Ole turvallisesti vesillä – vielä venetsialaisissakin

Käytä pelastusliivejä aina vesillä liikkuessasi
Pelastusliivit ovat vesillä liikkuessa elintärkeät. Jopa kahdeksan kymmenestä vesiliikenteessä hukkuneesta olisi pelastunut, jos heillä olisi ollut päällään oikein puetut pelastusliivit ja tilanteen nähneet olisivat osanneet auttaa.
– Pelastusliivit, jotka ovat veneessä, mutta eivät päällä, eivät pelasta, Palopäällystöliiton Vesisukellustoimikunnan jäsen, palomestari Riku Koskinen muistuttaa.
Päällä olevien pelastusliivien tulisi olla myös oikean kokoiset ja oikein puettu: esimerkiksi paukkuliivit voivat karata pään yli, mikäli haararemmiä ei ole oikein kiinnitetty. Pelastusliivien käyttöä olisi myös hyvä harjoitella. Liivien kanssa kellumista ja uimista kannattaa kokeilla täydessä vaatetuksessa, jotta tositilanteessa pelastusliivien kanssa toimiminen ei tule täytenä yllätyksenä.
Opettele toiminta hätätilanteessa
Hukkumistilanteessa jokainen sekunti merkitsee, joten on ensiarvoisen tärkeää osata toimia tilanteen mukaisesti ja auttaa pelastettavaa. Pelkästään hukkuvan ihmisen huomaaminen voi olla vaikeaa, sillä useimmiten pinnan alle vajotaan hiljaisesti:
– Hukkuva ihminen ei käyttäydy kuin elokuvissa. Hukkuva ei välttämättä pysty huutamaan apua tai heiluttamaan käsiään avun merkiksi, Koskinen kuvailee.
Jos kuitenkin havaitset hukkuvan henkilön, on tärkeää osata toimia tilanteessa ripeästi ja johdonmukaisesti:
- Hälytä lisäapua jo ennen kuin aloitat varsinaiset pelastustoimet. Muista rauhoittaa pelastettavaa kertomalla hänelle, että apua on tulossa.
- Etsi kelluva apuväline pelastettavan auttamiseksi ja heitä se hänelle. Uimalla auttamista on aina harkittava tarkkaan. Mikäli päätät uida pelastettavan luokse, muista pitää apuväline itsesi ja pelastettavan välissä tai ojentaa se pelastettavalle, jos olette lähellä rantaa. Kun pelastettava on saatu rantaan, aloita tarvittavat ensiaputoimenpiteet.
- Jos et pysty pelastamaan veden varaan joutunutta vedestä, paina mieleesi hänen sijaintinsa: kuvittele suora viiva itsestäsi hukkuvan kautta vastarannalla olevaan kiintopisteeseen, esimerkiksi isoon kiveen tai erottuvaan puuhun. Paikantamisen tarkkuutta lisää, jos paikantajia on kaksi. Hukkuvan sijainnin paikantamista havainnollistaa Satakunnan Pelastuslaitoksen tekemä ohjevideo.
Muista myös, että mökin tai uimarannan tarkka osoite tulisi olla jokaisen kävijän tiedossa. Saaristossa puolestaan on hyvä tiedostaa se, että saman kunnan alueella saattaa olla useita samannimisiä saaria. Jos osoite tai tarkka sijainti ei ole tiedossa, 112 Suomi -sovelluksen paikannusominaisuus voi säästää hukkumistilanteessa kriittisiä sekunteja.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Antti Kinnunenkehittämispäällikkö
vastuualue: asiantuntijatoiminta , kehittäminen ja kansainvälinen toiminta
Tomi Timonenkoulutusjohtaja
Puh:044 733 4112tomi.timonen@sppl.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Suomen Palopäällystöliitto on aatteellinen yhdistys, jonka keskeisimpiä tavoitteita on yhteiskunnan turvallisuuden edistäminen ja jäsenistönsä ammattiosaamisen kehittäminen.
Palopäällystöliiton jäsenistö koostuu pelastusalan henkilöstöstä, sopimuspalopäällystöstä, turvallisuusalan asiantuntijoista ja johtavissa asemissa olevista henkilöistä. Liitolla ei ole ammatilliseen edunvalvontaan liittyviä tehtäviä.
Palopäällystöliitto on arvostettu turvallisuuspoliittinen keskustelija sekä avoimeen kumppanuuteen ja jatkuvaan kehittymiseen luottava yhteistyöjärjestö, joka tuottaa asiantuntija-, koulutus- ja materiaalipalveluja. Liiton vaikuttavuus perustuu pitkäjänteiseen työhön sekä välittömään yhteydenpitoon eri viranomaisten ja turvallisuusalan toimijoiden kanssa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Palopäällystöliitto ry
Paloriskiasumisen asiantuntijaverkosto voitti sosiaali- ja terveysalan turvallisuuspalkinnon11.12.2024 06:01:00 EET | Tiedote
Pelastuslaitosten kumppanuusverkoston Paloriskiasumisen asiantuntijaverkosto on voittanut Sosiaali- ja terveysalan turvallisuuspalkinnon 2024. Paloriskiasumisen asiantuntijaverkosto on kehittänyt aktiivisesti yhteistyötä sosiaali- ja terveysalan sekä pelastuslaitosten välillä. Sillä on saatu edistetty suomalaista asumisen paloturvallisuutta ja vähennettyä palokuolemia.
Ventelän VPK:n päällikkö Marko Vesanen Lohjalta on valittu Vuoden Sopimuspalokunnan päälliköksi 202411.12.2024 06:00:00 EET | Tiedote
Marko Vesasella on poikkeuksellisen laaja-alainen ja pitkäjänteinen historia sopimuspalokunnassa ja pelastusalalla. Ventelän VPK:ssa Lohjalla Vesanen on ollut sopimuspalokunnan päällikkönä 20 vuotta.
Pelastusala näkyi eilen ympäri Suomen turvallisemman liikenteen puolesta17.10.2024 14:14:28 EEST | Tiedote
Pelastusalan edustajat pysähtyivät torstai-iltana 16.10. näkyvästi muistamaan liikenneonnettomuudessa menehtynyttä kollegaansa sekä ilmaisemaan tahtonsa turvallisemmasta tieliikenteestä. Tänä vuonna tieliikenteessä on menehtynyt jo 107 ihmistä. Se on liikaa.
Pelastusalan mielenilmaisu liikenneturvallisuuden puolesta11.10.2024 06:50:00 EEST | Tiedote
Pelastusala kokoontuu keskiviikkona 16.10.2024 klo 18.00–18.05 ympäri Suomen mielenilmaisuun turvallisemman liikenteen puolesta.
Rivitalopalojen omaisuusvahinkojen vähentämiseksi tutkitaan yläpohjien palo-osastointien piileviä rakennusvirheitä29.8.2024 06:45:00 EEST | Tiedote
Rivitalohuoneistojen tulipalot ovat huolestuttaneet pelastuslaitoksia pidemmän aikaa. Viimeisen viiden vuoden aikana rivitalopaloja on ollut lähes 400 (PRONTO, 2024). Pelastusviranomaisen arvion mukaan palo-osastointi ei ole pitänyt vaadittua aikaa 12 prosentissa näitä paloja, ja tulipalo on levinnyt viereiseen asuntoon tai palo-osastoon. Koska palojen leviäminen yläpohjassa ei näytä rajoittuvan palo-osastoon, ongelma on osastoivien rakenteiden toteutuksessa, suunnittelun väärissä lähtökohdissa tai rakennuksen käytön ja ylläpidon laiminlyönneissä. Myös pelastustoiminnan nopeudella ja resursseilla on merkitys tulipalojen leviämisen suhteen. Vajaavahvuisilla pelastusryhmillä ei pystytä tehokkaaseen pelastus- ja sammutustoimintaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme