi sovitteluakaan rakentaa. Suutarin pitää pysyä lestissään, hän sanoo.
Salon mukaan vientimallista on puhuttu kilpailukyvyn takaajana, mutta hänen mielestään siitä näyttää tulleen pikemminkin sopimustoiminnan jarru.
– Onhan se omituista, että työnantaja ei suostu edes keskustelemaan palkoista muissa pöydissä odottaessaan yhden sopimuksen valmistumista. Harrasta siinä sitten itsenäistä, alakohtaista sopimustoimintaa.
Salon mielestä on syytä pohtia, mikä vaikutus vientimallin nimeen vannomisella on työmarkkinoiden epävakauteen.
– Minä uskon, että työmarkkinatilanne olisi paljon vakaampi, jos eri henkilöstöryhmät ja sopimusalat olisivat alusta lähtien ryhtyneet aidosti ja itsenäisesti neuvottelemaan sopimuksista sivuilleen vilkuilematta. Sopimuksia ei synny ja työmarkkinahäiriöiden todennäköisyys kasvaa, kun alat kyttäävät toinen toisiaan odottaen päänavausta kuin lapset joulupukkia, Salo huomauttaa.
Salon mukaan Insinööriliittoa ei kiinnosta, millaisen palkankorotuksen suomalainen metallimies, sairaanhoitaja tai opettaja itselleen neuvottelee.
– He kaikki, kuten muutkin työntekijäryhmät, ovat palkankorotuksensa ansainneet. Meidän kannaltamme tärkein verrokkiryhmämme on kilpailijamaissa, Salo tähdentää.
Hänen mukaansa Insinööriliittoa kiinnostaa, mitä tekniikan ammattilaiset, insinöörit, tienaavat kilpailijamaissa, ja saada Suomen palkkataso vastaavalle tasolle. Hän muistuttaa Suomessa olevan maailman parhaat osaajat alalla.
– Tämän kiistattoman eron umpeen kurominen on liitto- ja alakohtaisten neuvotteluiden tehtävä, Salo tähdentää.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
puheenjohtaja Samu Salo 040 184 2290
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Insinööriliitto on akavalainen ammattijärjestö, johon kuuluu jäsenjärjestöjen kautta 70 000 jäsentä. Jäsenet ovat insinöörejä ja muita tekniikan asiantuntijoita sekä insinööriopiskelijoita. Insinööriliitto tekee työtä parempien työpäivien puolesta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Insinööriliitto IL ry
Yritystukien painopiste siirtyi tki-toimintaan10.4.2025 08:53:49 EEST | Tiedote
Viime vuonna maksettiin aikaisempaa vähemmän yritystukia, mutta niiden painopiste siirtyi uusien innovaatioiden kehittämiseen.
Kuluttajat ovat tarpeettoman pessimistisiä taloustilanteeseen nähden27.3.2025 09:11:25 EET | Tiedote
Viime kuukausien talousennusteet ovat ennustaneet parempia aikoja, mutta kuluttajien luottamus laahaa perässä.
KUTSU: Miksi työ kuormittaa mieltä?13.3.2025 08:03:40 EET | Kutsu
Järjestäjät: Insinööriliitto ja MIELI ry Aika: 27.3.2025 klo 11:00-11:45 Paikka: Pikkuparlamentti, Kansalaisinfo Kahvitarjoilu ennen tilaisuutta Mielenterveyden häiriöt olivat yleisen syy sairauspäivärahalle viime vuonna. Mielenterveyden häiriöiden perusteella sairauspäivärahaa sai yli 100 000 henkilöä vuonna 2024 (Kela). Mielenterveysperusteiset työkyvyttömyyseläkkeet muodostavat jo yli puolet kaikista työkyvyttömyyseläkkeistä (Eläketurvakeskus). Erityisesti alle 45-vuotiaiden työkyvyttömyyseläkkeistä valtaosa johtuu mielenterveyden ongelmista. Miksi työ kuormittaa mieltä? Onko asialle tehtävissä mitään? Ohjelma Tilaisuuden avaus, edunvalvontajohtaja Petteri Oksa, Insinööriliitto Miksi työ kuormittaa mieltä? Johtaja Timo Lehtinen, MIELI ry Ratkaiseeko politiikka mielenterveyskriisin? Millä politiikkatoimilla tuetaan työelämän mielenterveyttä? Puheenvuorot kansanedustajat Saara-Sofia Siren (kok.) ja Pinja Perholehto (sd.)
Tullit uhkaavat teollisuuden lupaavaa kasvua10.3.2025 09:03:50 EET | Tiedote
Teollisuuden tilaukset ja tuotanto kasvoivat tammikuussa vuoden takaisesta. Talouden kasvua uhkaa kuitenkin suurvaltojen välinen kauppasota.
Pysyvän oleskeluluvan saamista pitää helpottaa7.3.2025 13:06:45 EET | Tiedote
Insinööriliitto (IL) ja Tekniikan Akateemiset (TEK) vastustavat hallituksen esittämiä tiukennuksia pysyvän oleskeluluvan saamiseen. Pysyvä oleskelulupa vahvistaa ihmisen sitoutumista Suomeen ja mahdollistaa suuremman riskinottokyvyn. Kansainvälisten osaajien lupaehtoja tulee helpottaa merkittävästi tiukennuksien sijasta. Tämä parantaisi Suomen kilpailukykyä ja vetovoimaa kansainvälisten osaajien houkuttelussa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme