THL rekommenderar användning av ansiktsmask för att skydda andra – handtvätt och säkerhetsavstånd är de viktigaste sätten att förebygga coronasmitta

THL rekommenderar att medborgarna använder ansiktsmask i vissa situationer för att skydda andra människor. Att använda ansiktsmask är ett sätt att förebygga spridningen av coronaviruset. Det är fortfarande av största vikt att man håller 1–2 meters säkerhetsavstånd alltid när det är möjligt, att tvätta händerna, hosta i ärmen eller i en engångsnäsduk, samt att undvika att röra vid ansiktet.
Om man har symtom bör man undvika sociala kontakter och omedelbart testa sig för corona.
"Risken för att coronaviruset sprids ökar nu när vi återgår till vardagen och människorna börjar röra på sig mer. Nu vet vi också att smittorisken är särskilt stor vid trängsel. Att använda ansiktsmask är ett sätt att förhindra att epidemin tilltar", säger generaldirektör Markku Tervahauta vid THL.
Vem bör använda ansiktsmask och i vilka situationer?
THL:s rekommendation gäller de sjukvårdsdistrikt där det har förekommit coronavirussmitta under de senaste två veckorna. Rekommendationen gäller inte arbetsgemenskaper, eftersom expertinstitutet i dessa frågor är Arbetshälsoinstitutet.
THL rekommenderar att du använder mask när du
- använder kollektivtrafik, där det är svårt att undvika närkontakt
- är på väg för att testa dig för corona, eller av nödvändiga skäl måste röra dig utanför hemmet medan du väntar på testresultatet
- återvänder till Finland från ett riskområde och tar dig från inreseplatsen, t.ex. flygplatsen, till karantänen, samt om du under karantänen av nödvändiga skäl måste röra dig utanför hemmet.
Ansiktsmask kan fortfarande användas även i andra situationer, om det är omöjligt att hålla säkerhetsavstånd.
Dessutom kan de regionala myndigheterna för smittsamma sjukdomar inom sitt område utfärda egna kompletterande eller mer begränsade rekommendationer som grundar sig på deras egen riskbedömning.
Viruset smittar i första hand som droppsmitta
Det nya coronaviruset smittar främst som droppsmitta, då en sjuk person hostar, nyser, talar eller sjunger.
En del av dem som smittats av COVID-19 får inga eller obetydliga symtom, varvid man inte själv är medveten om sin smitta. Viruset kan smitta redan några dagar innan symtomen uppstår. Dessutom har man i studier redogjort för situationer där en symptomfri person har smittat andra i trånga lokaler inomhus.
"Till exempel i sådana situationer kan en ändamålsenlig användning av ansiktsmask minska smittorisken, eftersom masken hindrar att droppar sprider sig till omgivningen", säger överläkare Taneli Puumalainen vid THL.
Användning av ansiktsmasker kräver noggrannhet
Det finns många slags ansiktsmasker. Engångsmasker eller återanvändbara tygmasker går att köpa i affären. Man kan också sy egna tygmasker.
En ansiktsmask är inget egentligt andningsskydd och skyddar inte sin användare effektivt. Effekten av att använda ansiktsmask grundar sig delvis på att så många som möjligt använder dem på ett ändamålsenligt sätt.
De egentliga andningsskydden (FFP1, FFP2 eller FFP3) och de CE-märkta kirurgiska mun- och nässkydden, som uppfyller kraven på medicinsk utrustning, skyddar också användaren och är i första hand avsedda för hälso- och sjukvårdspersonal.
Användning av ansiktsmask kräver noggrannhet för att förhindra att en smutsig mask medför smittorisk. Masken ska alltid hanteras med rena händer.
Man bör inte använda mask om den innebär att det blir orimligt svårt att andas eller om det finns andra hälsoskäl som hindrar användning av mask. Diskutera vid behov med din läkare om ditt hälsotillstånd innebär att det är svårt att använda ansiktsmask.
Ansiktsmasker lämpar sig inte för barn. Masken kan användas enligt anvisningarna från 15 års ålder.
Minneslista för användning av mask
- Prova olika masker för att hitta en modell som passar ditt ansikte och som du kan andas igenom.
- Ha med dig så många masker som du behöver under dagen.
- Ha med dig handdesinfektion och vid behov extra masker för byte
- Tvätta eller desinficera händerna innan du sätter på dig en ny eller ren mask.
- Ta på dig ansiktsmasken i god tid innan du stiger på ett fortskaffningsmedel.
- Se till att masken sitter tätt mot ansiktet och att den täcker munnen, näsan och hakan.
- Rör inte masken och dra den inte under hakan eller upp på pannan.
- Om du rör vid masken under användning, tvätta eller desinficera händerna före och efter beröring.
- Återanvänd inte en använd mask.
- Byt mask om den blir fuktig eller smutsig.
- Avlägsna masken genom att ta tag i banden med rengjorda händer. Rör inte vid maskens utsida.
- Efter användning, släng engångsmasken direkt i soporna och lägg den återanvändbara tygmasken i en plastpåse eller direkt i tvättmaskinen.
- Tvätta eller desinficera händerna efter att du avlägsnat masken.
- Tvätta tygmasken i 60 grader efter varje användning eller koka den i fem minuter i vatten med en liten mängd tvättmedel. Skölj masken och torka den på en plats med frisk luft.
Rekommendation för medborgare om att använda ansiktsmasker
Arbetshälsoinstitutet Information om mun-nässkydd och andningsskydd – se bilderna
Arbetshälsoinstitutet: Information om ansiktsmasker av tyg
Arbetshälsoinstitutet: Anvisningar för arbetsplatserna om återgång till arbetet
Om du misstänker att du blivit smittad av corona ska du göra en bedömning av symptomen i tjänsten Omaolo.
Till tjänsten Omaolo
Mer information:
Mika Salminen
direktör
THL
tfn 029 524 8454
fornamn.efternamn(at)thl.fi
Taneli Puumalainen
överläkare
THL
tfn 029 524 6080
fornamn.efternamn(at)thl.fi
Bilder

Om

Mannerheimvägen 166
00270 Helsingfors
https://thl.fi/sv/web/thlfi-sv
Följ Institutet för hälsa och välfärd THL
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Institutet för hälsa och välfärd THL
Ett kriståligt samhälle förutsätter välmående människor som stöder varandra28.1.2025 00:01:00 EET | Pressmeddelande
Ett kriståligt samhälle byggs upp av välmående människor som stöder varandra och har förmågan att anpassa sig samt av system som stärker befolkningens hälsa och välfärd. En färsk rapport från THL visar att en majoritet av finländarna upplever sig leva ett tryggt liv och litar på samhällsaktörerna och sina närstående. Däremot har förtroendet för till exempel det politiska beslutsfattandet och hälso- och sjukvårdssystemet försämrats under de senaste åren. Också upplevelsen av otrygghet har blivit vanligare, särskilt bland äldre personer. ”Förtroendet utgör kärnan i både social hållbarhet och mental kristålighet. I Finland ligger förtroendet fortfarande på en hög nivå internationellt sett. Denna grund riskerar dock att falla sönder om ojämlikheten och utanförskapet ökar”, säger Laura Kestilä, ledande forskare vid THL. ”I en tid av geopolitisk osäkerhet och många kriser får samhällsdebatten ofta en hård ton. Frågor om befolkningens välfärd och hälsa hamnar ofta i skymundan trots att det är
Människans och naturens välfärd som mål för det nationella beslutsfattandet – THL publicerade ett förslag till en välfärdsekonomisk styrmodell12.12.2024 02:00:00 EET | Pressmeddelande
Institutet för hälsa och välfärd (THL) har publicerat ett förslag till en välfärdsekonomisk styrmodell och uppföljningsindikatorer. Det är fråga om en modell för att planera politiska åtgärder och följa upp vilka effekter de har, inte bara för ekonomin utan också för den sociala och ekologiska hållbarheten. Styrmodellen ger ett hållbarhetsperspektiv till exempel vid utarbetandet av regeringsprogram och statsbudgeten. I modellen föreslås till exempel att man utser en framtidsombudsman och genomför ett omfattande hörande av medborgarna.
Nytt om de studerandes levnadsvanor: Allt fler högskolestuderande motionerar tillräckligt, men tillbringar för mycket tid på internet25.11.2024 01:59:00 EET | Pressmeddelande
Under de senaste tre åren har det skett positiva förändringar i högskolestuderandenas levnadsvanor. Mängden motion har ökat och den dagliga rökningen och snusningen har minskat.
Högskolestuderandenas psykiska belastning har minskat14.10.2024 02:00:00 EEST | Pressmeddelande
Den psykiska belastningen bland högskolestuderande har minskat under de senaste tre åren, särskilt bland kvinnor. Resultaten framgår av Hälso- och välfärdsundersökning av högskolestuderande (KOTT), som genomfördes förra våren.
Allt fler högskolestuderande har försörjningssvårigheter – en femtedel har en knapp försörjning1.10.2024 01:59:00 EEST | Pressmeddelande
Under de senaste tre åren har försörjningssvårigheter blivit vanligare bland högskolestuderande. Andelen studerande som upplevt att deras försörjning är mycket knapp och osäker har under denna period ökat från 13 procent till 19 procent.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum