Helsingin yliopisto tarjoaa terveydenhuollolle apua koronakriisissä
Helsingin yliopiston eri tiedekunnat ja yksiköt auttavat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriä ja yhteiskuntaa koronavirustilanteessa eri tavoin.
Yliopistolla on käynnissä useita koronavirukseen liittyviä tutkimuksia. Tutkimukset liittyvät esimerkiksi virustestauksen kapasiteetin kasvattamiseen, viruksen vasta-aineiden muodostumisen selvittämiseen ja lääkekehitykseen. Tietoa käynnissä olevasta tutkimuksesta löytyy esimerkiksi COVID-19-sivulta.
Lääketieteellinen tiedekunta ja HiLIFE Helsinki Institute of Life Science tarjoavat Meilahden kampukselta yliopiston tiloja ja laitteita Covid-19-testaukseen, jos HUS esittää pyynnön. Yhteisöt ovat toimittaneet HUSLABille koronavirustesteissä tarvittavia muoviosia.
Yliopiston palveluksessa olevien terveydenhuollon ammattilaisten on mahdollisuus ilmoittautua vapaaehtoisesti HUSin palvelukseen.
– Meilahdessa olemme tottuneet jatkuvaan yhteistyöhön HUSin kanssa niin tutkimuksen kuin koulutuksenkin saralla. Koronavirustilanteen takia yhteistyö on laajentunut koskemaan myös tilojen ja laboratoriovälineistön käyttöä, sanoo vararehtori Tom Böhling.
– Yhteistyö ei kuitenkaan rajoitu yksinomaan lääketieteelliseen tiedekuntaan. Sitä tehdään kaikilla kampuksilla erittäin aktiivisesti.
Eläinlääketieteellinen tiedekunta on nostanut tiettyjen laboratorioidensa valmiutta, ja sillä on tarvittaessa valmius käynnistää koronavirukseen liittyvää testausta. Patologian ja parasitologian diagnostiset palvelut ovat sopineet Ruokaviraston kanssa valmiudesta toimia tarttuvien eläintautien diagnostiikkareservinä tarvittaessa.
Eläinsairaala on koonnut valtakunnallisesti tietoja eläinklinikoilla käytössä olevista tehohoitolaitteista, jotka soveltuvat käyttöön ihmisten hoidossa. Myös maa- ja metsätieteellisessä tiedekunnassa on kartoitettu sopivat laitteet sekä ne työntekijät, joilla on sairaanhoitajan tai laboratoriohoitajan koulutus.
Farmasian tiedekunnan opiskelijat jatkavat apteekkityöharjoitteluissa osana opintojaan, ja tiedekunta on toimittanut puhdistettua vettä Vantaan kaupungin vanhushuollon käsidesivalmistusta varten.
Matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan fysiikan osastolla tehdään koronavirukseen liittyviä materiaalitutkimuksia, kuten italialaisen lastensairaalan 3D-tulostamien suodatinmateriaalien karakterisointia ja rakennetutkimuksia mikrotomografialla. Tutkimus koskee akuuttia tilannetta ja auttaa suoraan kriisialueilla olevia.
Eri alojen tutkijat antavat asiantuntija-apua muun muassa eduskunnalle ja viranomaisille sekä ovat haastateltavana mediassa. Sen lisäksi esimerkiksi valtiotieteellisen ja kasvatustieteellisen tiedekunnan tutkijat järjestävät avoimia verkkoluentoja ja -tapahtumia. Niiden aiheita ovat muun muassa talouskriisien ymmärtäminen, kriisin yhteiskunnalliset vaikutukset sekä työhyvinvointi poikkeustilanteissa.
Yliopisto kartoitti mahdollisuuksiaan auttaa opetus- ja kulttuuriministeriön pyynnöstä.
Yhteyshenkilöt
Lisätietoa:
Vararehtori Tom Böhling
Puh. 029 4122 251
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Suomalaiset yliopistot käynnistävät Saudi-Arabiassa laajan opettajien täydennyskoulutusprojektin23.4.2025 10:12:31 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+, Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto käynnistävät huhtikuussa 2025 uuden kolmivuotisen opettajien täydennyskoulutusprojektin Saudi-Arabiassa.
Kutsu medialle: Tule seuraamaan Viikin tutkimustilan lehmien keväistä laitumellelaskua 3.5.!22.4.2025 11:44:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopisto, Valio ja maatalousylioppilaiden yhdistys Sampsa kutsuvat median edustajat osallistumaan Suomen akateemisimpien lehmien laitumellelaskuun Suomen urbaaneimmalle maatilalle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme