Institutet för hälsa och välfärd THL

Symtomuppgifter kompletterar helhetsbilden av coronasituationen

Dela

Den av THL sammanställda helhetsbilden av coronasituationen kompletteras med de symtomuppgifter som människor anmäler själv. Vi har öppnat Symtomkartan, en kartapplikation som fungerar parallellt med corona kartapplikationen.

Symtomkartan hittas

”De symtomuppgifter som medborgare själva har anmält ökar vår förståelse för hur epidemin framskrider.  De anmälningar som symtombedömningarna bygger på kan ge en prognos för antalet kommande coronafall och behovet av vård”, berättar THL:s sakkunnigläkare Sanna Isosomppi.

Symtomuppgifterna har erhållits från symtombedömningen för coronavirussjukdomen i Omaolo.fi-tjänsten, på basis av de uppgifter som medborgare själva har anmält.

Omaolos symtombedömning är i första hand avsedd att bedöma sannolikheten för coronavirussmitta, samt att vid behov på ett smidigt sätt styra till hälsovård. De uppgifter som har tagits med i symtomkartan har begränsats till de symtombedömningar för vilka Omaolo-tjänsten har rekommenderat användaren att söka sig till hälsovård på basis av de symtom som användaren registrerat.

På symtomkartan visas antalet symtombedömningar per 100 000 invånare per sjukvårdsdistrikt och kommun. Dessutom kan man se åldersgruppsfördelningen för symtombedömningarna och det dagliga totala antalet symtombedömningar under de senaste 14 dygnen för hela landet eller för det sjukvårdsdistrikt som väljs.

I materialet kan inte uppgifter som anmälts av enskilda personer identifieras. Med beaktande av integritetsskyddet visas inte uppgifter om kommuner med mindre än fem anmälningar.

Symtomkartan uppdateras varje dag kl. 12.

Omaolo.fi:s coronasymtombedömning har genomförts av SoteDigi Oy och Kustannus Oy Duodecim i samarbete med THL. Solita och Mediconsult har ansvarat för tillhandahållandet av det statistiska materialet till THL.

Coronasymtombedömningen är en CE-märkt medicinteknisk produkt. 

Symtomkartans data är också tillgänglig som öppen data för producenter i efterföljande produktionsled

Den data som symptomkarta bygger på kan hämtas via gränssnittslänken för öppen data. Länken öppnar en gränssnittkod, där data kan laddas ner till egna applikationer.

Beskrivning av öppna data och adress till API för öppna data (endast på finska)

Symtomkartapplikationens informationsinnehåll och egenskaper utvecklas. Omaolos symtombedömning för corona har hittills blivit ifylld cirka 500 000 gånger.

Den av THL publicerade kartapplikationen har skapats i samarbete med Esri Finland Oy.

Mer om ämnet

Om du misstänker att du har fått coronavirussmitta, gör en bedömning av symtomen i Omaolo-tjänsten.
Gå till Omaolo-tjänsten

Coronakartan har bland annat information om laboratoriebekräftade coronavirusfall (COVID-19). Coronakartans information bygger på fall som har anmälts till registret över smittsamma sjukdomar.
Gå till coronakartan

Ytterligare uppgifter

Sanna Isosomppi
sakkunnigläkare
tfn 029 524 7487
fornamn.efternamn@thl.fi

Symtomkarta: Självrapporterade coronasymtom

Symtomkarta: Beskrivning av öppna data och adress till API för öppna data (endast på finska)

Aktuellt om coronaviruset

Coronaviruset COVID-19

Respons och eventuella frågor om coronakartan och symtomkartan kan du skicka till adressen info(at)tartuntatautirekisteri.fi.

Nyckelord

Bilder

Om

Institutet för hälsa och välfärd THL
Institutet för hälsa och välfärd THL
Mannerheimvägen 166
00270 Helsingfors

https://thl.fi/sv/web/thlfi-sv

Följ Institutet för hälsa och välfärd THL

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Institutet för hälsa och välfärd THL

Ett kriståligt samhälle förutsätter välmående människor som stöder varandra28.1.2025 00:01:00 EET | Pressmeddelande

Ett kriståligt samhälle byggs upp av välmående människor som stöder varandra och har förmågan att anpassa sig samt av system som stärker befolkningens hälsa och välfärd. En färsk rapport från THL visar att en majoritet av finländarna upplever sig leva ett tryggt liv och litar på samhällsaktörerna och sina närstående. Däremot har förtroendet för till exempel det politiska beslutsfattandet och hälso- och sjukvårdssystemet försämrats under de senaste åren. Också upplevelsen av otrygghet har blivit vanligare, särskilt bland äldre personer. ”Förtroendet utgör kärnan i både social hållbarhet och mental kristålighet. I Finland ligger förtroendet fortfarande på en hög nivå internationellt sett. Denna grund riskerar dock att falla sönder om ojämlikheten och utanförskapet ökar”, säger Laura Kestilä, ledande forskare vid THL. ”I en tid av geopolitisk osäkerhet och många kriser får samhällsdebatten ofta en hård ton. Frågor om befolkningens välfärd och hälsa hamnar ofta i skymundan trots att det är

Människans och naturens välfärd som mål för det nationella beslutsfattandet – THL publicerade ett förslag till en välfärdsekonomisk styrmodell12.12.2024 02:00:00 EET | Pressmeddelande

Institutet för hälsa och välfärd (THL) har publicerat ett förslag till en välfärdsekonomisk styrmodell och uppföljningsindikatorer. Det är fråga om en modell för att planera politiska åtgärder och följa upp vilka effekter de har, inte bara för ekonomin utan också för den sociala och ekologiska hållbarheten. Styrmodellen ger ett hållbarhetsperspektiv till exempel vid utarbetandet av regeringsprogram och statsbudgeten. I modellen föreslås till exempel att man utser en framtidsombudsman och genomför ett omfattande hörande av medborgarna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye