Helsingfors daghem åter segerrika i tävlingen Luomu SM – 2019 åts det mer än en miljon kilo ekologisk mat
Sammanlagt serverades cirka 1 066 800 kilo ekologiska livsmedel i daghemmens måltidstjänster, vilket är nära 382 000 kilo mer än 2018.Utbudet av ekologiska produkter i Helsingfors daghem omfattar bland annat ekologiska flingor, ekologiska korngryn, naturell ekologisk yoghurt, ekologisk surmjölk, ekologisk tofu och ekologisk frukt som serveras två gånger under en sexveckors meny samt som senaste inslag fettfri ekologisk mjölk. På den ekologiska stegen med sex nivåer befinner sig Servicecentralen Helsingfors på nivå fyra.
– Vi är med i nära 60 000 måltidsstunder om dagen i daghemmen, allt från frukost till lunch och från mellanmål till kvällsmål, så produkternas tillgänglighet, användbarhet och hållbarhet är viktiga saker att beakta vid inköp. Vårt ekologiska utbud har byggts långsiktigt och utöver roterande menyer har vi också ett årligt skördetema i daghemmen där vi använder så mycket ekologiskt som möjligt. Det är fantastiskt att få erkännande i form av ett pris för vårt jobb och jag är glad att man i Helsingfors vill satsa på ekologiskt producerad mat, säger Susanna Immonen som planerar daghemmens matlistor i Servicecentralen Helsingfors,
Det ekologiska utbudet utvecklas tillsammans med fostrans- och utbildningssektorn i Helsingfors som svarar för att ordna måltidsservice i daghem och skolor. Enligt fostrans- och utbildningssektorn uppskattar såväl daghemspersonalen som barnens föräldrar daghemmens ekologiska utbud.
– Föräldrarna ser det som viktigt att den mat som serveras barnen i småbarnspedagogiken är såväl läcker som ekologiskt och etiskt producerad. Det ekologiska utbudet stöder miljöfostran, Helsingfors stads ekologiska värden och främjar begränsningen av klimatförändringen. Inom småbarnspedagogiken är vi stolta och lyckliga över att kunna erbjuda helsingforsbarnen ekologisk mat, berättar Sirpa Jalovaara, sakkunnig inom matservice vid fostrans- och utbildningssektorn i Helsingfors.
I småbarnspedagogiken och förskolan i Helsingfors hålls den ekologiska fanan högt även framöver.
– Det är viktigt att barnen får bekanta sig med naturens mångfald redan från tidig barndom och ta till sig miljövänliga värden som en naturlig del av vardagen, eftersom de kommer att växa upp och fatta besluten om vår framtid, tänker Jalovaara.
Tävlingen Luomu SM är en del av ekoprogrammet Portaat luomuun, där man vill hitta de offentliga måltidstjänstproducenter och enskilda restauranger som använder mest ekologisk mat. I tävlingen ser man till den procentuella andelen ekologiskt av antalet kilo livsmedel som använts under ett år.
Mer information:
Helsingfors stad, fostrans- och utbildningssektorn, småbarnspedagogik och förskola
Sirpa Jalovaara, sakkunnig inom matservice
tfn 050-3458164, sirpa.jalovaara@hel.fi
Servicecentralen Helsingfors, måltidstjänstproducent
multiservice, planerare Susanna Immonen
tfn 040 334 6716, susanna.immonen@hel.fi
Servicecentralen Helsingfors är ett affärsverk som ägs av Helsingfors stad och som har verksamhet i skolor, läroinrättningar, daghem, sjukhus, seniorcenter samt servicehus. Vi bidrar till 100 000 matstunder varje dag och vi har en erfarenhet av att sköta matservice som sträcker sig över mer än 100 år. Dessutom utvecklar och producerar vi telefon- och välfärdstjänster samt stödjer boende hemma med mångsidiga tekniska lösningar och tjänster. Vi ansvarar också för städtjänster. https://www.hel.fi/palvelukeskus/sv
Helsingfors fostrans- och utbildningssektor svarar för småbarnspedagogik och förskoleutbildning, grundläggande utbildning och gymnasieutbildning, finskspråkig yrkesutbildning samt fritt bildningsarbete i staden. https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/sv
Nyckelord
Bilder
Länkar
Om
Palvelukeskus Helsinki on Helsingin kaupungin liikelaitos. Toimimme kumppanina Helsingin kaupungin kouluissa ja päiväkodeissa, kotihoidossa, seniorikeskuksissa, asumisyksiköissä sekä sairaaloissa. Olemme mukana 100 000 helsinkiläisessä ruokailuhetkessä päivittäin ja hoidamme puhtauspalveluja. Tuemme kotona asumista monipuolisilla etähoito- ja hyvinvointiratkaisuilla ja tuotamme puhelinpalveluja. Meillä on 1600 osaavan ammattilaista, joiden voimin pidämme huolta helsinkiläisten peruspalveluista.
Följ Palvelukeskus Helsinki
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Palvelukeskus Helsinki
På Östersjödagen serveras Helsingforsborna 4 500 kilo fisk för Östersjön30.8.2023 09:48:01 EEST | Pressmeddelande
På Östersjödagen den 31 augusti har till och med 70 000 Helsingforsbor möjlighet att äta en lunch som gör väl för vårt hemmahav. Lunchen serveras av Palvelukeskus Helsinki, som producerar stadens måltidstjänster. På temadagen serverar Palvelukeskus Helsinki Östersjöns fiskbiffar, som innehåller brax- och strömmingsmassa, med olika tillbehör i skol- och läroanstaltsrestauranger, på daghem och vid vårdtjänsternas patient- och boendemåltider. I lunch- och personalrestauranger serveras Östersjöfisk antingen som fiskbiffar eller fiskhamburgare. Även hemvårdsklienterna har kunnat välja fiskbiffar bland veckans måltidsalternativ. Under dagen serveras totalt till och med 4 500 kilogram Östersjöfisk.
Helsinkiläisille tarjoillaan Itämeripäivänä 4500 kiloa kalaa Itämeren hyväksi30.8.2023 09:41:28 EEST | Tiedote
Itämeripäivänä 31.8. jopa 70 000 helsinkiläisellä on mahdollisuus syödä kotimerellemme hyvää tekevä lounas kaupungin ruokapalveluja tuottavan Palvelukeskus Helsingin valmistamana. Palvelukeskus Helsinki tarjoilee teemapäivänä koulu- ja oppilaitosravintoloissa, päiväkodeissa sekä hoitoalan potilas- ja asukasruokailussa lahna- ja silakkamassasta koostuvaa Itämeren fisupihviä erilaisten lisukkeiden kera. Lounas- ja henkilöstöravintoloissa Itämeren kalaa nautitaan joko fisupihvin tai fisuburgerin muodossa. Myös kotihoidon asiakkaat ovat voineet valita viikon ateriavaihtoehdoista fisupihvejä. Päivän aikana käytetään yhteensä jopa 4 500 kiloa Itämeren kalaa.
På Helsingfors daghem avnjöts ekologisk mat till den grad att det säkrade två finska mästerskap5.10.2022 17:15:03 EEST | Pressmeddelande
Helsingfors stads daghem och Palvelukeskus Helsinki lyckades tillsammans ta hem dubbelt mästerskap i den nationella tävlingen Luomu SM 2022: i serien för offentliga matserviceproducenter som mest ökat användningen av ekologiska livsmedel och i grundserien för stora offentliga matserviceproducenter. År 2021 användes inemot 900 000 kilogram ekologiska produkter på Helsingfors stads daghem.
Helsingin päiväkodeissa nautittiin luomua kahden suomenmestaruuden verran5.10.2022 17:02:59 EEST | Tiedote
Helsingin kaupungin päiväkodit ja Palvelukeskus Helsinki ylsivät yhdessä Luomu SM 2022 -kilpailun tuplavoittoon eniten luomua lisänneiden julkisten ruokapalvelun tuottajien sarjassa sekä suurten julkisten ruokapalvelun tuottajien perussarjassa. Vuonna 2021 Helsingin kaupungin päiväkotien ruokapalveluissa käytettiin lähes 900 000 kiloa luomutuotteita.
Palvelukeskus Helsinki will offer its clients 4,500 kg of herring and bream on Baltic Sea Day25.8.2022 00:00:00 EEST | News
On Baltic Sea Day on 25 August, Palvelukeskus Helsinki will offer its clients herring and bream in the form of Baltic Sea fish burgers and fish steaks. A total of 75,000 Helsinki residents will get to enjoy the fruits of the Baltic Sea in the course of the day, and up to 4,500 kilogrammes of Baltic Sea fish will be consumed that day.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum