Jyväskylän yliopisto

Väitös 12.9.2020: Psykoterapeutit kaipaavat eettistä keskustelua työstään (Kangas)

Jaa
TM Päivi Kangas tutki väitöskirjassaan eri psykoterapiaviitekehyksiä edustavien psykoterapeuttien jakamia näkemyksiä psykoterapian etiikasta. Monitieteellisen psykoterapiatutkimuksen alaan kuuluva tutkimus selvitti, mitä psykoterapeutit ajattelevat oman työnsä etiikasta ja miten he mieltävät etiikan osaksi omaa työtään.
Päivi Kangas
Päivi Kangas

Tutkimusaineisto kerättiin pienryhmäkeskusteluja seuraamalla. Psykoterapeutit pohtivat työnsä etiikkaa ja kaipaavat eettistä keskustelua sekä koulutuksissa että työpaikoilla. Aiempia tutkimuksia psykoterapian etiikasta ei ole Suomessa tehty.

Psykoterapeutit kokivat, että etiikka on psykoterapian ydin, joka on läsnä psykoterapiasuhteessa sen alusta loppuun saakka, ja vielä psykoterapiasuhteen päätyttyäkin. Eettisyys näyttäytyy heidän mukaansa siinä, miten psykoterapeutti kohtaa asiakkaansa.Keskusteluissa todettiinkin: ”Etiikka on työmme ydin”

Psykoterapeutin tulee ”kantaa eettinen kuorma”

Psykoterapiaa säätelevät useat eri lait, ammattieettiset ohjeet ja muun muassa rahoittajien, kuten Kelan ohjeet. Lakien ja ohjeiden noudattamista pidettiin ehdottoman tärkeänä, koska ne on laadittu asiakkaiden suojaksi.

Toisaalta psykoterapeutit kokivat, että yleiset ohjeet eivät aina yksittäisen asiakkaan kohdalla palvele hänen etuaan. Ohjeiden tarkka noudattaminen ja siten oman selustan turvaaminen saattavat olla joissakin tilanteissa jopa epäeettistä. Näissä tilanteissa psykoterapeutin on kannettava eettinen kuorma ja otettava vastuu päätöksestään olla tarvittaessa noudattamatta yleisiä ohjeita.

Kenen arvoja edistää?

Psykoterapeutin viitekehys, ihmiskäsitys, psykoterapialle asetetut tavoitteet perustuvat arvoihin ja näyttäytyvät käytännössä psykoterapeutin psykoterapiasuhteessa tekemissä valinnoissa. Keskustelijat pohtivatkin, kenen arvoja psykoterapian tulee viime kädessä edistää, asiakkaan, psykoterapeutin vai kenties lähettävän tai rahoittajan arvoja. Entä silloin, kun esimerkiksi psykoterapeutin ja asiakkaan arvot ovat ristiriidassa keskenään?

Psykoterapia on ainutlaatuinen hoitomuoto, koska parantavaa on se suhde, joka syntyy asiakkaan ja psykoterapeutin välille. Millainen suhde voi olla laadultaan eettinen? Toisaalta keskusteluissa korostettiin rajoja: psykoterapeutin on pidettävä huolta työkyvystään ja ammatillisesta osaamisestaan. Toisaalta katsottiin, että psykoterapian on mahdollista olla vaikuttavaa vain, jos asiakas voi kohdata psykoterapeutissa aidon ihmisen, joka on asiakkaansa tavoin haavoittuva ja inhimillinen.

Eettinen työryhmä tarvitaan

Kangas ehdottaa väitöskirjansa johtopäätöksissä, että perustettaisiin psykoterapeuttien eettinen työryhmä, jonka tehtävänä olisi ennen muuta laatia yhtenäinen suunnitelma etiikan käsittelemiseksi psykoterapiakoulutuksissa. Sen laatimisessa olisi mahdollista hyödyntää tutkimuskeskusteluihin osallistuneiden psykoterapeuttien ehdotuksia sekä uusinta moraalipsykologista tutkimustietoa etiikan opettamisen vaikuttavuudesta. Työryhmä voisi pohtia myös, olisiko mahdollista laatia kaikille psykoterapiaviitekehyksille yhteiset eettiset ohjeet.

Kankaan tutkimukseen osallistui 17 psykoterapeuttia. Ryhmiä syntyi neljä: perhepsykoterapeuttien, traumapsykoterapeuttien sekä kognitiivisanalyyttisesti ja psykoanalyyttisesti suuntautuneiden psykoterapeuttien ryhmät. Ryhmät keskustelivat kolme kertaa noin 1½ tunnin ajan. Lisäksi aineistossa oli mukana pilottiryhmän yksi keskustelu. Pilottiryhmässä oli 6 jäsentä ja he edustivat useita eri viitekehyksiä.

TM Päivi Kankaan psykologian väitöskirjan "Etiikka on työmme ydin – Psykoterapian etiikkaa koskevat sosiaaliset representaatiot psykoterapeuttien fokusryhmäkeskusteluissa" tarkastustilaisuus on 12.9.2020 alkaen klo 12.00. Vastaväittäjänä professori Jaana Hallamaa (Helsingin yliopisto) ja kustoksena professori emeritus Jaakko Seikkula (Jyväskylän yliopisto).

Väitöstilaisuuden kieli on suomi. Väitös on katsottavissa myös etäyhteydellä: https://r.jyu.fi/dissertation-kangas-120920

Tilaisuuden lopussa yleisö voi esittää mahdolliset kysymyksensä kustoksen puhelinnumeroon 0504432361.

Julkaisun tiedot

Väitöskirja on julkaistu verkkojulkaisusarjassa JYU Dissertations numerona 240, Jyväskylä 2020, ISSN 2489-9003, ISBN 978-951-39-8191-4. Julkaisu on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa osoitteessahttp://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8191-4

Taustatietoja:

Päivi Kangas on kirjoittanut ylioppilaaksi Alavuden lukiosta vuonna 1980. Hän on valmistunut teologian maisteriksi Helsingin yliopistosta vuonna 1987 pääaineenaan sosiaalietiikka ja päätynyt lukion psykologian, uskonnon ja filosofian lehtoriksi. Perhe- ja paripsykoterapeutiksi Kangas valmistui vuonna 2009 ja tohtoriopinnot hän aloitti Jyväskylän yliopiston psykoterapiatutkimuksen monitieteellisessä tohtorikoulutusohjelmassa vuonna 2013.

Lisätietoja:

Päivi Kangas, 0503421442, paivikristiina.kangas@gmail.com

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Päivi Kangas
Päivi Kangas
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopisto mukaan EU:n Horisontti Eurooppa -ohjelman METEOR-kehittämishankkeeseen7.2.2025 16:50:01 EET | Tiedote

Jyväskylän yliopiston vastuullisena johtajana EU:n rahoittamassa METEOR-hankkeessa toimii tutkimusprofessori Terhi Nokkala Koulutuksen tutkimuslaitoksesta (KTL). Hanketiimin kuuluvat myös tutkijatohtori Taru Siekkinen, professori Päivi Häkkinen ja tutkimusprofessori Taina Saarinen. Jyväskylän yliopiston osuus kolmevuotisen kehittämishankkeen budjetista on 290 000 euroa. Jyväskylän yliopisto on vastuussa työpaketista, jossa arvioidaan projektissa toteutettavan koulutuksen toimivuutta ja valmistellaan sen pohjalta politiikkasuosituksia niin kansallisille kuin kansainvälisille tahoille.

Väitös: Johtamisalgoritmit muovaavat työn pelikenttää uusiksi7.2.2025 12:09:51 EET | Tiedote

Algoritmijohtamisella tarkoitetaan digitaalisia ohjelmistoja, joita hyödynnetään johtamisen tehtävissä. Tutuimpia ja tutkituimpia ne ovat alustatalouden yrityksissä, joissa puhelinsovellukset ohjaavat automaattisesti jopa miljoonia ruokalähettejä, kuljettajia tai online-freelancereita. KTM Niilo Noponen havaitsi johtamisen väitöskirjassaan, että algoritmijohtaminen muuttaa työn tekemisen ja valvomisen tapoja, organisaatiorakenteita sekä työntekijän, yrityksen ja yhteiskunnan välisiä suhteita – niin alustafirmoissa kuin perinteisimmissäkin yrityksissä.

Kevään Tiedettä kaikille -tapahtumissa syvennytään luonto- ja ympäristöteemoihin7.2.2025 09:00:00 EET | Tiedote

Jyväskylän yliopiston Tiedettä kaikille –toiminta keräsi vuonna 2024 yli 100 000 kuulijaa ja kävijää. Uusia yleisöjä toi etenkin Yle Areena julkaisualustana –pilotti, joka jatkuu osana Ylen vakituista toimintaa nimellä Suorana suomalaisilta. Siinäkin JYU on mukana. Kevätkaudella 2025 Tiedettä kaikille –toiminnassa syvennytään etenkin luonto- ja ympäristöteemoihin. Tervetuloa kaikille avoimiin tiedetapahtumiin, työpajoihin, yleisötilaisuuksiin ja näyttelyihin!

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye