Oulun yliopisto

Kohonneella ympäristösäteilyllä ei havaittavia vaikutuksia viruksiin

Jaa
Tuoreessa tutkimuksessa on määritetty viruksia Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuusalueelta pyydystettyjen metsämyyrien verestä. Virusten määrät ja lajit todettiin samanlaisiksi kuin normaalin taustasäteilyn alueilla.
Metsämyyriä Tšernobylistä. Kuva: Anton Lavrinienko
Metsämyyriä Tšernobylistä. Kuva: Anton Lavrinienko

Ympäristösäteilyn vaikutusta viruksiin luonnonpopulaatioissa ei ole tutkittu, mutta aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu, että jatkuvalle kohonneelle ympäristösäteilylle altistuminen aiheuttaa metsämyyrissä immuunivasteen heikkenemistä ja sellaisia solubiologisia muutoksia, jotka voisivat edesauttaa virusten monistumista.

Metsämyyrillä on useita ihmiselle vaarallisia viruksia, kuten esimerkiksi Puumala-virus, joka aiheuttaa myyräkuumetta. Tutkijat Oulun ja Jyväskylän yliopistoista määrittivät tutkimuksessa viruksia Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuusalueelta Ukrainasta pyydystettyjen metsämyyrien verestä. Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus tapahtui 1986, mutta edelleen ydinvoimalaa ympäröivän suoja-alueen säteilyarvot ovat normaalia taustasäteilyä huomattavasti korkeammat.

Metsämyyrien verestä tunnistettiin neljä uutta viruslajia, jotka pystyivät leviämään myös maksaan ja pernaan. Uudet metsämyyrän virukset löytyivät myös ruotsalaisista metsämyyristä, joten nämä virukset infektoivat metsämyyriä myös muualla Euroopassa.

Tutkimuksessa ei kuitenkaan löytynyt todisteita siitä, että ympäristösäteilyllä olisi minkäänlaisia vaikutuksia viruksiin. Virusten määrät ja lajit olivat samanlaisia niin ydinvoimalaonnettomuusalueella kuin kontrollialueilla, joilla oli normaalit taustasäteilyarvot.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkijatohtori Jaana Jurvansuu, Oulun yliopisto, ekologian ja genetiikan tutkimusyksikkö, sähköposti: Jaana.Jurvansuu@oulu.fi



Viestintäasiantuntija Tiina Pistokoski, Oulun yliopisto, puh. 029 448 4091, sähköposti: Tiina.Pistokoski@oulu.fi

Kuvat

Metsämyyriä Tšernobylistä. Kuva: Anton Lavrinienko
Metsämyyriä Tšernobylistä. Kuva: Anton Lavrinienko
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Uudet professorit esittäytyvät Oulun yliopistossa juhlaluennoilla ti 8.4.2025 klo 13–152.4.2025 12:16:00 EEST | Tiedote

Kuinka semanttinen viestintä määrittelee tietoliikenteen? Millainen on ohjelmistoarkkitehtuurin tulevaisuus, tai entäpä resilienssi yksilöllisesti ja alueellisesti? Kuulemme myös teräksen laatukysymyksistä, kun uudet professorimme johdattelevat kuulijoita ajankohtaisten tutkimusteemojensa äärelle kaikille avoimilla juhlaluennoilla Linnanmaan Tellus Stagella tiistaina 8.4.2024 kello 13–15. Tilaisuutta voi seurata myös etäyhteyksin.

Professori Mikko Hallman saa lastenlääketieteen arvostetuimman palkinnon1.4.2025 05:50:00 EEST | Tiedote

Rosén von Rosenstein -mitali myönnetään joka viides vuosi kolmelle tai neljälle ansioituneelle lastenlääkärille, ja sen jakaa Uppsalan yliopisto Ruotsissa. Mitalia pidetään maailman arvostetuimpana lastenlääketieteen palkintona. Se on nimetty modernin lastenlääketieteen perustajan Nils Rosén von Rosensteinin mukaan. Professori Hallman vastaanottaa palkinnon Uppsalassa 1. huhtikuuta järjestettävässä juhlatilaisuudessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye