Kybervakuutuksia tarjoavat vakuutusyhtiöt ovat turhan varovaisia

Yritykset tahtovat varautua kyberuhkiin yhä paremmin, ja erilaiset tietoturva- ja kybervakuutukset ovat yleistyneet. Vakuutuksia tarjoavat yhtiöt ovat kuitenkin varovaisia tarjoamaan laajoja kybervakuutuksia.
Vakuuttajat pelkäävät, että korvaussummat kasvavat nopeasti suuriksi, koska vakuutuksia ottaneet yritykset ovat it-järjestelmiensä kautta verkottuneet keskenään monin tavoin. Tällöin mahdollinen kyberhyökkäys voisi vaikuttaa kerralla moniin yrityksiin.
Tuoreen tutkimuksen mukaan vakuutusyhtiöillä ei kuitenkaan ole syytä liikaan varovaisuuteen, koska yritysten verkostoista aiheutuvat riskit vakuuttajille eivät ole niin suuria kuin mitä ne arvioivat. Tutkimus “When Are Cyber Blackouts in Modern Service Networks Likely? A Network Oblivious Theory On Cyber (Re)Insurance Feasibility” on hyväksytty julkaistavaksi ACM Transactions on Management Information Systems-lehdessä.
Riskit kasautuvat it-järjestelmien kautta
Erilaiset kyberturvallisuuden riskit liittyvät usein toisiinsa, koska yritykset ovat verkottuneet keskenään erilaisten it-järjestelmien ja palveluketjujen kautta. Niitä tarjoavat suuret ohjelmistoyritykset, kuten Oracle, SAP, HP Enterprise ja Fujitsu.
Jos tällaiseen suureen ohjelmistoyritykseen kohdistuu kyberhyökkäys, sen vaikutukset voivat säteillä kaikkiin niihin yrityksiin, jotka käyttävät ohjelmistoyrityksen palveluita. Hyökkäyksen aiheuttamat taloudelliset menetykset voivat liikkua miljardeissa dollareissa.
– Yksi haittaohjelman sisältävä sähköpostiviesti voi lamauttaa kokonaisen organisaation. Vaikutus voi säteillä kaikkiin muihinkin yrityksiin, joiden kanssa ensimmäinen yritys on verkottunut, kertoo yksi tutkijoista, tutkija Ranjan Pal Michigan Ann Arborin yliopistosta.
– Jos kaikki nämä yritykset alkavat vaatia korvauksia, kybervakuuttajalle tulee helposti kovat kustannukset. Tästä syystä kybervakuutuksien tarjoajat ovat varovaisia, ja pitävät omavastuumaksut korkeina, Pal sanoo.
Vakuutusyhtiöiden riski luultua pienempi
Tutkijat selvittivät, kuinka suuri taloudellinen riski vakuutusyhtiölle todellisuudessa tulee siitä koko verkostosta, jonka keskenään linkittyneet yritykset muodostavat, jos verkostoa kohtaa laaja ja vakava kyberhyökkäys.
Tutkijat osoittivat matemaattisen analyysin avulla, että IT-järjestelmien verkottuneisuudella on todellisuudessa vain pieni vaikutus siihen, kuinka suuri riski yksittäiselle kybervakuutusta tarjoavalle vakuutusyhtiölle lopulta tulee. Riski oli pieni myös vakavien kyberhyökkäysten tapauksessa.
– Tutkimus osoittaa, että pitkälti IT-järjestelmiin perustuvan liiketoimintaverkoston rakenne ei vaikuta merkittävästi yksittäisen vakuuttajan taloudelliseen riskiin, sanoo yksi tutkimuksen tekijöistä, tietojenkäsittelytieteen professori Sasu Tarkoma Helsingin yliopistosta.
– Taloudellisen riskin muodostumiseen vaikuttavat merkittävästi enemmän yritysten markkina-arvo sekä riippuvuudet yksittäisistä IT-palveluista, Tarkoma sanoo.
Tutkijoiden mukaan tulos voisi rauhoitella vakuutusyhtiöitä, koska vakuuttajien näkökulmasta IT-järjestelmien toimintaa ja riskiä liiketoimintaverkostoissa on ollut vaikea mallintaa.
– Kybervakuutusten tarjontaa voisikin laajentaa kattamaan myös suuren luokan riskejä. Näin saisimme kybervakuutuksiin vakaamman tarjonnan, ja ennen kaikkea mielenrauhaa ihmisille, jotka hyökkäyksen sattuessa tarvitsisivat vakuutuskorvauksia, Tarkoma sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sasu Tarkoma
tietojenkäsittelytieteen professori, Helsingin yliopisto
0405062163
sasu.tarkoma@helsinki.fi
Ranjan Pal (englanniksi)
Michigan Ann Arborin yliopisto
palr@umich.edu
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Suomalaiset yliopistot käynnistävät Saudi-Arabiassa laajan opettajien täydennyskoulutusprojektin23.4.2025 10:12:31 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+, Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto käynnistävät huhtikuussa 2025 uuden kolmivuotisen opettajien täydennyskoulutusprojektin Saudi-Arabiassa.
Kutsu medialle: Tule seuraamaan Viikin tutkimustilan lehmien keväistä laitumellelaskua 3.5.!22.4.2025 11:44:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopisto, Valio ja maatalousylioppilaiden yhdistys Sampsa kutsuvat median edustajat osallistumaan Suomen akateemisimpien lehmien laitumellelaskuun Suomen urbaaneimmalle maatilalle.
Arkeologiset kohteet tarkentuvat kartalle uuden teknologian avulla22.4.2025 09:26:04 EEST | Tiedote
Muinaisjäännösrekisteri ja arkeologinen paikkatieto tukevat tutkimusta ja kulttuuriperinnön suojelua.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme